Test bergwandelschoenen 2016

Bergwandelschoenen in de veel gebruikte B-categorie zijn geschikt voor langeafstands wandelpaden als het Pieterpad, huttentochten over stenige bergpaden en alles wat daar tussenin zit. We testen 6 paar van dit type bergschoen onder winterse omstandigheden op zandpaden, ruwe steenblokken, zompig gras, grind en glibberklei. Wat bieden deze B-bergschoenen nog meer behalve stevig profiel en goede steun voor je enkels?

Welke bergwandelschoenen zijn getest?

 La Sportiva Trango Trek Micro EVO Gore-Tex

La-Sportiva-Trango-Trek-Micro-EVO-Gore-Tex-bergwandelschoen“De La Sportiva Trango Trek Micro EVO Gore-Tex is een wat smalle, soepele bergwandelschoen met uitstekende demping, goede steun en een prima profiel.”

Testresultaten

lijn-1px

Hanwag Tatra GTX

Hanwag-Tatra-GTX-bergwandelschoen“De Hanwag Tatra is een comfortabele en stevige bergwandelschoen met een fraaie klassieke uitstraling.”

Testresultaten

lijn-1px

Meindl Paradiso MFS

Meindl-Paradiso-MFS-bergwandelschoen“De Meindl Paradiso MFS is een soepele bergwandelschoen voor bos en bergpaden.”

Testresultaten

lijn-1px

Lowa Camino GTX

Lowa-Camino-GTX-bergwandelschoen“De Lowa Camino GTX is wat zwaardere, maar soepele bergwandelschoen met goede hielfixatie en stevig profiel waar je zo mee weg loopt.”

Testresultaten

lijn-1px

Salomon X-Alp MTN GTX

Salomon-X-Alp-MTN-GTX-bergwandelschoen“De Salomon X-Alp MTN GTX is een lichte en comfortabele bergwandelschoen, bij uitstek geschikt voor zomerse bergpaden en als klauterschoen op via ferrata’s. Het profiel van de Contagrip zool leent zich niet goed voor winterse omstandigheden.”

Testresultaten

lijn-1px

Scarpa R-Evo GTX

Scarpa-R-Evo-GTX-bergwandelscoen“De Scarpa R-Evo GTX is een lichte en soepele bergwandelschoen waarmee je prima uit de voeten kunt op goed beloopbare bergpaden.”

Testresultaten

lijn-1px

Hoe getest?

De test werd uitgevoerd in januari en februari van dit jaar onder veelal natte en soms winterse omstandigheden. Het lopen van een huttentocht zat er in dit jaargetijde helaas niet in maar op ieder paar schoenen liepen we tenminste veertig kilometer over zandpaden in de duinen, schelpenpaden, modder en asfalt. Vervolgens bekeken we op een vast heuvelparcours hoe de schoenen zich hielden bij het klimmen, afdalen en traverseren op gras en klauteren over steenblokken. Bij deze test letten we vooral op:

 • Hoe is de schoen geconstrueerd?
 • Het gebruiksgemak bij aantrekken en het veteren. Stap je makkelijk in de schoen en bijven de veters goed zitten? Schuift de tong niet opzij?
 • Draagcomfort: Zijn er geen drukplekken die blaren kunnen veroorzaken?
 • Torsiestijfheid, dit bepaalt of de schoen genoeg steun biedt als je over hobbels loopt of dat hij alle kanten op buigt.
 • Flexibiliteit en afwikkelen van de schoen. Buigt de schoen soepel onder de bal van de voet, rolt hij soepel af door een afgeronde zool of moet je bij elke stap als het ware over een hobbel heen?
 • Steun rond de enkels, vooral belangrijk als je op ongelijke paden en over keien loopt.
 • Het profiel van de zool helpt te voorkomen dat je uitglijdt, wat bij klimmen en nog meer bij afdalen belangrijk is.

Niet getest hebben we de ademende werking van het waterdichte Gore-Tex membraam want bij de temperaturen tussen -5° en +10° Celsius hadden we geen last van overmatige transpiratie. Wel hielden we steeds onze voeten droog in plassen en regenbuien.

Pasvorm

Bij schoenen is de pasvorm persoonlijk en allesbepalend. We geven daarom bij elke schoen aan voor welke leest hij geschikt is, maar of een schoen jou goed past? Daar kom je alleen achter door hem in een winkel te passen in plaats van in een webshop aan te klikken.

In de test zitten alleen herenmodellen. Bij alle schoenen geven we aan of er ook een damesmodel beschikbaar is en in welke maten.

Samenvatting

We hebben met veel plezier de testkilometers gelopen op de bergschoenen in deze test en in deze prijsklasse tussen de € 209 en € 245 is er voor elke voet wel een passende schoen te vinden.

Voor wie van een klassieke look met weinig stiksels houdt zijn er de Hanwag Tatra en de Meindl Paradiso. De Scarpa R-Evo is een soepele schoen met een wat lichter profiel waarmee je goed uit de voeten kunt op gewone paden. De wat zwaardere Lowa Camino biedt stevigheid en een goed profiel voor ruiger terrein  De lichte en comfortabele Salomon X-Alp Mountain is beter geschikt voor bergpaden en klauterwerk dan voor winterse omstandigheden. De La Sportiva Trango Trek tenslotte is een lichte en comfortabele alleskunner met een moderne look.

Op Pad testwinnaar & Beste koop

Zetten we alle testresultaten op een rij, dan halen zowel de Hanwag Tatra en La Sportiva Trango Trek de maximale score. Van deze twee is de La Sportiva een stuk lichter en de La Sportiva Trango Trek loopt dan ook weg met de titel Op Pad Testwinnaar. Hou je meer van een klassieke look uit een stuk leer en til je niet te zwaar aan een onsje meer, dan is de Hanwag Tatra een stevige concurrent.

De prijs van de schoenen in deze test loopt niet ver uiteen. Voor de Hanwag Tatra betaal je € 245 en voor de La Sportiva Trango Trek € 209,00, de overige schoenen zaten daar keurig tussenin. De La Sportiva Trango Trek is de goedkoopste uit deze test is en sleept daarmee tevens het predikaat Beste Koop in de wacht. Maar nogmaals, de beste koop is natuurlijk de schoen die het beste bij jouw voeten past.

Lees ook:

Gerelateerd

Delen

Waardering
72358
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Test bergwandelschoenen 2016

 1. toch even een opmerking plaatsen ben het eens dat passen erg persoonlijk is, maar van de twee testwinnaars ben ik het niet eens… afgezien van het prijsverschil zit er een belangrijk verschil in de schoenen !

  De Hanwag Tatra GTX zijn waterdichte schoenen , en de La Sportiva Trango Trek Micro EVO Gore-Tex zijn waterafstotend… dat is een behoorlijk belangrijk verschil, ik heb zelf de Hanwag gehad…. en er mee door riviertjes gelopen en nergens last van gehad… jammer dat hier niet op gelet is …

 2. Dank voor de waardevolle test. Ik mis bij de test gegevens over waterbestendigheid. Het leer van de B/C schoenen vertoont bij mij op den duur bij de voorvoet scheurtjes (al mijn vierde paar) De schoenen worden ook aan de binnenzijde nat na langdurige regen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *