Fiets regenjas test 2017

13 Fiets regenjassen zijn getest op waterdichtheid, op het ‘afparelen’ van waterdruppels van de buitenstof en op draagcomfort. En we zoeken het antwoord op de vraag of je nu wel of geen capuchon op je fiets regenjas wilt.

Hoe zijn de fiets regenjassen getest?

De jacks zijn in de praktijk gebruikt voor een oordeel over het gebruik- en draagcomfort. Vervolgens zijn ze volgens wasvoorschrift 3x gewassen waarna ze onder de waterdrukmeter zijn gelegd. Alle fiets regenjassen ondergingen een waterdruk van 0,4 bar. Daarna volgde de spraytest: onder een hoek van 45 graden wordt 250 ml. water over de stof gesprenkeld, waarna wordt beoordeeld hoe goed deze druppels weer van de stof afrollen (‘afparelen’). Parelt alles van de stof af, dan verdient het jack 5 sterren, trekt alles in de stof dan krijgt het jack slechts 1 ster. De ademende werking van de jacks werd niet getest. Bij de eindscore werd, naast waterdichtheid en afparelen, ook gekeken naar gewicht, pakvolume en draagcomfort.

Bekijk de uitslag van de fiets regenjas test

Gore Bike Wear | TESTWINNAAR
One 1985 GTX Shakedry Jacket
+ extreem licht en compact
+ zeer snel droog
+ goed ademend
duur

Bekijk de testuitslag


Quechua | BESTE KOOP (MÉT CAPUCHON)
Helium Rain 500
+ goedkoop
+ licht en compact
+ goed waterdicht
+ parelt goed af
– dunne, op het oog kwetsbare stof

Bekijk de testuitslag


Vaude | BESTE KOOP (ZÓNDER CAPUCHON)
Spray Jacket IV
+ volledig waterdicht
+ extra ventilatiemogelijkheden
+ duurzame productie
– geen minpunten

Bekijk de testuitslag


Human Nature
Lichtgewicht Regenjack Kent
+ goed waterdicht
+ ook als wandeljack bruikbaar
– parelt minder goed af
– relatief zwaar en volumineus

Bekijk de testuitslag

Koop deze regenjas in de ANWB-webwinkel met ledenvoordeel


Dare2B
Ensphere II Jacket
+ goedkoop
+ licht en compact
+ sluit goed rond de hals
– geen minpunten

Bekijk de testuitslag


Agu
Secco Evo Rain Jacket
+ fijne pasvorm
+ sluit goed aan
– parelt niet goed af

Bekijk de testuitslag


Craft
Verve Rain Jacket
+ royaal verlengde achterkant
+ extra ventilatiemogelijkheden
– afparelen kan beter

Bekijk de testuitslag


Odlo
Morzine Rain Jacket
+ parelt goed af
+ comfortabel
– relatief zwaar

Bekijk de testuitslag


Pearl Izumi
P.R.O. Aero Jacket
+ licht en compact
+ luxe uitgevoerd
– niet goedkoop

Bekijk de testuitslag


Gonso
David
+ goed waterdicht
+ ook als wandeljack bruikbaar
– relatief zwaar en volumineus

Bekijk de testuitslag


Mac In A Sac
Origin Jacket
+ goed waterdicht
+ zeer goedkoop
– parelt niet goed af
– beperkt ademend vermogen

Bekijk de testuitslag

Bekijk deze regenjas bij OutdoorXL


Pro-X Elements
Meran
+ parelt goed af
+ ook als wandeljack bruikbaar
– niet geheel waterdicht
– kraag niet goed instelbaar

Bekijk de testuitslag


The North Face
Apex Flex GTX Jacket
+ niet maximaal waterdicht
+ ook als softshell en wandeljack inzetbaar
– relatief zwaar en volumineus

Bekijk de testuitslag


Winnaars van de fiets regenjas test

Bijna alle fiets regenjassen presteerden goed op waterdichtheid (behalve in de kraag, zie kader) maar op afparelen liepen de resultaten uiteen. Uiteindelijk mag het One 1985 GTX Shakedry Jacket van Gore Bike Wear zich testwinnaar noemen. Het materiaal van dit extreem lichte en compacte jack is zeer vernieuwend. Wie niet de hoofdprijs wil betalen kijkt voor een jack zonder capuchon naar het Spray Jacket IV van Vaude: presteert op alle onderdelen zeer goed en is bovendien duurzaam geproduceerd. Beste koop mét capuchon is het sympathiek geprijsde Helium Rain 500 Jacket van Quechua. Blijft over de vraag wanneer je nu voor een fiets regenjas mét, en voor een fiets regenjas zonder capuchon kiest. Alhoewel het deels persoonlijk zal blijven is eigenlijk iedereen die met helm fietst en zich aan het eind van de tocht goed om kan kleden beter af met een fiets regenjas zonder capuchon. De jacks met capuchon worden meer gewaardeerd door fietsers die na afloop door (moeten) blijven lopen in het regenjack of die het regenjack ook bij andere activiteiten gebruiken.

Lekkage in de kraag?

Opvallend was de lekkage in de kraag onder de waterdrukmeter bij een zestal jacks zonder capuchon. Wij vroegen de merken specifiek hierop om hun reacties:

  • Dare2B: ‘Deze naad wordt niet getaped vanwege het draagcomfort in de kraag. Dat is gebruikelijk voor jacks als deze met dit kraagtype.
  • Craft: ‘De kraag is aan de binnenkant bekleed met een zachte stof zodat de kraag zacht en comfortabel aanvoelt. Het tapen van de stiknaad zou dit comfort verminderen.
  • Agu: ‘In de praktijk zou het water eerst door de bovenste naad in de kraag aan de buitenzijde moeten komen, om vervolgens door de kraag ook door de binnennaad aan de onderzijde te dringen (de buiten- en binnennaad zitten niet recht ‘tegenover’ elkaar). De hoeveelheid water die op deze manier door de kraag zou komen achten wij bijzonder klein, vandaar dat deze naad niet getaped is.
  • W.L. Gore: ‘Wij geven op al onze jacks de GUARANTEED TO KEEP YOU DRY-garantie. Dit betekent dat het jack als geheel en ook de naden waterdicht moeten zijn. Om uit te zoeken wat de reden is voor de lekkage in de kraag willen wij dit testjack graag nader onderzoeken.
  • Odlo: ‘De naad in de nek van het testsample is inderdaad niet getaped. Dit wordt voor productie zeker aangepast, dit had niet mogen gebeuren.‘
  • Pearl Izumi: ‘De nekvoering is niet gemaakt van onze Aero WxB ademende waterdichte stof, omdat deze stof wat harder en koud aanvoelt. Ook een getapede naad zou daar dan afbreuk doen aan het comfort. Daarnaast hebben we bij gebruikstesten geconcludeerd dat de regen niet via deze naad naar binnen komt. We nemen de feedback echter mee terug naar ons ontwikkelteam, en zal bij de doorontwikkeling van dit model zeker als aandachtspunt naar voren komen.

Gerelateerd

Delen

Waardering
80100
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *