Test 29er full suspension mountainbikes 2014

Er komen in Nederland steeds meer technische mountainbikeroutes. Singletrails met leuke drops voor de uitdaging. De mountainbikes om deze routes mee de baas te worden?  Inderdaad: 29-er full suspensions met 100 mm veerweg. Op Pad vergelijkt in 2014 zes modellen in een test.

Bekijk de video van de mountainbike test


> Bekijk meer video’s op: oppad.nl/video

Testwinnaar & Beste koop

“Van deze zes zijn de Bulls, de Merida en de Canyon absoluut de meest sportieve mountainbikes. Helaas is de Merida Big Ninety-Nine 1500 is vergeleken met de andere mtb’s te zwaar. De Bulls Wild Flow 2 heeft van de zes de mooiste afmontage, maar je moet heel goed kunnen fietsen wil je z’n potentie ten volle benutten. De Canyon Lux CF is stuurtechnisch iets vergevingsgezinder, heeft eveneens een mooie afmontage maar we blijven worstelen met de draaishifters. De Cannondale Scalpel 3 bevalt in heel veel opzichten: prettig stuurgedrag een dito zithouding en een bijzondere voorvork. Dus als je daarvoor gevoelig bent, dan is de prijs het punt niet. Maar de Specialized Epic Comp 29 scoorde net zulke hoge ogen en dan telt de prijs wel. Het is een allemansvriend waar je mee kan racen, maar ook gemoedelijk een toer mee kan maken. De afmontage is prima en hij heeft een laag gewicht en een stuk lagere prijs. Daarom verdient de Specialized Epic Comp 29 de titel Op Pad Testwinnaar 2014. De titel Op Pad Beste Koop 2014 gaat naar de Trek Superfly FS8. Het is misschien niet de meest uitgesproken mountainbike, maar wel een fullsuspension met degelijke en betrouwbare onderdelen, een fijne geometrie en een nog prettigere prijs.”

Welke 29-er full suspension mountainbikes?

Getest zijn onderstaande mountainbikes. Klik op de links voor de testresultaten per mountainbike:
Specialized Epic Comp 29 (Op Pad Testwinnaar 2014)
Trek Superfly FS8 (Op Pad Beste Koop 2014)
Bulls Wild Flow 2
Cannondale Scalpel 29er 3
Canyon Lux CF 29 7.9
Merida Big Ninety-Nine 1500

Uitgangspunt van deze test was naast 100 mm veerweg voor en achter en 29-er wielen een prijs van rond de € 2.750. Maar vanwege de beschikbaarheid van testfietsen lukt het nooit helemaal om exact die prijs te halen. Met een prijs van € 2.499 zijn de Trek Supelfly 8 en de Merida Big Ninety-nine 1500 de goedkoopste fietsen. Dan volgt de Bulls Wild Flow 2 met een prijs van € 2.599. Honderd euro meer kost de Specialized Epic Comp: € 2.699. Boven aan de lijst staan de Canyon Lux CF 7.9 en de Cannondale Scalpel 3 met een prijs van € 2.999.

Het gewicht

Nu zou je denken dat de duurste fiets ook de lichtste is. Ja en nee! De lichtste fiets in dit zestal is de Canyon Lux CF 7.9 met 11,45 kg, maar de gelijk kostende Cannondale Scalpel 3 weegt 12,69 kg en staat daarmee op een vierde plek. De zwaarste fiets is met 14,14 kg de Merida Big Ninety-nine 1500. Natuurlijk, het is ook de goedkoopste maar dat geldt ook voor de Trek Superfly 8 en die weegt slechts 12,66 kg en is daarmee de op twee na lichtste. De Specialized Epic Comp scoort een tweede plek met 12,11 kg en de Bulls Wild Flow 2 met 12,85 kg een vijfde plaats.

De frames: carbon & aluminium

Gewicht en materiaal zijn natuurlijk sterk aan elkaar gerelateerd. Canyon presteert het om voor dit geld een fiets maken met een volledig carbon frame en achterbrug. De andere vijf hebben allemaal een aluminium frame. In het verleden leverden carbon frames niet alleen een gewichtsbesparing op, maar waren ze ook aanzienlijk stijver dan aluminium frames. Het gevolg daarvan was weer dat ze niet altijd even comfortabel waren en dat je elk hobbeltje of trillinkje meedogenloos voelde. Tegenwoordig worden carbon frames ook op comfort gebouwd en de praktijk van deze test geeft ons geen echte voorkeur voor carbon of aluminium. Alle fietsen voelen qua stijfheid redelijk gelijk. Al voelt de Cannondale wel het stijfst aan.

Voor- en achtervering

Op het gebied van de vering doet Fox goede zaken: vijf fietsen hebben een Fox demper achter. De demper van Specialized is bijzonder omdat daar het Brain systeem van Specialized op zit. Canyon monteert een demper en een voorvork van RockShox. Ook Specialized kiest voor een voorvork van Rockshox. De Cannondale is natuurlijk voorzien hun paradepaardje: de Lefty. Merida, Bulls en Trek kiezen een Fox voorvork. Alle Fox voorvorken en dempers zijn voorzien van CTD. CTD staat voor Climb, Trail en Descend. Met een knop op de voorvork of een hendel op de demper kun je de veerweg aanpassen. Op snelle vlakke paden of bij het klimmen (Climb) geen veerweg, een beetje veerweg (Trail) op hobbelpaden of volledige veerweg (Descend) als je vol gas bergaf wilt. Het systeem is erg gebruiksvriendelijk zeker als je een bedieningshendel (remote) op het stuur hebt. Absoluut top zijn de Canyon en de Bulls waar je met een hendel tegelijk de voorvork en de achter demper kunt bedienen.

Schakelen & versnellingen

Buls kiest voor 3 x 10 versnellingen terwijl de rest vindt dat we het best met 2 x 10 af kunnen. In Nederland heeft de rest gelijk. Bij de keuze voor de fabrikant kiezen Canyon, Cannondale en Specialized voor onderdelen van SRAM terwijl de anderen voor Shimano gaan. Merida is de enige die uitsluitend Shimano SLX gebruikt, Trek verruilt de SLX achterderailleur voor een XT versie. De Bulls is volledig XT afgemonteerd. Canyon heeft met een X9 en XO een topafmontage van SRAM. Bijzonder is ook dat Canyon geen gewone shifters gebruikt maar Gripshifters. Het is even wennen omdat je bij een ruk aan je stuur nogal eens onbedoeld van versnelling wisselt. Cannondale en Specialized kiezen voor een combi van SRAM X7 en X9. Het valt ons op dat SRAM net iets preciezer en directer schakelt.

Schijfremmen

Ook hier kiezen Merida en Trek voor volledig Shimano SLX en monteert Bulls ook hier Shimano XT. Canyon monteert Avid Elixer 5 remmen, Cannondale doet het met MT2’s van Magura en Specialized kiest voor Formula C1. Deze laatste en de Shimano SLX doen hun werk goed en zijn lekker vergevingsgezind. Echt hard remmen doen de Avids van Canyon en de Shimano XT’s van Bulls waarbij de laatste echte bijtertjes zijn. Voor de techneuten: de XT-remblokken hebben Ice-Tech oftewel koelribben!

Gerelateerd

Delen

Waardering
58010
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *