Review Ortik Heat-It + video

Voordelen

  • verkort kooktijd
  • bespaart brandstof
  • gewicht en pakmaat

Nadelen

  • lastig een hete pan uit de mof te halen

Eerder dit jaar wonnen ze er een Op Pad Outdoor Award mee: de Ortik Heat-It. De Heat-It is een opvouwbaar windscherm en is gemaakt van textiel waarin Kevlar is verwerkt, waardoor het tegen extreem hoge temperaturen kan.

Het windscherm is een soort mof waar je je pan en de branderkop in zet. Het gastankje klem je vast in een klittenbandconstructie onder de mof. Het geheel lijkt een beetje op een luchtballon. Je kunt het op de grond gebruiken of je hangt hem op aan een boomtak met de bijgeleverde staaldraden. Je steekt de brander aan en plaatst de pan in de mof. Er past een pan met een diameter van 15 cm in en dat is doorgaans een literpan. De vlam kan windvrij zijn werk doen en de mof isoleert tevens de pan.

En het werkt. We hebben onder dezelfde – winderige – omstandigheden 10X een liter water aan de kook gebracht en met de Heat-It kookt het water eerder en verbruik je minder gas. Hoeveel eerder? Een dikke minuut sneller en 4 gram gas per keer minder. En hoe harder de wind des te hoger zal de besparing worden. Ook kun je de Heat-It aan de bovenzijde nog dichtmaken waardoor een oven ontstaat. Handig voor het nagaren en om nog zuiniger te doen met brandstof. Overigens kun je gewoon door blijven koken, want de vlam krijgt geen zuurstofgebrek.

Een hete pan uit de mof halen is overigens een voorzichtig werkje. De Heat-It gebruiksaanwijzing raadt aan dat je het best kookt met een gematigde vlam en een brander van max. 3000 Watt. Dus – om de limieten op te zoeken – deden wij het ook nog op vol vermogen met een 3000 Watt sterke Optimus Crux. Het gevolg: het doek verkleurt, het stinkt en rookt wat, maar zonder dat het in kwaliteit achteruit gaat. En… je eten is nog eerder klaar.

Merk: Ortik
Model: Heat-It
Prijs: € 59
Bedrijf: Mikx bv
Website: www.ortik.net
Bekijk de video:

Gerelateerd

Delen

Waardering
1386
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *