Test Polar RCX3 GPS hartslagmeter, 2012

Voordelen

+ Draagt prettig
+ Volledig
+ Goede gps meting
+ Goede snelheidsmeting
+ Voor hardlopers en fietsers
+ Super web ondersteuning
+ Accutijd

Nadelen

- Kostbaar als je niet serieus traint

Toe aan een nieuw trainingshorloge voor op de fiets en tijdens het hardlopen? Dan moet je de Polar RCX3 zeker in je overwegingen mee nemen.

Polar RCX3: complete hartslagmeter

De hartslagmeter Polar RCX3 is een multifunctioneel trainingshorloge voor dames. In het pakket zitten naast het horloge een hartslagband, een magneetje en snelheidssensor voor in het voorwiel, een candansmeter en alle bevestigingsmaterialen. Ook zitten er nog een USB-stick en een USB kabel bij om gegevens van de hartslagmeter naar de www.polarpersonaltrainer.com te sturen. Daarover later meer. Wij hebben daarnaast de Polar G5 GPS sensor als extra’tje samen met de hartslagmeter getest.

Handleiding van de Polar RCX3

Met veel apparaten is het tegenwoordig zo dat de bijgeleverde handleiding een beknopte opsomming van de basisfuncties is. Bij de Polar RCX3 is dat niet anders, maar met de basisinfo kan je wel meteen beginnen. Wil je echt alle ins en outs weten: bezoek de Polar website. De informatie die daar staat is meer dan uitstekend.

Hartslagmeter voor dames: in kek wit

Zoals gezegd: een hartslagmeter voor dames dus met een kek wit kleurtje en wat rode accenten. Het bandje is smal en de hartslagmeter licht in gewicht en behoorlijk smal waardoor het prettig draagt. Op de fiets kun je hem prima rond het stuur vast maken dankzij de bijgeleverde houder. De vier knoppen aan de zijkant van de Polar RCX3 zijn groot en goed te bedienen. Op de kast staan in chromen letters de functies van de knoppen, maar die zijn nauwelijks leesbaar. Echt erg is het niet, want zodra je met trainen begint wordt de functie van de knoppen eigenlijk overgenomen door het beeldscherm. Het beeldscherm van de Polar RCX3 is doorgaans goed afleesbaar en in het donker kan de verlichting aan.

Hartslagband bij de Polar RCX3

De hartslagband van Polar RCX3 draagt erg prettig en het meetelement zelf is met drukknopen afneembaar zodat je de band na iedere training ook kan afwassen. Als je de hartslagmeter aan zet, vindt hij de hartslagband erg snel. De hartslagband is ook nog eens gecodeerd. Handig als je met meer mensen gaat rennen of mountainbiken: je weet zeker dat het jou hartslag is!

Polar G5 GPS-module

De gps-module heeft ongeveer de grootte van een lucifersdoosje en heeft een klem zodat je hem aan de zijkant van je (fiets)broek kan hangen. De module en het horloge moeten elkaar kunnen zien wil de gegevensoverdracht vlekkeloos verlopen. Met open hemel vindt de G5 GPS-module doorgaans binnen een halve minuut zijn satellieten. De kilometer en snelheidsregistratie zijn feilloos en de afstanden kloppen precies met wat we op een kaart kunnen nameten. De Polar G5 laad je op middels een USB kabeltje en de interne accu gaat zeker een halve dag mee. Polar claimed 20 uur en dat klopt  aardig met onze ervaringen.

Polar RCX3 & computer

De computer thuis kun je ook gebruiken bij de training en om je progressie in de gaten te gaten te houden. Ga naar www.polarpersonaltrainer.com en maak daar je persoonlijke account aan. Op deze website vul je je persoonlijke gegevens in (m/v, gewicht, leeftijd e.d.) en via de draadloze USB link kan je de gegevens naar de RCX3 sturen. Overigens kan je de gegevens ook in het horloge instellen en deze stuurt ze dan naar het trainingsprogramma. Als je getraind hebt, kun je de training op polarpersonaltrainer.com uitlezen en krijg je prachtig in beeld wat je gedaan hebt. Als je met de G5 GPS-module onderweg bent geweest zie je in een Google-Maps kaart ook meteen het traject dat je gefietst of gelopen hebt. Het geheel werkt feilloos!

Persoonlijke trainer

Het mooiste van de Polar RCX3 hartslagmeter is wel dat het horloge direct na een training het effect van die training laat zien. Termen als ‘verbetering van je snelheid en efficiëntie’ en ‘verbetering van je vermogen om lange inspanningen vol te houden’, werken erg motiverend. Dankzij de goede online informatie op de Polar website kan je ook veel lezen over hoe te trainen en overbelasting te voorkomen. Is het daarmee een personal trainer? Ja, bijna maar niet helemaal. Sport je al lang en weet je waar je mee bezig bent, dan is de Polar RCX3 is prima partner om heel diep mee te gaan. Maar… ben je een nieuwkomer in de wereld van de sporthorloges en hartslagmeting en wil je serieus met je gezondheid aan de gang, dan is het raadzaam om vooraf eens een sporttest te doen en een goed advies van een sportarts te krijgen. Zo weet je zeker dat wat je wilt haalbaar en zonder risico is.

Conclusies

De Polar RCX3 is een prima sporthorloge en uitstekend te gebruiken door mensen die hardlopen en fietsen. Hij draagt prettig, is goed afleesbaar en de functies zijn nagenoeg onbegrensd. Met de cadansmeter en G5 GPS-module krijg je een heel breed beeld van je prestaties. Ook de computerondersteuning via de Polar website is super. Het enige minpuntje vinden we dat de G5 gps module wat lang nodig heeft om het gps-signaal te vinden. En… als fietsteller om puur je afstand en snelheid te meten is hij misschien wat te duur.

Prijs € 279,95 voor de Polar RCX3 met G5 GPS-module. De cadansmeting en eventuele stuurbevestiging moet je los bij kopen.

 

Merk: Polar
Model: RCX3 & G5 GPS Module
Prijs: € 279,95 (vanaf)
Bedrijf: Polar Nederland
Telefoonnummer bedrijf: 036 546 03 23
Website: www.polar.nl

Gerelateerd

Delen

Waardering
33054
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *