Fietsen met GPS-kaarten

De gps van nu wijst de weg, een gedetailleerd kleurenscherm waarschuwt dat je bij de volgende zandweg linksaf moet slaan. Zelf hoef je slechts te blijven trappen. Ideaal.

Het fietsen met een gps neemt een vlucht dankzij speciale gps-kaarten voor fietsers, mountainbikers en wandelaars die op de markt verschijnen. Wist de gps vroeger slechts de richting van de bestemming, anno 2010 kent hij alle wegen en paadjes uit z’n blote hoofd. Je hoeft maar een bestemming te selecteren en de gps berekent automatisch een route langs mooie wegen. Het apparaat wijst de weg met een routelijn in een gedetailleerde kaart. Bij kruisingen en splitsingen krijg je aanwijzingen. En als je afwijkt, berekent de gps automatisch een nieuwe route.

Wie op deze manier wil fietsen, heeft én een gps nodig die routes kan berekenen (autorouting) plus een gps-kaart die autorouting ondersteunt (‘routerend’). Er zijn overigens ook veel gps-kaarten die niet routerend zijn. Op zo’n kaart zie je wel alle wegen lopen, maar de gps kan daarover geen route berekenen. Een digitale kaart koop je op geheugenkaart óf op cd. Voordeel van het geheugenkaartje: je plugt de kaart in de gps en klaar is Kees. Bij de cd-variant installeer je de kaart eerst op de computer, vervolgens verstuur je de kaart naar je gps. Ingewikkelder, maar met de kaart op de computer kun je vooraf mooie routes samenstellen, berekenen of aanpassen.

Welke kaart geschikt is, hangt af van welk type fietser je bent én welke gps je koopt. Voor het merk Garmin zijn veel digitale kaarten beschikbaar en daar gaan we dieper op in:

Vakantiefietsers
Stel je gaat veel in Nederland fietsen. Een goede kaart is dan de routerende OnRoute Fietskaart Nederland. Buiten Nederland kun je als vakantiefietser goed uit de voeten met de routerende OnRoute Motorkaart (Benelux en veel andere landen) – ook geschikt voor fietsers, want motorrijders zoeken ook mooie rondjes, vaak over dezelfde wegen.

Mountainbikers
Net als een wandelaar heb je als mountainbiker behoefte aan een topografische kaart met zandwegen en wandelpaden. Voorbeelden: de OnRoute Wandelkaart Nederland óf de Garmin Topo Benelux, beide routerend. Houd onderweg de bordjes en de wandelaars in de gaten, want niet overal mag je fietsen. Ook voor veel andere westerse landen zijn topografische kaarten beschikbaar, soms routerend, maar vaak niet. Erg interessant voor mountainbikers in de Alpen is de routerende Garmin Topo TransAlpine.

Opgelet!
Realiseer je dat deze fiets- en wandelkaarten nooit perfect zullen zijn. Soms kiezen ze onlogische routes en met name bij de topografische kaarten kent de gps geen verschil tussen vrij toegankelijke paden en oprijlanen van landhuizen. Blijf dus nadenken (vooral als mountainbiker).

GPS feiten als je met de gps gaat fietsen

Uitbreidbaar geheugen
Dit betekent dat je in de gps een microSD geheugenkaartje kunt stoppen waarop je het kaartmateriaal kunt schrijven. Het is handig als je het geheugen kunt aanpassen aan de wensen en mogelijkheden die je over een paar jaar hebt.
Intern geheugen
Nieuwere modellen bezitten behoorlijk veel intern geheugen zodat je ook zonder geheugenkaartje kunt.
Elektronisch kompas
De gps weet alleen de richting als je beweegt. Met ingebouwd kompas weet hij dat ook als je stilstaat.
Barometrische hoogtemeter
Iedere gps meet de hoogte, maar met een ingebouwde hoogtemeter doet-ie dat nauwkeuriger.
Batterijen/accu
Lege penlights (AA) kun je onderweg direct vervangen/kopen. Een accu moet je eerst opladen.

Rasterkaarten, vectorkaarten,routerend
Gps-ontvangers kunnen van raster- of vectorkaarten gebruik maken. Een rasterkaart is een ‘plaatje’ van de papieren kaart waarop je in- en uitzoomt. De tekst wordt dan ook groter of kleiner, de afleesbaarheid dus minder en met de rijrichting bovenin kan de tekst op z’n kop staan. Rasterkaarten zijn nooit routerend. Je kunt ze eventueel zelf maken door een papieren kaart te scannen. Een vectorkaart bevat dezelfde informatie van de papieren kaart, maar de gps berekent en tekent de kaart zelf steeds opnieuw, afhankelijk van locatie en de zoomfactor. De tekst wordt altijd op de juiste grootte weergegeven, nooit op z’n kop. En de gps weet waar welke weg loopt en wat voor weg het is. Zo kan de kaart ‘routerend’ worden gemaakt. Maar niet alle vectorkaarten zijn routerend!

 

Bekijk de video

Downloads

  • Artikel: Fietsen met GPS-kaarten
  • Eerst eenmalig registreren om bestanden te kunnen downloaden.
    Het e-mailadres wordt niet zichtbaar voor andere bezoekers.
    Stuur mij ook de Op Pad nieuwsbrief


Gerelateerd

Delen

Waardering
21631
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Fietsen met GPS-kaarten

  1. Graag zou ik willen vernemen wanneer de Magellan explorist 110 voor wandelaars en fietsers te koop zal worden aangeboden.Groetjes vanwege Frans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *