Test lichtgewicht koepeltenten, 2012

Conclusie test lichtgewicht koepeltenten

“Onder deze goedkope tenten vonden we er geen die alles in huis heeft om vijf sterren te krijgen. Dapper vinden we Vaude met het eco-doek dat de iets hogere prijs rechtvaardigt. De TNF vinden we daarentegen te duur voor wat hij biedt. Vindingrijk is Coleman met zijn unieke en vriendelijke stokconstructie, maar een echte trekkerstent vinden we het niet. De Eureka is ruim voor liggende, lange mensen, maar de hoofdruimte is aan de lage kant.

De tenten die er bovenuit springen zijn de Vango Halo 200 en de Carl Denig Mars. Beiden zijn windvast, waterdicht en doen het goed als trekkerstenten. Maar er kan er maar een de winnaar zijn: de Carl Denig Mars heeft door zijn slimme luifelconstructie en lichtere gewicht net iets meer te bieden en verdient daarom de ­titel testwinnaar.”

Koepeltenten in deze test

Op Pad test zeven koepeltenten, vergelijkbaar in prijs, maar met onderling best veel verschillen. Vaude, Eureka, Robens, The North Face en Carl Denig leveren een dwarsslaper met aan beide kanten een ingang, zodat je niet over de ander hoeft te kruipen als je ’s nachts eruit moet. Coleman levert als enige een tent waarin je in de lengterichting slaapt met maar één uitgang.

Bij deze zes koepeltenten kruisen twee stokken elkaar in de nok. En met uitzondering van de Eureka hebben ze allemaal een derde stok die de luifelruimte vergroot. Vango levert als enige een tent met drie boogstokken.

Alle testresultaten van de koepeltenten vind je hier:
Carl Denig Mars (Testwinnaar)
Coleman Tauri Connect X2
Eureka Mountain Lite 2
Robens Lodge 2
The North Face Rock 2
Vango Halo 200
Vaudé Campo Eco 3P

Op zoek naar lichtgewicht tunneltenten?
> Lees de Op Pad test lichtgewicht tunneltenten uit 2014

Bekijk de video van de test koepeltenten:

Praktijktest koepeltenten

De tenten zijn tien keer opgezet en ­afgebroken en dan weet je al snel wat gaat irriteren. Een lekker zompig weiland en brachten eventuele lekkages van het grondzeil aan het licht. Ook zagen de ­tenten meer dan voldoende regen. We ­letten op lekke naden, de ventilatie en condensvorming. Van elke tent wogen we alle onderdelen afzonderlijk. We beoordeelden de haringen, de ritsen, het aantal scheerlijnen, hoe vaak je moet naspannen en meer praktische zaken als opbergvakken en of je beschut kunt koken onder de luifel.

Koepeltenten test in windtunnel

Door gebrek aan een forse voorjaarstorm creëerden we die zelf in de orkaanmachine van Delta Park Neeltje Jans. De windturbine gaat tot 133 km/h: een dikke windkracht 12! Elke tent is op een houten vloer vastgespijkerd, waarna de orkaan zijn werk deed. Het testprogramma begon bij windkracht 5 en in stappen van 30 seconden werd hij opgevoerd naar windkracht 12. Van elke tent is de ­voor- en de zijkant getest.

Bekijk ook de video van de test in de windtunnel bij Deltapark Neeltje Jans:

Tip: Wil jij als eerste het laatste outdoor-nieuws? Schrijf je dan nu in voor de Op Pad nieuwsbrief

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
27230
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

6 reacties op “Test lichtgewicht koepeltenten, 2012

 1. Ik ben/was zelf in het bezit van diverse tenten zoals Karsten, Lowland, Hilleberg en heb uiteraard vele tenten gezien tijdens kamperen. Kan mij enigzins vinden in de opmerking van Ernst maar ik vind 100 euro voor een tent niet veel geld. Niets met inkomen te maken maar gewoon het idee dat je dus verwacht voor 50 euro (de prijs van een een HALVE tank benzine, 1 schoen, 2 buitenbanden voor je mountainbike, 1 persoon goed uit eten en bedenk nog maar wat) een knappe, duurzame, stormvaste tent te kunnen kopen vind ik niet kloppen. Inderdaad, als je lekker in Zuid-Frankrijk staat, 90% droog en 1 of 2 keer een buitje kun je lekker met je Quecha uit de voeten. Helemaal mee eens en waarom zou je dan een dure tent kopen. Zet datzelfde ding eens lekker op texel neer in de voorjaarsvakantie als het ‘s nachts net tegen nul graden is. Heerlijk in je Hema slaapzak van 25 euro en dan heb je dus het verschil tussen de mensen die kramperen en kamperen. Maar nogmaals, kijk naar waar je hem voor gaat gebruiken en dan kun je met een tentje van 69 euro net zoveel plezier hebben als iemand anders met z’n tent van 800 euro. Het DOEL en GEBRUIK en uiteindelijk het aantal jaren dat je er plezier van hebt bepaalt voornamelijk jouw aankoopprijs. Op Pad mensen zijnj over het algemeen mensen die wat meer eisen aan hun spullen stellen en dan bedoel ik niet comfort maar gewoon de plek waar ze heen gaan met hun spullen. Geen gecultiveerd plekje met stroom maar ergens vrij kamperen met een rugzak in de Pyreneeën. Het gewicht, de duurzaamheid van de materialen die niet scheuren op een harde ondergrond etc.

  1. Ik ben het met het bericht van ernst eens. En het dan zelf ook nog “goedkope koepeltenten” noemen?! Ik vind €200,- toch aardig aan de prijs. Zeker als je bedenkt dat er een keur van (veel) goedkopere tentjes te krijgen is. Daarbij is de test in het leven geroepen om “het beste festivaltentje” te vinden. Hint: de meeste festivalgangers zijn jongeren. Die beschikken vaak over weinig geld en zelfs al zouden ze wel geld hebben, de meesten zoeken dan toch gewoon een goedkoop tentje uit, het is immers maar voor een festival!

   Ik had zelf na de oproep van de ANWB op facebook een tent ingediend om mee te nemen in de test: een 2″ Seconds tent van Quecha. Daarop heb ik een aanbod gekregen om op de testdag mee te komen testen. Helaas kon ik die dag niet. Tot mijn spjit moet ik nu constateren dat de tent dan maar helemaal niet getest is?? Deze tent is in elk geval een heel stuk goedkoper, namelijk vanaf een euro of 35-40 te krijgen. Ben daar zelf tot nog toe in elk geval heel tevreden over. Paar weken terug nog gebruikt op een camping in de Duitse Eifel, waar we ook wel wat noodweer over ons heen hebben gekregen. Tent heeft geen kik gegeven!

   *kleine voetnoot: ik baseer deze reactie puur op het stukje tekst hier, de video’s heb ik nog niet kunnen bekijken omdat ik op het werk ben.

   1. Madelon en Ernst,

    Ik heb twee testen gedaan: 1 voor Op Pad en 1 voor 3FM. De eerste waren gewoon koepeltenten zoals we die bij Op Pad altijd testen. De tweede was een test waar 3FM de tenten bij mij heeft aangeleverd en waar Op Pad alleen de uitvoerende persoon was. Ik was ook verbaasd over de keuze van 3FM luisteraars: 4 echte goedkope festivaltententjes en 1 hele dure. Geen vergelijking maar daar konden wij ook niets veranderen. Zie onderstaande link.

    http://nos.nl/op3/artikel/376893-festivaltentjes-welke-tent-is-top.html

    Gr Gijs

 2. Beste Gerda,
  Het is het reparatiehulsje voor als er een stok breekt. Deze schuif je om de breuk in de stok en je kan de tent weer gebruiken.

  gr Gijs

 3. Wij probeerden dit weekend de Mars-prijswinnaar van op pad. Er zit een rood stokje bij van ongeveer 15cm. Waarvoor dient dat juist? Voor de rest: zéér oke!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *