Test: hardshell regenjassen

Het belooft een natte en gure herfst te worden. Om je te wapenen tegen gierende wind en striemende regen test Op Pad hardshell regenjassen voor heren en dames.

Welke  hardshell regenjassen zijn getest door Op Pad?

Op Pad test de volgende hardshell jassen:
– The North Face Point Five NG Jacket (Op Pad Testwinnaar 2014)
– Jack Wolfskin Refugio Jacket (Op Pad Beste Koop 2014)
– Arc’Teryx Essential Beta LT
– Bergans of Norway Dynamic Neo
– Eider Karthala Jacket GTX
– Haglöfs Roc Jacket hardshell
– Mammut Crater Jacket
– Patagonia Leashless Jacket
– Rab Neo Guide Jacket
– Vaude Marzell Jacket

Wat is een hardshell regenjas?

Een hardshell is een jack dat je beschermt tegen wind en regen. Maar een hardshell is niet alleen water- en winddicht. Doordat er een membraan van ademend materiaal in is verwerkt, voert hij voert ook overtollig zweet naar buiten af. Daarnaast is de buitenzijde zo behandeld dat water snel van de jas af parelt. Niet alleen blijft een jack zo lichter, het helpt je ook warm te blijven.

Eindconclusie hardshell jas test 2014

Over het algemeen zijn we erg tevreden over de hoge kwaliteit van de geteste hardshell jassen in 2014. De meeste zijn 100% waterdicht en het verschil in ademend vermogen tussen de beste en slechtste is zo klein dat wij ons afvragen of je dat in de praktijk zou merken. Ook in de praktijk zijn er geen slecht presterende jassen. Bij zulke kleine verschillen is het kiezen van de Beste Koop en Testwinnaar altijd moeilijk.

Op Pad Beste Koop 2014

De titel Op Pad Beste Koop 2014 gaat naar het Jack Wolfskin Refugio Jacket. De resultaten van de Op Pad Lab test zijn goed, de zakken zitten misschien een beetje onder schouderbanden verborgen, maar hij is comfortabel en met een prijs van € 239,95 is het absoluut een kooptip

Op Pad Testwinnaar 2014

De titel Op Pad Testwinnaar 2014 gaat naar het € 400 kostende The North Face Point Five Jacket. Hij scoort prima resultaten in het Op Pad Lab, is buitengewoon comfortabel, heeft zakken die met rugzak op goed te gebruiken zijn en een uitstekende capuchon.

De hier geteste jassen (2014) wegen gemiddeld zo’n 500 gram en hebben een gemiddelde prijs van € 400. We hebben in deze test dames- en herenjassen door elkaar heen getest, maar elk type is er in een dames- en herenuitvoering.

Hoe test Op Pad hardshell regenjassen?

Om te beginnen hebben we de jassen drie keer volgens wasvoorschrift gewassen. Dit zorgt voor de eerste ‘gebruiksschade’, want we zijn natuurlijk niet nieuwsgierig naar hoe een nieuwe jas presteert. Met een strijkbout, föhn of wasdroger (lees waslabel!) reactiveren we de waterafstotende laag aan de buitenzijde van de stof.

Daarna zijn de jassen in de praktijk getest door verschillende testpersonen, waardoor een evenwichtig beeld ontstaat. Tijdens het gebruik is vooral gelet op pasvorm, zakken, de ritsen, capuchon, stelmogelijkheden en rugzakgebruik. Naast deze praktijktest hebben we alle jassen ook getest in het Op Pad Lab.

Test in het Op Pad Lab

In het Op Pad lab hebben we de gebruikte jassen getest op de ademende werking, het afparelend vermogen en de waterdichtheid van de stof. Laten we beginnen met de laatste.

Waterdichtheid van de jassen

We maten met een waterdrukmeter de waterdichtheid op naden, schouders en het rugpand. Dit is gedaan met een druk van 0,6 en 0,8 Bar. Zo wordt duidelijk in hoeverre het materiaal waterdicht is en of de naden dat ook zijn. De resultaten vind je in de staatjes bij de jassen.

Ademende werking

De ademende werking meten we door in een testopstelling het rugpand van een jack over een ketel water te spannen. In de ketel zit 1 liter water (1.000 gram). Een thermostaat houdt dit water op 70 graden. Dit water verdampt en kan alleen via het membraan naar buiten. Na een uur wegen we de hoeveelheid restwater. Het verschil geeft aan hoeveel water verdampt is, een indicatie van de ademende werking. Bijkomend testje: weeg het jack voor en na het testen en je weet hoeveel vocht het materiaal opneemt.

Afparelend vermogen

Goed afparelen is van belang, omdat de stof dan minder water opneemt. Voordeel: het jack wordt niet zwaarder, droogt sneller en is warmer omdat wind en een nat oppervlak voor afkoeling zorgen. Dit afparelend vermogen meten we met een testopstelling waarbij 250 ml water uit een douchekop in 30 seconden tijd op de stof ‘regent’. Aan de hand van ijkfoto’s wordt beoordeeld hoe goed het afparelend vermogen is.

Membranen

Het gros van de hardshells is gemaakt met een ademend en waterdicht membraan van Gore-Tex. Eider, Mammut, Haglöfs gebruiken ‘gewoon’ Gore-Tex. The North Face en Arc’Teryx gebruiken het nieuwe Gore Pro en Patagonia gebruikt lichtgewicht Gore Active Shell waarvan Gore aangeeft dat sit type jacks niet ontworpen zijn voor veelvuldig zwaar rugzakgebruik. Naast Gore vinden we de ademende en waterdichte membranen van Dermizax NX (Bergans), Texapore 2+ (Jack Wolfskin), Sympatex (Vaude) en Polartec Neoshell (Rab).

Alle jassen hebben een 3-laags laminaat constructie: het membraan zit dus verlijmd tussen de buiten- en binnenstof. Een doorgaans duurzame constructie. Over Polartec Neoshell geeft Rab aan dat Neoshell vooral heel goed ademt en voldoende waterdicht is. In het Op Pad Lab ademt Neoshell inderdaad als de beste, maar hij kan de test met de waterdrukmeter niet aan en hij is dus niet onder alle omstandigheden waterdicht. In de praktijk gaat het doorgaans goed, maar er is geen garantie dat je bij uren stortregen droog blijft. Zie het als een ‘softhardshell’: tussen hard- en softshell in.

Voor wie de weg inmiddels is kwijtgeraakt in het woud van de vele membranen en coatings:
> Lees het artikel “Ademende regenkleding: hoe werkt het?”
> Lees het artikel “FAQ ademend en waterdicht regenjack”

Rankabrand-score

De website www.rankabrand.nl onderzoekt hoe verantwoord merken omgaan met milieu, klimaat en arbeidsomstandigheden. Elk merk wordt beoordeeld. Score A is het best, E het slechtst. Bij het eindoordeel houden we er geen rekening mee, maar feit is dat er nog een hoop te doen is voor de buitensportmerken.

Gerelateerd

Delen

Waardering
58842
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Test: hardshell regenjassen

  1. Eigenlijk klopt de test niet. De jassen zijn allemaal 3-laags, maar het zijn allemaal verschillende soorten. Zoals bijv. Pro-shells en Active Shells. Dan is het logisch dat er verschil in de ademende werking zit. De jassen worden voor verschillende doeleinden gebruikt en geproduceerd. De conclusie is eigenlijk dat jullie alleen maar bijvoorbeeld Pro shells hadden kunnen testen om een goed beeld te krijgen van de jassen.

    1. Lianda,
      Ik snap je punt, maar… wij zijn op zoek naar jassen die verkocht worden die in de winkel liggen. En- ook niet onbelangrijk – waar de leveranciers achter staan, leverbaar zijn, en die volgens hen staan voor het merk. Het ene merk kiest Pro, de ander Active terwijl ze zelf vinden dat het inzetgebied wel zeker – anders dan jij suggereert – hetzelfde is. Ik vraag hier nadrukkelijk naar bij het opvragen. Of ik het met ze eens ben… Doen we wat jij zegt dan zouden we een test hebben van alleen maar drie laags laminaten van een soort en dan komt het nog puur aan op draagcomfort en hoe de jas in elkaar zit. Bij de keuze ben ik ook nieuwsgierig hoe materialen zich tot elkaar verhouden.
      Gr Gijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *