Test Betaalbare ademende regenjacks 2016

Het ideale regenjack is licht, uiteraard volledig waterdicht, zo goed mogelijk ademend en klein op te vouwen. Wanneer je met een grote rugzak op pad bent, moet het ook sterk en duurzaam zijn. Vaak stijgen dan de prijzen. Terecht?
Op Pad testte acht rugzakbestendige én betaalbare regenjassen. De absolute testwinnaar is het Croz 3L Jacket van Vaude: zeer compleet qua uitvoering en details, licht, goed waterdicht en afparelend én een hoge Rank a Brand score, ofwel oog voor milieu en arbeidsomstandigheden. Als beste koop komt het Patagonia Torrentshell Jacket uit de test. 

Sfeer_Bergans_33B0092

Welke acht regenjacks zijn getest?

Lees ook:

Coatings en membranen

De ademende waterdichte familie valt uiteen in coatings en membranen. Een coating kun je vergelijken me een soort verflaag die op de stof wordt aangebracht. Coatings zijn over het algemeen zeer betaalbaar in aanschaf maar blijken minder schuurvast en duurzaam dan membranen. Ook zijn ze (zeer) kwetsbaar bij wasbeurten. Voor gebruik onder een zware rugzak vallen coatings daarom af.

Een membraan is een soort vlies dat op de buitenstof (‘2-laags’), of tussen de buitenstof en de voering (‘3-laags’ of ‘drie-lagen laminaat’) wordt geplakt. Wanneer een regenjack het gewicht en de druk van een zware rugzak aan moet kunnen, kom je al snel uit bij een 3-laags laminaat. De binnenlaag neemt daarbij transpiratiedamp op en geeft het door naar buiten, de tussenlaag (membraan) houdt water van buiten naar binnen tegen maar laat waterdamp in omgekeerde richting door en de buitenste laag beschermt het membraan én zorgt er voor, via een zogenaamde DWR-behandeling, dat regendruppels vlot van die buitenlaag afrollen (‘afparelen’). Bekende membranen zijn Gore-Tex, eVent, Dermizax en Sympatex. Ze kunnen door verschillende kledingmerken worden verwerkt en hebben met elkaar gemeen dat ze in 3-laags vorm in de duurdere regenjacks worden verwerkt. De prijzen kunnen daarbij oplopen tot boven de € 500,-  maar kan het ook goedkoper? Op Pad selecteerde voor de beantwoording van deze vraag acht regenjacks, volledig of deels uitgevoerd met 3-laags membranen, en sloeg daarmee aan het testen. De prijzen van de jacks variëren van € 80,- tot € 335,- (het goedkoopste 3-laags Gore-Tex jack).

Hoe getest?

Op basis van praktijkgebruik door verschillende testers in combinatie met een zware rugzak werd het draagcomfort beoordeeld. Uiteindelijk werden alle jacks volgens wasvoorschrift maar liefst 8x gewassen en vervolgens werden alle stoffen beoordeeld op afparelende eigenschappen en waterdichtheid. De waterdruk op de naden werd daarbij opgevoerd tot minimaal 0,6 bar en daarna verhoogd tot maximaal 0,8 bar. Er werd niet getest op ademend vermogen, maar de aanwezigheid van extra ventilatiemogelijkheden leverde wel extra punten op. Tot slot werden alle deelnemende merken door de website van Rank a Brand (zie kader voor toelichting) gehaald voor een oordeel over de productiewijze. Bij het eindoordeel woog de waterdichtheid 2x zo zwaar mee als de overige onderdelen, en kon de eindscore bij enige lekkage nooit boven de 4 sterren uitkomen.

Sunnmöre, Norge

Rank a Brand

Rank a Brand is een van oorsprong Nederlandse onafhankelijke merkenvergelijkingssite die consumentenmerken beoordeelt en vergelijkt op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Rank a Brand beoordeelt ieder merk (inmiddels ruim 700, desondanks ontbreken er nog verschillende merken) op gevolgen voor klimaat en milieu, arbeidsomstandigheden en transparantie. Uiteindelijk krijgt ieder beoordeeld merk een label variërend van A tot E, waarmee de consument een duidelijk advies krijgt om het merk wel of niet te kopen. Op www.rankabrand.org kun je voor alle beoordeelde merken de score vinden, en – als je naar beneden scrolt – de criteria die daarvoor gebruikt zijn. Alle rankings worden minstens iedere twee jaar geactualiseerd. Rank a Brand richt zich op merken en niet op producten, omdat merken niet slechts enkele duurzame en eerlijke producten aan moeten bieden, maar duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleid moeten implementeren over het volledige assortiment van producten en diensten, voor alle processen en leveranciers in de hele keten, en in alle landen waar ze actief zijn. Het merk heeft daarbij de verantwoordelijkheid om dit aan te tonen en hierover transparant te zijn. Op Pad heeft de onderstaande scores verwerkt in de testresultaten:

A-label (5 sterren): Top-merk
B-label (4 sterren): Goed op weg
C-label (3 sterren): Redelijk op weg, kan beter
D-label (2 sterren): Eerste resultaten bereikt, kan beter
E-label (1 ster): niet positief, of het merk geeft geen informatie
Nog niet beoordeeld: Rank-a-Brand heeft helaas nog niet alle merken onderzocht

Testwinnaar

De absolute testwinnaar is het Croz 3L Jacket van Vaude: zeer compleet qua uitvoering en details, licht, goed waterdicht en afparelend én een hoge Rank a Brand score, ofwel oog voor milieu en arbeidsomstandigheden. De prijs van dit jack ligt nog altijd op € 320,- en wie een goedkoper alternatief zoekt zou naar het Torrentshell Jacket van Patagonia kunnen kijken: voelt qua constructie weliswaar wat lichter aan (minder ‘body’) maar scoort voor slechts € 140,- eveneens op alle onderdelen (zeer) goed.
De grootste winnaar van deze test is echter de consument: vanaf € 79,95 bestaat er immers al een betrouwbaar waterdicht regenjack dat probleemloos onder een zware rugzak gedragen kan worden. En uiteindelijk bleek geen enkel testjack vroegtijdige serieuze lekkage te vertonen!

Tips bij aankoop

Om tegenvallers bij aanschaf van een betaalbaar regenjack te voorkomen, vijf tips die het comfort van iedere regenjas verhogen:

 1. Aanwezigheid van een achterflap onder de waterafstotende rits (of een overslag met klittenband).
 2. Extra ventilatiemogelijkheden (bijvoorbeeld okselritsen).
 3. Goed afsluitbare, hoge kraag (anders loopt er water naar binnen).
 4. Een capuchon die mee draait met het hoofd, en een fijne klep heeft.
 5. Verstelbare manchetten (klittenband) en zoomelastiek laten het jack goed op het lichaam aansluiten, zodat regen en wind geen kans krijgen en het lichaam minder snel afkoelt.

Welke regenjacks zijn getest?

 

Quechua, Forclaz 400

Quechua-Forclaz-400-jacket”Comfortabel, enigszins robuust jack. Goed instelbare capuchon met strakke klep en goed aansluitende kraag. Relatief zwaar, en bij een waterdruk boven de 0,6 bar geringe lekkage langs het tape op de naden. Quechua geeft slechts beperkt informatie over een duurzaamheidsbeleid. Verder helemaal top voor een prachtige prijs.”

Naar de testresultaten

lijn-1px

Patagonia, Torrentshell Jacket

Patagonia-Torrentshel-jacket”Licht en compact jack met goed instelbare capuchon en goed aansluitende kraag. Totaal geen lekkage, makkelijk in het onderhoud, zeer betaalbaar.”

Naar de testresultaten

lijn-1px

Columbia, OutDry Ex Gold Tech Shell

Columbia-Outdry-Ex-Gold-Tech-shell-jacket”Comfortabel, robuust jack voor een goede prijs. Ook na zwaar gebruik nog 100% waterdicht. Instelbare capuchon met klep en goed aansluitende kraag. Goed ademend ondanks enige gelijkenis met het glimmende uiterlijk van het aloude PVC-jack. Columbia geeft slechts beperkt informatie over een duurzaamheidsbeleid.”

Naar de testresultaten

lijn-1px

Bergans, Letto Jacket

Bergans-Letto-Jacket”Zeer comfortabel, soepel jack met goed instelbare capuchon en goed aansluitende kraag. Totaal geen lekkage, redelijke prijs.”

Naar de testresultaten

lijn-1px

Berghaus, Hydroshell Hybrid Jacket

Berghaus-Hydroshell-Hybrid-jacket”Wat stug maar comfortabel jack. Even puzzelen met daarna goed instelbare capuchon en aansluitende kraag. Totaal geen lekkage op naden of stof, relatief zwaar.”

Naar de testresultaten

lijn-1px

Rab, Firewall Jacket

Rab-Firewall-jacket”Zeer comfortabel jack (relatief fijne extra’s waaronder de extra lange ritsen onder de armen voor extra ventilatie) met goed instelbare capuchon en goed aansluitende kraag. Bij een waterdruk boven de 0,6 bar geringe lekkage langs het tape op de naden van beide schouders. Relatief zwaar. Rab is tot op heden helaas nog nooit beoordeeld door Rank-a-Brand.”

Naar de testresultaten

lijn-1px

Vaude, Croz 3L Jacket

Vaude-Croz-3L-jacket”Zeer comfortabel, relatief licht jack. Goed instelbare capuchon en aansluitende kraag, totaal geen lekkage op naden en stof. Fraai is de hoge Rank a Brand score: Vaude krijgt punten voor het verminderen van de CO2-uitstoot, het gebruik van 100% groene stroom en beleid om schadelijke chemicaliën, afval en verpakkingsmateriaal te verminderen. Vaude is bovendien lid van de Fair Wear Foundation (FWF), waarmee het de verbetering van arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden serieus neemt.”

Naar de testresultaten

lijn-1px

Sprayway, Zeus Jacket

Sprayway-Zeus-jacket”Betrouwbaar duurzaam waterdicht jack (totaal geen lekkage). Het is het enige jack uit de test waarbij extra ventilatieritsen of –mogelijkheden ontbreken, en het is het goedkoopste 3-laags regenjack met Gore-Tex dat Op Pad tegen kwam. Sprayway is tot op heden helaas nog niet beoordeeld door Rank a Brand maar is in ieder geval lid van de Fair Wear Foundation ter verbetering van de arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden.”

Naar de testresultaten

Gerelateerd

Delen

Waardering
75749
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

4 reacties op “Test Betaalbare ademende regenjacks 2016

 1. Jammer dat het inmiddels populaire betaalbare Zweedse merk Pinewood niet door Op Pad gevonden wordt en meegenomen wordt in deze test.
  Zij hebben zowel voor heren (Juptr jas) als dames (Isaberg jas) een prima jas voor dit segment en al is Pinewood nog maar net bekend bij Rank a brand er is wel heel veel bij Pinewood te vinden over hun (eigen) productie en alles wat relevant is m.b.t. M.V.O, duurzaamheid en PFC vrije coatings.

 2. Dank voor de test,
  had graag wat meer goedkopere jassen getest gezien, zoals bijvoorbeeld de Vaude Escape jassen,
  toch was dit een goede hulp bij het kiezen van de jas omdat op de verschillende sites erg weinig info word vermeld bij de jassen en
  ik nu echt een serieus waterdichte jas wil zonder kans op doorlekken,
  mijn keus is gevallen op de patatonia torretshell de rest is me echt te duur en de enige goedkopere lekt in jullie test wel door bij de naden dus dat is geen optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *