Test Lundhags EXA Spirit, 2011

Ben jij die schaatsliefhebber die de baan te druk vindt, maar wel als eerste op het natuurijs staat? Die graag de hele dag schaatst, maar geen last wil krijgen van pijnlijke enkels of koude voeten? De ‘kluunschaats’ is dan echt iets voor jou. Op Pad test 8 ijzer-binding-schoen combinaties. Hier lees je de testresultaten van de Lundhags EXA Spirit schaats, getest met Rottefella NNN-BC binding en Lundhags X-Arc schoen.

Conclusie Lundhags EXA Spirit

“Voelt als een losse schoen en een los ijzer. Als combinatie onvoldoende voor het maken van toertochten, tenzij je rechtop blijft staan. Linker- en rechterijzer niet uitwisselbaar.”

Specificaties Lundhags EXA Spirit

Binding: Rottefella NNN-BC
Gewicht ijzer + binding: 570 gram (40 cm.)
Lengte/hoogte ijzer (+ binding): 40 en 47 cm. /50 mm.
Hardheid ijzer: 40 Hrc.
Prijs ijzer/binding: € 230
Schoen: Lundhags X-Arc
Gewicht: 671 gram p.st. (mt. 38)
Schoenprijs: p.p. € 215

Testresultaten Lundhags EXA Spirit

De schoen: Fijne, comfortabele (berg)wandelschoen. Als schaatsschoen aan de logge kant. De steun aan de enkels valt op zich mee, maar de hiel wordt onvoldoende omsloten.
Op natuurijs: Het ijzer lijkt niet helemaal lekker onder de schoen te staan (wiebelt). Als je schuin hangt, zwik je naar binnen waardoor je niet krachtig af kunt zetten. Het ijzer lijkt ook gevoeliger voor ­hobbels/scheuren. ‘Zitten’ blijkt lastig: schaats en schoen dwingen je bijna om rechtop te ­blijven staan. Het klapmechanisme is goed.
Op kunstijs: Pootje over alleen als je ­rechtop staat, krachtig afzetten lijkt niet de bedoeling en de balans is bij hogere ­snelheden lastig.

Andere ijzer-binding combinaties in deze Op Pad kluunschaats-test 2011/2012:
• Raps Go Fast F1 Thor
• Zandstra Click Noor Combi SKS, met Rottefella NNN-R3 binding
• Lundhags EXA Spirit, met Rottefella NNN-BC binding
• Lundhags Sweskate Nordic, met Salomon Pilot binding + SiSkaS
• MenM Scandinavia Chrome, met Salomon Pilot binding
• MenM Competition Bimetal, met Salomon Pilot binding
• Free Skate Marathon Pro M, met Salomon Pilot binding

Getest in 2013:
• MenM Wiperboard
• Free Skate Classic L, met Salomon Pilot binding

Info ijzer: Almgrens, (0562) 85 09 70, www.almgrens.nl.

Merk: Lundhags
Model: EXA Spirit
Website: www.lundhags.se

Gerelateerd

Delen

Waardering
35511
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Test Lundhags EXA Spirit, 2011

  1. Op Pad vindt het gebruik van schaatsstokken verre van vreemd, maar het is zeker geen must in combinatie met ijzers met een langlaufbinding. Met de opkomst van natuurijstochten in het buitenland (naast Zweden en de Weissensee kan je deze winter ook terecht in Noorwegen, Finland, Tjechie en Zuid-Tirol) vormt dit schaatstype naar mijn idee een prachtige aanvulling op het bestaande Nederlandse baanaanbod. De opmerking dat je zonder stokken nog geen 10 kilometer zou kunnen rijden op dit schaatstype wekt bij mij grote verbazing. Als er echter 1 getest schaatstype tussen zit waarbij stokken hun toegevoegde waarde het eerst bewijzen, dan zijn dat inderdaad de Exa-ijzers en in dat licht ben ik het met Onno eens.

  2. aanvulling bij onderzoek:het gebruik van schaatsstokken is bij dit soort schaatsen een must wat hier in Nederland gezien word als vreemd maar in Zweden heel gewoon is. We zijn en zien hier teveel naar thialf. Bij de schaatshouding in Nederland hou je het nog niet 10 km uit. Bij de Zweedse schaatshouding met stokken kun je dagen vooruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *