Test Garmin Edge Explore 820

Voordelen

+ Navigatiefunctie
+ Compact
+ Waterdicht
+ Ongevallendetectie

Nadelen

- Te klein touchscreen
- Traag
- Complexe instellingen

Eindoordeel

Voor wie? Recreatieve fietsers en mountainbikers.
Waarom wil je hem? Als je een compacte waterdichte fietscomputer met gps-navigatie zoekt en je smartphone niet op je stuur wilt bevestigen.

De Garmin Edge Explore 820 is een kleine fietscomputer met gps navigatie en veel extra’s.

Garmin-Edge-Explore1

Zeer compact

De Garmin Egde Explore 820 kun je zonder overdrijven zeer compact noemen. Het apparaat is zelfs nog iets kleiner dan de op de verpakking aangegeven afbeelding waar ‘Actual size’ onder staat. Het beeldschermpje meet 35×47 mm, ofwel een beelddiagonaal van 2,3” en de 200×265 pixels geven een vrij grof beeld in een tijd waarin we verwend zijn met HD schermpjes. Voor een fietscomputer een handzaam formaat, voor een touchscreen is het erg klein, zoals blijkt als we er mee aan de slag gaan. Het apparaat is waterdicht volgens IPX7 en kan daarmee een onderdompeling van een half uur in een meter water doorstaan.

Montage

De Garmin Egde wordt geleverd met een vooruitstekende steun die rond je stuurbuis klemt, plus een compacte bevestiging die je met rubbers direct op je stuurpen kunt klemmen. Beide bevestigingen zijn solide.

Garmin-Edge-Explore4

Batterijduur

De batterij van de Edge Explore 820 gaat volgens opgave 15 uur mee. Er is een batterijbesparingsmodus die het stroomverbruik met 50% reduceert. Opladen gaat via een meegeleverde usb-kabel, waarmee je ook gegevens kunt uitwisselen met je computer.

Kaartmateriaal

De in de Edge Explore meegeleverde Garmin Fietsnavigatiekaart Europa 2016 biedt voldoende detail voor goede navigatie. Op het interne geheugen van totaal 16 GB is nog ruim 8 GB vrije ruimte om andere kaarten te plaatsen, we hebben dit niet getest.

Bediening

Na het eenvoudig downloaden van de recente firmware en het bijwerken van de in het apparaat meegeleverde kaartmateriaal, gaan we aan de slag. De aan-uitknop en startknop aan de zijkant van het apparaat zijn prima te bedienen. Het touchscreen reageert trager dan we van de huidige generatie smartphones gewend zijn, waardoor je regelmatig twijfelt of je een knopje wel goed geraakt hebt en nog een keer tikt.

Navigatie functie

Onder de knop Waarheen zit de navigatiefunctie. De navigatiefunctie biedt onder meer de mogelijkheid om op adres kunt zoeken. Dat valt nog niet mee op het kleine schermpje dat onhandig een alfabetisch toetsenbordje laat zien, in plaats van het gebruikelijke QWERTY toetsenbord en bovendien zo klein is dat je zeer frequent fouten intikt.
Als de plaats van bestemming gevonden is en de route bepaald, dan werkt de navigatie op zich prima en word je met een piepje gewaarschuwd voordat je moet afslaan.

Moet je snel achter elkaar afslaan, dan heeft de Edge soms moeite om je bij te houden en komen de aanwijzingen twintig meter te laat. In het bos, waar het gps signaal minder is, loopt de aangegeven positie op de Edge Explore 820 soms zelfs veertig meter achter op je werkelijke positie. Wanneer we een fietspad volgen, noemt de Edge Explore 820 dit een Cycleway, terwijl de taal toch echt op Nederlands ingesteld staat.

Als je per ongeluk van de route afwijkt, stuurt het apparaat je weer terug met de melding een U-bocht te maken. Negeer je deze melding, dan gaat de Edge je route opnieuw berekenen en als er inmiddels een sneller alternatief is, dan wordt de navigatie daarop aangepast. De Edge Explore 820 had aanvankelijk een voorkeur voor drukke provinciale wegen en ontweek recreatieve fietspaden. Het is even zoeken waarom dat zo is. Na het aanpassen van: Instellingen/Activiteiteninstellingen/Navigatie/Routebepaling/Routemodus en hier Wegwielrennen veranderen in Tourfietsen ging dit wel goed. Zo zijn er meer instellingen die je niet altijd intuïtief zult vinden.

Routes volgen en plannen

Onder de knop Koersen vind je eerder gereden routes en kun je routes maken. De Edge Explore 820 biedt de mogelijkheid om een rondrit voor je uit te zoeken. Tik de gewenste lengte van je tocht en je startrichting (noord, zuid, oost, west) in en na drie minuten rekenen geeft de Edge drie routesuggesties. Een leuke optie als je ergens in een onbekende omgeving een tochtje wilt rijden.

Een handige mogelijkheid leek ons om een bestaande gps route in .gpx formaat te uploaden, zodat je met mountainbiken niet in het bos verdwaalt als de markering je in de steek laat. De handleiding geeft hier helaas geen aanknopingspunten voor en ook het op de smartphone geïnstalleerde Garmin Connect of op de pc geïnstalleerde Garmin Express bieden geen uitkomst. De oplossing komt uiteindelijk via enkele forums en werkt als volgt: sluit je Garmin Edge met de meegeleverde usb-kabel aan op je computer en kopieer het .gpx bestand naar de map Garmin/Newfiles. Als je de Garmin daarna opnieuw opstart, herkent hij de .gpx file en plaatst hem bij de opgeslagen koersen.

Garmin-Edge-Explore2

Extra’s

De Edge Explore heeft een indrukwekkende hoeveelheid extra opties, die alleen werken als je de Edge via Bluetooth met je smartphone laat communiceren. Zo kun je via de app Garmin Connect je prestaties bijhouden en delen via social media.
Met Group Track kun je zien waar andere leden van je fietspeloton zich bevinden als bijvoorbeeld iemand achterop raakt door een lekke band, of bij de beklimming van de Mont Ventoux.

Er is een ongevallendetectie die (via Bluetooth en je smartphone) een e-mail en sms-bericht, inclusief de coördinaten van je locatie, naar een contactpersoon stuurt als je met je fiets een ongeluk hebt. Wordt het alarm per ongeluk ingeschakeld, dan heb je dertig seconden om het te annuleren voordat het bericht verstuurd wordt.

Bij onze test werd de noodoproep correct verzonden via sms en e-mail. In de sms zat helaas een fout in het linkje naar de positie en de herstelmelding ‘Ik ben OK’ werd niet doorgegeven. Ongevallendetectie is een mooie optie wanneer je bijvoorbeeld alleen gaat mountainbiken, maar wel eerst goed testen dus voordat je hierop vertrouwt.

Het is mogelijk om op de display van de Edge meldingen te krijgen van binnenkomende telefoongesprekken en sms-berichten, maar als je dat graag wilt kun je beter meteen je smartphone op je stuur bevestigen, dus die optie schakelden we uit. Verder kun je de Edge door middel van een Bluetoothverbinding laten communiceren met diverse optionele apparaten, zoals een hartslagmeter, cadanssensor, achteruitkijkradar, slimme fietsverlichting en de Varia Vision In-sight, een display die je aan je zonnebril kunt bevestigen. Een soort voorloper van de Google Glass.

Merk: Garmin
Model: Edge Explore 820
Prijs: € 349,99
Website: www.garmin.com

Gerelateerd

Delen

Waardering
77244
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *