Mogelijkheden van een tarp

Misschien heb je er weleens van gehoord: de tarp. Het is een alternatief voor een tent, biedt meer leefruimte, is lichter en heeft een veel kleiner pakvolume. En niet te vergeten; een tarp is vele malen goedkoper! Waar je voor een Ferrari onder de tenten ruim 550 euro neerlegt (of nog duurder), betaal je voor een Ferrari onder de tarpen slechts 44 euro!

Wat is een tarp?

Een tarp is een soort dekzeil met lussen die door middel van koord tussen bomen of andere objecten gespannen kan worden. Zo creëer je een dak boven je hoofd waaronder je kunt bivakkeren. De vrijheid van een tarp is voor mij een groot pluspunt. In een tent heb ik het gevoel tussen ‘vier muren’ te liggen, terwijl ik onder een tarp de gehele omgeving kan bekijken. Dit versterkt mijn natuurbeleving, want ik zie bijvoorbeeld ‘s nachts de bosuilen van tak naar tak vliegen en een vos stilletjes voorbij lopen. Prachtig! Zo voel ik mij meer met de natuur verbonden. Maar ik ben niet de enige, want om deze reden is een tarp niet meer weg te denken in de wereld van bushcraft.

Benodigdheden tarp

Voor een overnachting onder een tarp heb je nog wel andere items nodig zoals een bivakzak of hangmat. Een bivakzak is een waterdichte zak waarin je je slaapspullen legt en vervolgens ook zelf inkruipt om te overnachten. Zo zijn jij en je spullen beschermd tegen regeninslag en vuil van de grond. Een hangmat heeft als groot voordeel dat je in warme gebieden of jaargetijden geen slaapmatje nodig hebt. Nog lichter reizen is dan mogelijk, maar met temperaturen rond het vriespunt moet er wel degelijk een matje in worden gelegd.

Mogelijkheden tarp

Een tarp kan ook heel goed benut worden tijdens een dagwandeling of activiteit in de buitenlucht. Regent het? Binnen tien minuten heb je een tarp uitgehangen. Tijdens de lunch hoef je dan niet verkleumd en in elkaar gedoken met capuchon op onder een boom te schuilen, maar gewoon lekker ontspannen op een plek die gegarandeerd droog blijft. Een kleine tarp geeft al onderdak aan meerdere personen. In sommige gevallen heeft dit handige item wel zijn beperkingen. Wat te doen boven de boomgrens? Of op een plek waar geen bomen of rotsen zijn? Je kunt in dat geval wandelstokken (als je die bij je hebt) gebruiken om je tarp van de grond af te spannen, of anders improviseren. Je zult dan wel wat comfort verliezen.

Wat kun je nog meer met een tarp?

 • Een bivakzak van maken in de vorm van een patatzak waardoor je beschermt bent tegen de elementen en daardoor geen bivakzak meer hoeft te gebruiken
 • Van meerdere tarpen één grote tent of tipitent maken
 • Een schuin muurtje opzetten als windscherm, voor camouflage tijdens wild spotten of fotografie
 • Gebruik hem als waterreservoir tijdens een regenbui
 • Maak er een poncho van
 • In geval van nood is er een rugzak van te maken
 • Met een beetje oefening kan je er een hangmat van maken
 • Vergroot je leefruimte in combinatie met een tent
 • Creëer schaduw
 • Maak een vlot voor op het water
 • Als waterdichte zak voor in je rugtas
 • En nog veel, héél veel meer…

Tip

In onherbergzame gebieden wordt geadviseerd om altijd een noodshelter bij je te hebben. Een tarp is hiervoor uitermate geschikt. Sommige tarpen hebben een aluminium binnenkant waardoor het goed als reddingsdeken te gebruiken is. Denk aan warmtereflectie (Vapour Barrier), maar ook om zonlicht te reflecteren zodat je beter opvalt.

Gewicht en prijs tarp

De kleinste tarp die ik heb is 2.80 bij 1.50 meter en weegt slechts 560 gram. Daaraan zit dan al een hoofdlijn van tien meter en vijf dunne koorden die ik als scheerlijnen gebruik. DD-hammock is het merk. Voor de mensen die opzoek zijn naar iets goedkopers: een simpel dekzeiltje van 5 euro uit de bouwmarkt volstaat ook. Weliswaar volumineuzer en zwaarder, maar je kunt er hetzelfde mee doen. Kinderen die van survival of kamperen houden, kunnen met een dekzeiltje leuk experimenteren om verschillende onderkomens te maken.

Tip

Zorg ervoor dat je in gebieden waar veel muggen of andere lastige insecten zitten een muskietennet aan of om je tarp, hangmat of bivakzak hebt.

Fotobijschriften
Foto 1: basiskamp waarin drie tarpen en een parachute verschillend worden gebruikt
Foto 2: van meerdere tarpen is één groot onderkomen gemaakt
Foto 3: een tarp geeft veel leefruimte
Foto 4: uitzicht vanonder een tarp
Foto 5: poncho’s zijn ook te gebruiken als een tarp
Foto 6: gezellig met de hele familie onder een bouwzeil

Gerelateerd

Delen

Waardering
57862
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Mogelijkheden van een tarp

 1. ik ben ook erg benieuwd waar ik die ferrari tarp kan bestellen! ik ben er dringend naar op zoek haha, volgende week oppad

 2. Helder artikel. Kun je ook aangeven wat een goede trap is voor een redelijke prijs. Welke is bv de ferrari die wordt genoemd van 44 euro.

Comments are closed.