Fiets schoonmaken

Modder, water en alles vernietigende zandkorrels. Wie een beetje zuinig is op zijn fiets gaat hem na elke rit schoonmaken. Wij vertellen hoe (okee, beter niet in bad…).

Stap 1: Afspuiten

Schoonmaken begint met het afspuiten van de fiets. Niet drie weken later, maar meteen. Doe dit met een gieter, een plantenspuit die je op druk kunt pompen, een tuinslang of een emmer. Een hogedrukreiniger is uit den boze: die spuit zelfs het vet tussen lagers uit.

fiets-schoonmaken-afspuiten

Stap 2: Inzepen

Spuit je fiets in met een fietsshampoo of ander reinigingsmiddel. Deze lost vuil en aangekoekt vet op en maakt het schoonmaken makkelijker. Voor het frame en de onderste vorkpoten gebruik je het best een gewone zachte spons. Met een puntige borstel kun je schrobben tussen de kleinste plekjes, zoals bij het crank en de remklauwen.

fiets-schoonmaken-inzepen

Stap 3: Banden

Maak de banden ook schoon. Alleen een schone band kun je inspecteren op eventuele schade. Een speciale bandenborstel maakt het werk een stuk makkelijker.

fiets-schoonmaken-banden

Stap 4: Ketting

Voor de ketting zijn speciale schoonmaak-bakjes te koop. Hierin zitten borstels en een beetje schoonmaakmiddel. De ketting loopt door het bakje en wordt door de borstels gepoetst. Soms heeft het bakje onderin een magneet, zodat metaaldeeltjes worden aangetrokken. Geen bakje? Gebruik een speciaal kettingreinigingsmiddel.

fiets-schoonmaken-ketting

Stap 5: Tandwielen

De tandwielen maak je schoon met een borstel, een niet pluizende doek en wat kettingschoonmaakmiddel. Met een oud T-shirt kun je goed tussen de achtertandwielen komen. Een schroevendraaiertje helpt om troep er tussen uit te prutsen.

fiets-schoonmaken-tandwielen

Stap 6: Schijfremmen

Schrijfremmen presteren minder als ze vuil en vet worden. Een piepgeluid tijdens het remmen is de eerste hint dat je remmen moeten worden schoongemaakt. Gebruik een spuitbus met speciale remmenreiniger om schijven en klauwen te reinigen. Grote kans dat je remmen daarna niet meer piepen.

fiets-schoonmaken-schijfremmen

Stap 7: Derailleurs

De voor- en achterderailleur vragen extra aandacht. Het zijn priegelige onderdelen die erg gevoelig zijn voor zand. Goed schrobben met een tandenborstel en afspuiten met veel water voorkomt dat ze hun werk niet meer kunnen doen.

fiets-schoonmaken-derailleur-schrobben

Stap 8: Drogen

Na het afspuiten maak je de fiets goed droog. Doe dit met een schone, niet pluizende doek. Laat daarna de fiets nog even nadrogen in de zon of de warmte van de huiskamer. Meteen met vet in de weer heeft geen zin, omdat er anders kleine vochtdeeltjes onder het vet komen te zitten.

fiets-schoonmaken-frame

Stap 9: invetten

Smeer ze in met een dunne olie of met teflon. Teflon heeft als voordeel dat het nauwelijks vuil aantrekt en vasthoudt. Draai tijdens het smeren de ketting rond en schakel door alle versnellingen. Pas je smeermiddel aan de omstandigheden aan: drylube voor droge en wetlube voor natte omstandigheden.

fiets-schoonmaken-invetten

Stap 10: Derailleurs invetten

Met een dunne olie of een multi purpose olie smeer je scharnierpunten van de derailleurs. Een doek voorkomt dat je per ongeluk op de banden, velgen of de remschijven spuit. Neem meteen de uiteinden van kabels en de shifters op het stuur mee. En… de klikpedalen.

fiets-schoonmaken-derailleur

Stap 11: De finishing touch

Als laatste spuit je het frame in met een wax en poets je deze goed uit. De wax beschermt en voorkomt bij een volgende fietstocht dat vuil zich op de lak kan hechten. En… een glimmende fiets is eer van je werk.

fiets-schoonmaken-finish

Gerelateerd

Delen

Waardering
71716
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Fiets schoonmaken

 1. Compressor is inderdaad handig, ook om ketting droog te blazen.
  Paar puntjes:
  1. afspuiten: hollowtech2 trapaslagers zijn grosso modo zo slecht afgedicht dat met de tuinslang makkelijk water en vuil naar binnen kan worden gebracht.
  4. ketting: met snelsluitschakel kan de ketting er makkelijk af. Schudt deze schoon in een plastic flacon met beetje oplosmiddel.
  7. Remreiniger: Kijk uit, kan lak en sommige dichtingsrubbers aantasten. Prima op een doekje en daarna de schijf reinigen, maar dit kan ook met alcohol/methanol oid.
  10. wd40: moeten we dit nog benoemen? Prima als geparfurmeerd oplosmiddel maar niet als smeermiddel. Gebruik een goede teflonspray.

  Poetsze!

 2. Nog een kleine aanvulling, wat echt een must is om te hebben is compressor om de fiets schoon te blazen op plekken waar je met de doek niet komt.
  In de huiskamer is niet altijd een optie en je laat het water wat echt overal komt indrogen. Roest wat nog kan roesten op de tegenwoordige fietsen voorkom je ermee en draai punten gaan niet stroef en vast zitten, denk aan versnellingen ect. Fiets goed drogen is naar mij weten nog belangrijker dan het hele poetsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *