Sony Cyber-shot DSC-RX1

We hebben er op zitten wachten: de eerste digitale compact camera met een full-frame beeldsensor aan boord. Nou hij is er en heet de Sony Cyber-shot DSC-RX1.

De camera heeft een formaat dat vergelijkbaar is met de populaire Canon G12 met het verschil dat aan de Cybershot een vaste lens zit. Met een gewicht van 482 gram – met geheugenkaart en batterij – is hij ook een heel stuk lichter dan een spiegelreflexcamera. Handig als je wel professioneel onderweg wilt met niet al te veel gewicht in de rugzak.

Beeldsensor
Met de kwaliteit van het beeld moet het wel goed zitten als we de cijfers van Sony bekijken. De beeldsensor is een 35 mm fullframe Exmor CMOS-sensor met 24,3 megapixels. Om goed te kunnen fotograferen onder slechte lichtomstandigheden heeft Sony de lichtgevoeligheid van de camera uit weten te breiden tot ISO 100-25600. Via een ‘trucje’  kan je de lichtgevoeligheid zelf nog verder oprekken van ISO 50 tot maximaal ISO 102400. Ook dan beweert Sony dat je nog steeds uit de hand in het donker redelijk ruisvrije platen kan schieten zonder dat je een flitser nodig hebt.

Carl Zeiss lens
Zoals gezegd heeft de RX1 een vaste lens. De lens is een Carl Zeiss Sonnar T objectief met een vaste brandpuntsafstand van 35 mm. De lens is van glas en asferisch zodat zonlicht zo optimaal mogelijk en zonder verstoringen wordt doorgegeven. Op de lens zit een Macro-schakelring die je kan gebruiken om onderwerpen dichtbij te fotograferen. De minimale afstand waarop de lens kan scherpstelen is 20 cm.

De rest
Gezien het professionele karakter van de RX1 is het niet meer dan logisch dat de camera ook in RAW formaat kan schieten. Zo kun je het maximale halen uit beeldbewerking achteraf. Handig is de digitale waterpas die de camera heeft: in beeld zie je zo altijd of het landschapje dat je schiet ook echt waterpas is. En ja, de camera is ook te gebruiken als Full HD-filmcamera met framesnelheden 50p/60p of 25p/24p waarbij de laatste natuurlijk het beste filmresultaat oplevert.

Prijs
Dit alles gaat natuurlijk gepaard met een bijbehorend prijskaartje. De Sony DSC-RX1 kost maar liefst € 3.100,- en wij vragen ons wel een beetje af of de consument bereid is een dergelijk bedrag neer tellen voor een camera waarvan je de lens niet kan verwisselen. De toekomst zal het uitwijzen.  De Sony Cyber-shot DSC-RX1 ligt vanaf medio november in de schappen.

Website: www.sony.nl

Gerelateerd

Delen

Waardering
32425
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *