Klettersteigset kopen

Klettersteigen wordt steeds populairder. Logisch: het is uitdagend, meestal niet al te moeilijk en je komt ermee op unieke plaatsen met de mooiste uitzichten. Maar klettersteigen is ook een risicovolle sport. Waar moet je aan denken als je een klettsersteigset wilt kopen?

– Benieuwd wat klettersteigen is? Lees het artikel en bekijk de video
Lees hier de test van vijf klettersteigsets uit 2013

Gewicht van een klettersteigset

Weeg jezelf met je complete klettersteiguitrusting. En check wat het gewichtsbereik is van de klettersteigset die je wilt aanschaffen. De meeste sets zijn geschikt voor een totaal gewicht van vijftig tot honderd kilo. Ben je met je uitrusting erbij zwaarder dan honderd kilo? Dan is het sowieso verstandig om niet alleen met een heupgordel, maar ook met een borstgordel te gaan klettersteigen. Dit maakt de kans op rug- en nekletsel bij een val een stuk kleiner. Voor personen die inclusief hun uitrusting minder dan vijftig kilo wegen (bijvoorbeeld kinderen) zijn speciale klettersteigsets te koop.

Wat doet een klettersteigset?

Een klettersteigset komt pas echt in actie als je valt. Probeer dit niet voor de grap uit. Want hoe goed klettersteigsets ook zijn, een val is nog altijd gevaarlijker dan een val bij gewoon klimmen. Bij het klimmen gebruik je namelijk dynamisch touw. Dit is touw waar een lichte rek op zit. Zodra je valt wordt je rem gebroken doordat het touw uitrekt. Val je verder dan is er ook meer touw om uit te rekken waardoor je val beter wordt opgevangen. Bij een klettersteig val je altijd eerst een stuk naar beneden langs de staalkabel waar je aan gezekerd bent. Pas bij de pin waarmee de staalkabel vast zit, komt je klettersteigset in actie. Zou dit alleen (klim)touw zijn dan is de kans groot dat je val zo abrupt wordt onderbroken dat je je rug breekt. Daarom hebben klettersteigsets tegenwoordig een val absorptiesysteem. Dit is een rechthoekig blokje dat tussen de twee armen van je set en het inbindstuk in zit. Hier zit simpel gezegd een stevig stuk koord in dat opgevouwen is en op verschillende punten extra aan elkaar vast is genaaid. Bij een val vouwt dit koord uit en scheuren de extra naden waardoor je val beter gebroken wordt. Vroeger werden er ook sets met een touwrem verkocht, maar die sets zijn na uitgebreide controles toch niet veilig genoeg bevonden.

Tips als je gaat klettersteigen

* Het is verstandig om altijd een derde bevestigingsmogelijkheid aan je klettersteigset of klimgordel vast te maken. Een veilige bevestiging is een schroefkarabiner.
* Het is prettig om dunne handschoentjes te dragen bij het klettersteigen. Fietshandschoentjes, met of zonder vingers, zijn hier perfect voor. Koop niet te dure want ze slijten snel.
* Doe als je gaat klettersteigen in ieder geval al je ringen af en bij voorkeur zelfs al je sieraden.

Zin gekregen om te gaan klettersteigen?

Bekijk hier de reportage over klettersteigen in Ramsau am Dachstein

Gerelateerd

Delen

Waardering
46867
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *