Test trekkingfiets Gaastra Fyts 4.14, 2012

Voordelen

+ Stuurgedrag
+ Afmontage
+ Zithouding rechtop

Nadelen

– Zithouding te rechtop voor lange tochten

Gerrit Gaastra, de man achter Idworx en succesvolle telg in het geslacht Gaastra met Batavus en Koga op hun erelijst, heeft iets nieuws: de Gaastra Fyts. Tijd voor een test.

Bekijk de test van de Gaastra Fyts 4.14 op video


> Bekijk meer video’s op: oppad.nl/video

Fyts uit Friesland?

Met de naam Fyts doet Gaastra zijn Friese afkomst eer aan: de Fyts oogt ingetogen, degelijk en betrouwbaar. Enige opsmuk zijn de fraaie letters op het gitzwarte frame en het bijna Rolce Royce-achtige logo op de balhoofdbuis. Frame en voorvork van de Fyts zijn gemaakt van degelijk chromo staal. Wars van de trend hier geen ovale of overbemeten buizen: watst sjochst is watst krijst.

Onderdelen op de Fyts 4.14

Ook de onderdelen waarmee de Fyts 4.14 is afgemonteerd, zijn van hoge kwaliteit. De 4 in de naam staat overigens voor het vierde fietsmerk waar de Gaastra’s verantwoordelijk voor zijn en de 14 voor het aantal versnellingen. Uiteraard zitten de veertien versnellingen verpakt in een Rohloffnaaf. Gaastra levert ook een 4.11 met een 11 versnellingsnaaf van Shimano.

Zithouding op de Gaastra Fyts

Tijdens de test ontdek ik dat de Fyts heel anders fietst dan ik gewend ben van een Idworx fiets. Die laatste heeeft een sportieve zithouding, terwijl de Fyts juist erg rechtop zit. Die houding is erg comfortabel, maar resulteert er ook in dat de meeste kracht uit je boven benen moet komen. Op een fiets met een meer sportieve geometrie werk je meer met je hele lichaam. Door die rechtop zithouding heb ik een goed overzicht over het Friese landschap en in het ‘drukke’ Leeuwarden overzie ik prima de achterkanten van auto’s. Ook de nek blijft tijdens het fietsen heerlijk ontspannen recht.

Rijgedrag van de Gaastra Fyts

En toch… met twee voor- en achtertassen fietsend tegen de altijd aanwezige wind in Gaasterlân, dan is een iets sportievere zit dan die van de Fyts 4.14 best welkom. Een kwestie van de voorbouw naar beneden zetten door de vorkbuis iets in te korten. Het frame en de voorvork zijn goed stijf, maar dit is niet ten koste gegaan van het comfort van de trekkingfiets. Op klinkerwegen rijdt de Fyts comfortabel. De dikke ballon banden – een echt Gerrit Gaastra handtekening – rollen licht en dempen natuurlijk ook. De rechtuit stabiliteit is voorbeeldig en het bochtengedrag heerlijk neutraal.

Rohloff versnellingsnaaf van de trekkingfiets Fyts 4.14

De HS11 FIRM-tech remmen van Magura zijn direct op de voorvork en het frame gemonteerd en hebben een uitstekende remvertraging. De draaischakelaar voor de Rohloff doet zijn werk prima, maar de naaf moet duidelijk nog een paar duizend kilometer inlopen. Vooral in de eerste 7 versnellingen is het rauwe, schrapende geluid storend. Dat schijnt overigens op mij na niemand echt te interesseren, want de Rohloffnaaf gaat al jaren als warme broodjes over de toonbank en kapot gaan ze niet. Mooi is ook de solide, gesloten kettingkast die de ketting beschermt tegen troep en water.

Conclusie Gaastra Fyts 4.14

Al met al is het Gaastra gelukt om met de Fyts 4.14 een heel andere fiets te bouwen dan de fietsen die onder de naam Idworx geproduceerd worden. Gemakkelijk, comfortabel en niet sportief. Prima geschikt voor dagelijks gebruik en vakanties waar de dagafstanden beperkt blijven. Maar in één ding is de Fyts gelijk aan de Idworx: kwaliteit met een grote K! Gaastra giet oan!

Specificaties trekkingfiets Gaastra Fyts

Gewicht: 18,10 kg (maat 56)
Frame: ChroMo staal met RVS uitvaleinden
Versnelling: Rohloff
Remmen: Magura HS11 Firmtech
Dragers: Tubes Duo voor, Racktime achter
En verder: Ryde Sputnik velgen, Sapim Race spaken, Son naafdynamo, Truvativ Five-D crank, Gaastra stuurpen, Gaastra Comfort stuur, SKS spatborden, Gaastra pedalen, Selle Italia Comfort zadel, Hesling kettingkast, Axa SL9 slot, Schwalbe Big Apple 50 mm banden.

Merk: Gaastra
Model: Fyts 4.14
Prijs: € 2799
Bedrijf: Bike Basics
Telefoonnummer bedrijf: (+49) 228 18 47 00
Website: www.gaastrabikes.eu

Gerelateerd

Delen

Waardering
29837
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *