Overleven met reddingsdekens

De dagen worden kouder, meer kleding wordt aangetrokken, handschoenen en muts komen weer tevoorschijn. Zomaar een paar dingen die Koning  Winter met zich meebrengt. Maar wat te doen als je noodgedwongen één of meerdere nachten in de kou moet doorbrengen?

Met winterse temperaturen is mijn standaard dagrugzak anders ingepakt. Ik heb altijd extra warme kleding bij me zoals thermisch ondergoed. Mocht ik onverwachts in de natuur stranden, wat weleens gebeurt wegens natuurstudie of onderhoud van mijn skills, dan kan ik mij ter plaatse lekker warm kleden. Toch zal mij dit tijdens een winterse nacht niet warm genoeg houden en moet ik andere manieren vinden om op temperatuur te blijven. Want naast genoeg water drinken is op temperatuur blijven simpelweg het belangrijkste.

Twee reddingsdekens, ook wel isolatiedekens genoemd, bieden uitkomst! Maar hoe gebruik je deze? Op foto’s en filmpjes zie ik vaak dat een reddingsdeken losjes om een persoon met al zijn kleren aan heen wordt geslagen, maar zo werkt het simpelweg niet. Om een optimale warmte-isolatie te bereiken en onderkoeling te bestrijden is het onderstaande een vereiste:

Houd één laag droge kleding aan, wikkel om afzonderlijke lichaamsdelen stukken reddingsdeken en fixeer dit met pleisters. Trek vervolgens daarover minimaal één laag kleding aan, maar gebruik natuurlijk alle kleding die je hebt. Voorbeeld: heb je een koude voet? Houd je sok aan, knip of snijd een stuk van een reddingsdeken af dat groot genoeg is om één- of tweemaal om je voet te wikkelen en trek je schoen weer losjes aan. Een reddingsdeken hoort niet los om het lichaam te zitten en kleding en schoeisel behoort niet te knellen.

Lichaamswarmte wordt nu vastgehouden. Zweet kan niet direct verdampen. Kleding kan vochtig worden waardoor het klam aanvoelt. Maar goed, dat is natuurlijk beter dan onderkoeld raken. Echter, eenmaal ingepakt in een reddingsdeken moet je overmatig zweten voorkomen zodat deze techniek niet averechts gaat werken. Vergeet je hoofd niet te isoleren, want daar verlies je de meeste warmte! Isoleer jezelf ook tegen kou die optrekt uit de grond door bv op een stapel takken en op je rugzak te gaan zitten. Leg daaroverheen ook een stuk reddingsdeken om warmte te reflecteren.

Maar een reddingsdeken kan meer. Je kunt het opspannen als een tarp waardoor je tijdens regen er droog onder kunt begeven. Dit kan meteen als noodsignaal worden gezien, want het trekt aandacht vanuit je omgeving. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor vis. Door een klein stukje reddingsdeken van bv 3 bij 3 cm om een klein steentje te binden, vast te zetten met een koord of visdraad met een haakje eraan vast kan je vis lokken en vangen. Heb je geen haakje? Dan kan je toch de vis lokken en proberen te vangen met een speer of net. Handig voor als je langdurig in nood bent. Het reflecteert ook goed de warmte van een kampvuur waardoor het nu wel mogelijk is om de reddingsdeken met kleren en al om je heen te slaan. De binnenkant van je natuurlijke noodshelter kan je ook bekleden voor warmtereflectie. Kortom; het is een investering van ongeveer 5 euro dubbel en dwars waard. Stop de reddingsdeken – een klein pakketje – samen met pleisters in een EHBO-kitje.

Voorbereiding is alles, want een beetje kennis en een paar materialen kan het verschil betekenen tussen leven en dood!

Foto 1 en 2:
Reddingsdeken wordt gebruikt voor warmtereflectie van het kampvuur.

Foto 3:
Verpakt in 2 reddingsdekens

Delen

Waardering
52961
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *