GPS voor beginners

Iedereen maakt tegenwoordig weleens gebruik van gps. Al is het maar om even je ­route op te zoeken op je smartphone. Maar wat is gps eigenlijk precies? En wat kun je er nog meer mee? Een introductie voor de beginner.

Global Positioning System

Gps is de afkorting van Global Positioning System. Een stelsel van ­satellieten die het mogelijk maken om met een ontvangertje je positie op de aardbol te bepalen. De satellieten van het gps-systeem zijn eind vorige eeuw door de Amerikanen de ruimte in geschoten. Sindsdien zijn er ook Russische satellieten (GLONASS) bijgekomen. Een Europees systeem (Galileo) is in uitvoering. Gps-ontvangers die de signalen van GPS én GLONASS gebruiken, leveren de snelste en nauwkeurigste plaatsbepaling. Omdat er verschillende systemen ­bestaan is satellietnavigatiesysteem eigenlijk een betere aanduiding, maar de term gps is volledig ingeburgerd. Gps-ontvangers zitten in auto’s, vliegtuigen en natuurlijk in smartphones en handheld outdoor gps’en.

Met een gps-ontvanger kun je bepalen waar op de aardbol je staat. Dat kan door het geven van coördinaten, bijvoorbeeld in lengte- en breedtegraden, maar er zijn ook toestellen met een digitale kaart die precies laat zien waar je je bevindt. Ook kun je waypoints in het apparaat opslaan, bijvoorbeeld waar je je auto hebt geparkeerd. Een waypoint – ook wel Via-punt of Point of Interest (POI) genoemd – is eigenlijk een speld die je in een digitale kaart prikt. Verder kun je de route die je hebt gewandeld, vastleggen in een tracklog ­(route of spoor), wat eigenlijk een kralensnoer van waypoints is. Of je downloadt een track van iemand anders in het apparaat en loopt die na zonder te verdwalen.

(Niet) onmisbaar

In het dagelijks leven red je je prima zonder gps, maar er zijn situaties waarin een gps levensreddend kan zijn. Denk aan het vinden van een berghut in een vliegende sneeuwstorm of overvallen worden door plotseling opkomende mist. Voor expedities en tochten buiten de gebaande paden is een gps bijna onmisbaar. Daarnaast is er een groep gebruikers voor wie een gps vooral handig of leuk is. Zonder puzzelen een route van iemand anders nalopen. Achteraf bekijken hoe je precies gelopen bent, of fanatieke geocachers (‘schatzoekers’), voor wie de gps een hobby op zich is.

Hulpmiddel

Heb je dan geen kaart en kompas meer nodig? Gps-ontvangers hebben een paar nadelen. Ze kunnen stuk gaan en de batterijen kunnen leegraken. Als de kaart in je gps je enige kaart is, dan heb je in zo’n geval niets meer. Niet handig in een uitgestrekt en onbekend gebied. Daarnaast is het schermpje van een gps-ontvanger vrij klein waardoor je nauwelijks overzicht hebt als je je route wilt wijzigen. Uitgangspunt bij serieus outdoorgebruik is daarom de gps altijd als hulpmiddel naast kaart en kompas te gebruiken en niet als alternatief. Voor een dagtocht in overzichtelijk of bekend gebied volstaat de kaart in de gps, mits je de accu niet leegtrekt.

Touchscreen of knoppen?

Een touchscreen werkt snel en is gebruiksvriendelijk. Alleen in de kou en regen is het slecht te bedienen en kan het je zelfs bevroren vingers opleveren. Spelen je outdooravonturen zich af in bar weer, dan ben je beter af met een apparaat met robuuste knoppen. Voor mooiweerwandelaars is een touchscreen heel handig.

Je eerste stappen met gps-navigatie

Beperk je als beginner tot de belangrijkste opties. Maak een waypoint, neem een tracklog op en volg een track en laat je niet van de wijs brengen door alle jargon. Op oppad.nl helpen we je op weg bij je eerste stappen met diverse apparaten.

Smartphone

De huidige generatie smartphones heeft een prima gps-ontvanger aan boord en er is een flink aanbod aan apps die je telefoon veranderen in een complete gps-­navigator. Bijkomend voordeel is dat ze een groot display hebben vergeleken met outdoor gps-ontvangers. Keerzijde is dat deze displays veel stroom gebruiken en bij intensief gps-gebruik is je smartphone dus snel door zijn accu heen. Daarnaast is een smartphone minder ­robuust en waterdicht dan een outdoor-gps. Maar bij minder intensief gebruik voldoet een smartphone prima.

Gerelateerd

  Vrienden met mijn GPS

  Nog maar zes weken te gaan en het is zo ver, op wandelvakantie. Hoog tijd om...

  Lees meer

  Door Nanda Raaphorst

  Vrienden met mijn GPS
  Smartphone als GPS

  Outdoorguru Gijs legt uit hoe je je telefoon ombouwt tot gps, wat je er mee kan...

  Lees meer

  Door Gijs Loning

  Smartphone als GPS
  Fietsen met GPS-kaarten

  De gps van nu wijst de weg, een gedetailleerd kleurenscherm waarschuwt dat je...

  Lees meer

  Door Jan Mark Moquette

  Fietsen met GPS-kaarten

Delen

Waardering
84961
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *