Test Helsport Gimle Family 4+

Voordelen

+Gewicht
+Leefruimte
+Opzetgemat
+Stormvast

Nadelen

-Slechts 1 ingang
-Inregenen

Eindoordeel

De Helsport Gimle Family 4+ is geen kleine lichtgewicht tent zoals we doorgaans in Op Pad testen. Nee, dat Family staat er niet voor niets. De Helsport is grote een 4-persoons familie tent waar je met een extra binnententje zelfs een 6-persoons tent van kan maken: de 4+. Waarom dan toch hier getest? Met een totaal gewicht van 8 kilogram is het wel degelijk een lichtgewicht tent.

Bekijk de video over de Helsport Gimle familietent


> Bekijk meer video’s op: oppad.nl/video

Opzetten

De Helsport Gimle Family 4+ zit een oerdegelijke en supermooie compressie-pakzak. Dit maakt  niet zozeer het uitpakken alswel het inpakken erg gemakkelijk. De pakzak heeft in de flap ruimte van de haringen en de stokken; zo houd je alles mooi op orde. De tent opzetten is een kwestie van de tent uitvouwen, platleggen en de kleur gecodeerde stokken door de sleuven steken. Dit gaat doorgaans gemakkelijk. Daarna prik je aan het uiteinde drie haringen in de grond en trek je de tent aan de andere kan omhoog: in een wip staat de tunnel. Als het niet waait heb je voldoende aan de zes haringen aan de beide uiteinden. Staat er wel wind, of zelfs heel veel wind, dan heeft de Helsport Gimle Family 4+  nog meer dan voldoende bevestigingspunten en scheerlijnen. Kortom: De tent is duidelijk ontworpen in het Hoge Noorden.

Leefruimte

De Helsport Gimle Family 4+ heeft aan de linker zijkant van de luifel 1 grote rondlopende ingang. Aan de rechter kant van de luifel zit een groot afsluitbaar raam met gaas. Handig op warme dagen. Onder dit ‘raam’ zit een ventilatie-opening die tevens dienst doet als luik zodat je in de winter met een pannetje sneeuw kan scheppen zonder dat je naar buiten hoeft. Door twee kleine driehoekige ‘raampjes’ kan je bij slecht weer naar buiten kijken of er goed weer op komst is. Binnen is de luifelruimte (265 cm x 255 cm) meer dan voldoende voor vier personen om ‘tafelend’ het diner te gebruiken. Met de ‘kidsroom’ in het schuine gedeelte wordt de luifelruimte (265 cm x 135 cm) wel echt kleiner en meer een plek om met kleine stoeltjes en het bord op schoot te dineren. Met 180 cm is de tent ook lekker hoog. De ingang is overigens betrekkelijk laag en zeker de langeren onder ons zullen moeten. De slaapruimte (210 cm x 230 cm) is goed voor vier personen. Normaal slaap je in de lengte richting van de tent, maar als je echt langt bent is die 201 cm wat weinig en kan je beter in de breedte gaan liggen. De binnentent heeft voldoende bergruimte. De heeft twee grote ventilatie-openingen op de kopse kanten, maar deze kunnen niet altijd voorkomen dat je binnen last krijgt van condens.

Weer en wind

De Helsport Gimle Family 4+ heeft zich in de praktijk kranig geweerd: bakken regen en veel wind hebben hem in Bretagne op zijn grondvesten doen schudden. De scheerlijnen bewijzen goede diensten en de dikke stokken houden tent goed overeind. Ook het feit dat het tentdoek niet van de dunste kwaliteit is, voorkomt een hoop geklapper en ook heeft hij geen last van overmatige rek en krimp (en het eindeloze bijbehorende naspannen) bij weersveranderingen. Die ene ingang heeft wel een nadeel: draait de wind dan heb je geen andere opening om beschut de tent in de lopen. Ook valt op dat bij regen een behoorlijk deel van de ingang nat wordt; niet fijn als je een grondzeil – footprint – in de tent hebt liggen; een deur die je ook als luifel kan uitzetten heeft zo zijn voordelen. De Helsport Gimle Family 4+ is een zeker een drie seizoens-tent en in iets mindere mate een vier seizoenen tent. De wanden van de tent lopen mooi tot op de grond waardoor warmte binnen en koude buiten blijft, maar echte sneeuwflappen – toch het kenmerk van een alle-jaargetijden-tent – ontbreken.

Conclusie

De Helsport Gimle Family 4+ is door zijn 8 kg zeker een lichtgewicht tent en wel dan ook nog eens een hele grote. Met dat gewicht is hij prima geschikt voor een gezin op fietsvakantie.  De ruimte is prima voor vier, zelfs voor zes. Hij is stormbestendig, waterdicht en geschikt voor drie seizoenen +. De kwaliteit is prima. Enige puntje is dat de tent maar een ingang heeft en dat die ingang bij regen inregent.

Merk: Helsport
Model: Gimle Family 4+
Prijs: € 850
Bedrijf: Helsport
Website: www.helsport.no

Gerelateerd

Delen

Waardering
70247
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Test Helsport Gimle Family 4+

 1. Wij hebben deze Gimle 4 seizoenen gebruikt en nu al moeten afschrijven.
  Resultaat in vier jaar: 2 afgescheurde spanpunten en uitgescheurde stoksleuf (reparatie zelf moeten betalen); veel in regenen, 3 lekpunten (aanhechting afspanners) en diverse reparaties aan de rits (nu dus maar opgegeven).

  Jammer. Want qua gemak en comfort verder een fijne tent

 2. Hallo,
  Wij zijn op zoek naar een familietent (4pers) die voldoende ruim is, maar tegelijk ook licht is. De Gimle 4+2 lijkt hier aan te beantwoorden en lijkt kwalitatief in orde. Dank aan Op Pad voor de recensie. In onze zoektocht kwamen we echter ook de Nordisk Reisa 4 (http://www.nordisk.eu/dgreen/products/tents/tents-detail/type/tents/categories/reisa-4/product_model/pu/) tegen. Deze lijkt de aangehaalde nadelen van de Gimle niet te hebben, maar is ook iets kleiner (en zwaarder?). Heeft iemand hiermee ervaring? Welke tent(doek) is kwalitatief beter? Kan iemand een vergelijking tussen beide tenten maken? Of werd deze ook gerecenseerd?
  Alvast bedankt voor de informatie en tips.
  mvg,
  jef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *