Test lichtgewicht koepeltenten 2015

Van plan om met z’n tweeën een trektocht te maken en nog op zoek naar een overnachtingsplaats? Dan mag je deze test van super lichtgewicht koepeltenten niet overslaan. Een tweepersoonstent voor drie seizoenen van rond de 2 kg vond je tot voor kort alleen in het hogere prijssegment. Daar is de laatste jaren gelukkig verandering in gekomen. In deze test voelen we 9 koepeltenten, dwarsliggers van rond de 2 kilo, aan de tand.

De door Op Pad geteste koepeltenten in deze test

Koepeltent kopen

Een koepeltent kun je kopen bij de volgende aanbieder:

Dwarsligger?

Bij een dwarsligger lig je – zoals het woord al zegt – overdwars in de koepeltent. Het mooie van een tweepersoons dwarsligger is dat ze doorgaans twee ingangen hebben zodat je ’s nachts niet over de ander heen hoeft te kruipen als je eruit moet. Die ingangen zitten dan weer verstopt achter een ­luifel met – meestal – een rits in het midden. Hierdoor ­ontstaan als het ware vier deuren waardoor je altijd beschut van regen en wind in- en uit kunt stappen. En is er altijd een plek om in de luwte te koken. Daarnaast biedt de luifel plaats aan de rugzak en de vieze bergschoenen.

Koepeltenten en meer

De meeste dwarsliggers zijn koepeltenten met twee kruisende stokken in de nok en een derde, kortere stok om meer hoofd- en luifelruimte te creëren. Naast koepeltenten zien we ook steeds meer constructies waarbij een soort geraamte van stokken de ruggengraat van de tent vormt. Alle tenten in deze test zijn zelfdragend, al moet je de luifels nog wel altijd met twee haringen uitspannen. Het voordeel van een zelfdragende tent is dat je hem zonder haringen kunt ­opzetten, zodat je eerst even kunt proef liggen en de tent in zijn geheel nog kunt oppakken en verplaatsen naar een ­betere plek. Op rotsachtige bodems, waar haringen weinig tot geen houvast hebben, doen ze ook goed dienst.

Opzetten

Bij de tenten in deze test kiest de helft van de fabrikanten voor een constructie waarbij je eerst de binnentent opzet en pas daarna de buitentent (MSR, The North Face, Mountain Hardwear, Eureka, Nigor). Het voordeel van stoksleuven in de binnentent is dat je de binnentent ook los kunt gebruiken als super ventilerend zomertentje of edele muskietenwering. Het nadeel is dat de binnentent bij het opzetten en afbreken nat wordt als het regent. Bij een tent waar de stokken door de buitentent voeren kun je veelal de ­binnen- en buitentent in één keer tegelijk en snel opzetten (Hilleberg, Helsport, Sierra Designs, Jack Wolfskin). De buitentent kun je eventueel ook solo gebruiken als lichtgewicht shelter. Vuistregel: voor warmere en droge gebieden kies je voor stokken in de binnentent en voor natte, ­koudere gebieden kies je voor stokken in de buitentent.

Tentdoek

Het prijsverschil tussen de goedkopere en duurdere tenten is grotendeels te verklaren uit de materiaalkeuze voor het buitendoek. De duurdere tenten gebruiken doek dat met een siliconen-coating aan de binnen- en buitenzijde waterdicht wordt gemaakt. De goedkopere tenten hebben alleen siliconen aan de buitenzijde en een polyurethaan (PU) ­coating aan de binnenzijde. Dubbel siliconen is duurder en lastiger te verwerken, maar is beter bestand tegen de ­inwerking van UV-stralen en doorgaans lichter in gewicht.

Testmethode

De tenten zijn in de praktijk getest op een open en zompig weiland in het altijd winderige Friesland. De weersomstandigheden waren ideaal: veel wind, genoeg regen, echt koude heldere nachten en nachten met bewolking en regen.

Testuitslag

Geen van de tenten vertoonden sporen van lekkage. De enige tent die echt tegenviel – te krappe ingang en krakende footprint – is de Mountain Hardwear Skyledge 2 DP, maar voor de rest ligt het niveau hoog. Ben je lang en groot, dan zijn de Nigor Guam 2 en de Eureka Sentinel 2 Sul vanwege de grote binnenruimte de overweging waard. De Helsport Reinsfjell Superlight is meer een vierseizoenentent met een lange binnentent, maar karige luifels. De Jack Wolfskin Exolight II is vanwege het taps toelopende ­voeteneinde niet de ruimste en heeft beperkte luifels. De The North Face Triarch 2 is de goedkoopste in de test, maar met een binnenmaat van 199 cm alleen geschikt als je kort van stuk bent. Twee tenten springen eruit: de ­Hilleberg Rogen en de MSR Hubba Hubba NX.

Op Pad Testwinnaar & Beste Koop 2015

De titel Op Pad Testwinnaar 2015 gaat naar de Hilleberg Rogen. Hij is weliswaar de duurste en de ‘zwaarste’ tent in deze test, maar ook de meest veelzijdige. Super opzetgemak en door zijn asymmetrische luifels is er altijd een plek om beschut te koken en spullen weg te leggen. Hij is ruim genoeg voor langere kampeerders, bijzonder mooi in de details en windvast.

De MSR Hubba Hubba NX is de lichtste tent in deze test, heeft de kleinste pakmaat, is gezellig om in te verblijven en heeft voldoende luifelruimte. Doek is wel erg gevoelig voor weersveranderingen, maar dat mag de pret niet drukken: door zijn scherpe prijs is hij de Op Pad Beste Koop 2015.

Gerelateerd

Delen

Waardering
65201
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

9 reacties op “Test lichtgewicht koepeltenten 2015

 1. Goededag,

  Kan na ruim een jaar de link naar de Nigor tent gemaakt worden. Ivan Kluskens heeft dit in juli 2015 reeds gemeld.
  Ik ben nl. wel benieuwd hoeveel beter deze is dan de Eureka

 2. Wij hebben in juni een fietstocht door Frankrijk gemaakt met de MSR Hubba NX. Het is een mooi tentje, licht van gewicht, klein pakformaat, makkelijk op te zetten, praktisch. Bij de aankoop nog uitvoerig besproken: weinig condensvorming vanwege goede ventilatie
  We zijn zwaar teleurgesteld. Het buitendoek van deze tent wordt erg nat, waardoor het op de binnentent gaat hangen met als gevolg grote, dikke druppels in de binnentent, natte (donzen) slaapzakken, kleding, etc. We hebben van alles geprobeerd, strakker spannen, nog meer ventileren, niets hielp. Iedere ochtend een enorm gedoe voor vertrek. Het tentdoek droogt ook heel langzaam. Voor ons zeker geen beste koop!

  1. Als ik jullie reactie zo lees: snap ik de conclusie volkomen. Nu is de Hubba NX een tentje dat hier regelmatig met mensen mee gaat en ja, condens is wel een dingetje gebleken maar heeft het wel erg met de weersomstandigheden te maken. Tijdens het testen van alle tenten hebben wij er – helaas – weinig van gemerkt. Temperaturen duidelijk lager dan nu, maar wel regen en wind/droog geen wind. Ook weinig last van condens op het gras destijds. De afgelopen maand ben ik zelf met een paar tenten weg geweest met superlicht siliconen doek en ook daar bleek condens een probleem met het warmere weer. Het nadeel van een hangend doek… dat hoort gewoon bij de super lichte siliconen doeken en veel naspannen is een nadeel. Keuze van kiezen voor iets meer of iets minder gewicht. PU-gecoate doeken hebben er echt minder last van maar zijn iets zwaarder.

 3. Bij het lezen van de test verslagen, merk ik dat er geen testverslag is van de Nigor Guam.
  De verslag gaat over de TNF Triarch tent. Link naar de Nigor komt bij de Sierra uit.
  Best eens nakijken of hier alles wel klopt. Als tentfabrikanten merken dat er nonchalant over hun producten worden geschreven, zullen ze niet blij zijn om die voor tests nog uit te lenen.

 4. Ben het eens met Wessel_Frysk. Er zijn genoeg andere, goedkopere alternatieven op de markt die het onderzoeken meer dan waard zijn. Zeker voor een trekkerstentje in de warmere landen is een dubbele siliconencoating overdreven. Jammer, kans gemist.

  1. Ik ook, maar daarom hebben we ook de titel Beste Koop: de MSR. En een goed gemaakt tent die bovendien origineel is in ontwerp en geen kopie van wat er al is mag best de waardering krijgen die hij verdient. Maar dat het een kostbare tent is, is inderdaad een feit.

 5. Uit het hoge prijssegment?!

  1000 euro voor een twee persoonskoepeltentje vindt ik niet dat deze uit het hoge prijssegment is gedaald. Ik verdien 2000 euro per maand en dan is 1000,- euro voor een koepeltentje belachelijk veel geld. Get real!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *