Test dagrugzakken 30-40 liter, 2012

Op Pad test dagrugzakken met een inhoud tussen dertig en veertig liter. Ideaal voor dag- en weekendtochten.

Conclusie test rugzakken 2012

“Er zit geen slechte rugzak in deze test. Allemaal dragen ze goed, maar een aantal zitten echt uitstekend én zijn ook nog eens praktisch in het gebruik. De Deuter Futura Pro is de testwinnaar, omdat deze rugzak een hoog draagcomfort combineert met een goede prijs. De Fjällräven Friluft en de Osprey Kestrel zijn net zulke allemansvrienden als de testwinnaar, maar net een tikje duurder. De Gregory Z40 werd door iedereen met de juiste ruglengte voor deze rugzak ook goed beoordeeld. “

In deze test:
Arc’teryx Kata | Bergans of Norway Skarstind | Berghaus Freeflow | Black Diamond Astral | Deuter Futura Pro | Fjällräven Friluft | Gregory Z40 | Lowe Alpine Airzone Centro | Mammut Trion Element | Osprey Kestrel | The North Face Alteo

Wandelrugzakken met een inhoud tussen dertig en veertig liter. Ideaal voor dag- en weekendtochten. Waar let je op bij aankoop?

Heren of dames?

Er zit verschil tussen heren- en damesrugzakken. Dames hebben meestal een kortere rug dan heren (als beiden dezelfde totale lengte hebben). Daarom is het rugpand van een damesrugzak korter dan een vergelijkbare herenrugzak. De heup- en schouderbanden zijn voor vrouwen ook anders vormgegeven dan voor mannen. Reden? Vrouwen hebben vaak bredere heupen dan mannen. En de schouderbanden lopen bij dames wat ronder weg, zodat ze niet tegen borsten schuren. Maar, de ene vrouw is de andere niet. Het blijft belangrijk om verschillende rugzakken te passen in de winkel. En pas daarbij als vrouw ook eens een herenvariant, of andersom. Uiteindelijk gaat het erom welke rugzak jou het beste zit.

Heupband

Samen met het rugpand het belangrijkste onderdeel van een rugzak. Zeker als je meer dan vijf kilo meetilt, is het belangrijk dat je een groot deel van het gewicht ‘op je heupen draagt’ (Zien hoe? Bekijk een video over rugzak afstellen). Hiervoor moet de heupband breed en stevig en toch flexibel zijn. Een goede heupband omsluit je heupbot. Sommige varianten bestaan daarom niet uit één stuk stof, maar twee banden met een opening ertussen. Of je dit prettiger vindt, bepaal je zelf.

Rugpand

Twee rugzakken uit deze test hebben een verstelbaar rugpand; handig als je de rugzak met meerdere mensen met verschillende ruglengtes wilt delen. Een rugpand zit goed als de onderkant van het frame op of iets boven je heupbot zit (wat je zelf het prettigst vindt) en de bovenkant (waar de schouderbanden beginnen) net onder je schouders. Er zijn rugzakken met een netframe, rugzakken met een massief rugpand en tussenvarianten met bijvoorbeeld zachte stukken op de drukpunten. Het voordeel van een netje is dat het luchtiger en zachter is. Het voordeel van een massief rugpand is, dat het gewicht dichter tegen rug zit. Naarmate het gewicht verder van de rug af zit, kan het gevoel ontstaan dat de rugzak je naar achteren trekt.

Schouderbanden

De schouderbanden moeten vooral niet te smal zijn, anders gaan ze bij een hoog gewicht snijden in je schouders. Brede banden kunnen warm zijn bij hoge temperaturen. Daarom brengen sommige merken luchtgaten aan in de banden, wat voor een beetje verkoeling zorgt.

Borstband

Vaak zijn borstbandjes van rugzakken zijn in hoogte verstelbaar. Belangrijk, omdat dit bandje voor de juiste stabiliteit van je rugzak zorgt. Hij moet dus vastzitten. En dat doe je alleen als hij op een prettige hoogte zit.

Regenhoes

Een regenhoes is heel handig in geval van nood. Maar hij is nooit 100% waterdicht (hij omsluit wel de buitenkant van de rugzak, maar eigenlijk bijna nooit het rugpand). Wie zijn spullen echt droog wil houden, verpakt ze in de rugzak in waterdichte zakken. Een regenhoes zit ang niet altijd standaard bij de rugzak.

Lees ook over hoe je een rugzak efficiënt inpakt

Gerelateerd

Delen

Waardering
39613
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *