Test 29er full suspension mountainbikes, 2013

Mountainbikes met grote wielen – 29ers – worden momenteel het meest verkocht. In Nederland vooral hardtails, maar daarbuiten is ook de volledig geveerde ‘full suspension’29-er een hit. In de bergen rond Lugano test Op Pad in 2013 acht 29er  full suspension mountainbikes in de populaire prijsklasse van rond de € 2.500.

Testwinnaar en Beste Koop 2013

In deze test gingen wij op zoek naar de beste allround 29-er full suspension mountainbike. De Merida en de Bulls zijn pure marathon racers met uitstekende klimeigenschappen, maar bergaf gaat minder makkelijk. De Cube is een prima all-mountain, maar klimt minder gemakkelijk dan de rest en is aan de zware kant. De Giant fietst heerlijk, maar is gewoon te duur gezien de afmontage. Resten de Trek, GT en de Specialized waarbij de Trek marginaal ‘verliest’ op punten. De Canyon en de Specialized schurken tegen elkaar aan: beide ca. 12,5 kg, compact gebouwd en 2 x 10 versnellingen. De Canyon heeft de mooiere afmontage, kost € 500 minder dan de Specialized en verdient daarom de titel Beste Koop 2013. Dat hij minder makkelijk omhoog fietst, verandert dat niet. De Specialized echter doet alles goed en combineert een goede mix van componenten in een super frame met een hele uitgekiende geometrie en dwingt daarmee de titel Testwinnaar  2013 af.

Lees de testresultaten van alle 29-er full suspension mountainbikes:
Specialized  Camber Comp (testwinnaar 2013) | Canyon Nerve AL 29 8.9 (Beste koop 2013) | Bulls Wild Flow 2Cube AMS 120 RaceGiant Anthem X 29ER 1GT Sensor 9R Expert | Merida Big Ninety-Nine 1000 | Trek Superfly AL 100 Elite |

> Lees ook de test 29er full suspension mountainbikes uit 2014

De 29er mountainbikes in de 2013-test

Voor deze 29-er test selecteerde Op Pad mountainbikes van rond € 2.500. Door de beperkte beschikbaarheid van testfietsen loopt de prijs echter nogal uiteen. Internetverkoper Canyon is de goedkoopste met de Nerve AL 29 8.9 van € 2.099 (+ € 39,05 verzendkosten). Duurste is de € 2.999 kostende Giant ­Anthem X 29ER 1. Dit was nogal een ­verrassing, omdat we € 400 goedkopere Anthem 29ER 2 zouden krijgen.

De onderdelen op deze 29-er mountainbikes

Veerweg, voorvorken en achterdempers
Van de 8 29-er mountainbikes hebben de Bulls, Merida, Trek en Giant een veerweg van 100 mm. Canyon en Specialized hebben 110 mm. Cube en GT hebben 120 mm. Alle mountainbikes hebben een aluminium frame. Bij de voorvorken voert Fox de boventoon: vijf Fox vorken tegen drie van Rockshox. Bij de achterdempers hetzelfde verhaal: vijf Fox dempers en twee van Rockshox. En die laatste? DT Swiss.

Versnellingen en remmen
Van de geteste 29-er full suspension mountainbikes hebben de Specialized, Canyon en Giant 2 x 10 versnellingen, de rest is 3 x 10. Bij de keuze voor het schakelwerk is het merendeel van Shimano en vooral de SLX groep doet het goed. Alleen ­Canyon en Specialized monteren SRAM. Bij de remmen zijn het Canyon, ­Specialized, Bulls en Giant die Avid ­monteren. GT kiest voor Formula en de andere voor Shimano.

‘Marathon racer’ of  ‘All Mountain’?

Mountainbikes zijn grof onder te verdelen in een aantal categoriën. Mountainbikes met een geveerde voorvork, maar geen vering achter noemen we hardtails. Een fully of full suspension is een mountainbike met voor- en achtervering. Dan zijn full suspensions weer onder te verdelen naar hun inzetgebied. Het meest sportief is de marathon racer. Deze is licht in gewicht, heeft 80 tot 100 mm veerweg, een sportieve zithouding en blinkt uit in klimmen. De all mountain is meer een ­alles kunnende toermountainbike: goed bergop en bergaf en lange tochten over kleine kronkelpaadjes (singletrails). Ze zijn iets zwaarder en hebben meestal meer veerweg, hoewel een 29-er ook goed met 100 mm uit de voeten kan. Aan het andere eind van het spectrum zitten de enduro en downhill mountainbikes: zwaar, heel veel veerweg en vooral gemaakt om zo hard mogelijk bergaf te gaan.

Testlocatie van deze test van 29-er mountainbikes

We testen de 29-ers in de ­bergen boven Lugano in Ticino (Zwitserland) met als middelpunt de 1.816 meter hoge Monte Bar. Het ­gebied staat bol van de mooie mountainbikeroutes over ­afwisselend gravelwegen en mooie singletrails door bossen en naarmate je hoger komt over kale bergruggen. Routes vind je op www.lugano-tourism.ch. We verbleven in het eco-hotel Locanda del Giglio. Een prima hotel met uitstekend eten op biologische leest. Let op: het hotel is ­alleen te voet of fietsend te bereiken. Auto’s parkeren ­onder aan een lange rap.
Info: www.locandadelgiglio.ch.

Gerelateerd

Delen

Waardering
49750
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *