De quinzhee, sneeuwhol zonder dik pak sneeuw

In ons land is het nu volop lente, maar in veel landen om ons heen, met name in het noorden en in bergachtige gebieden, praat je nog steeds over winter. In Lapland zijn er nog nachtelijke temperaturen van -15° Celsius en in de Alpen daalt de temperatuur ook nog geregeld onder nul. In mijn laatste blog sprak ik over het gebruik van reddingsdekens om een koude nacht relatief warm door te brengen, maar in een landschap vol met sneeuw heb je meer en vooral betere mogelijkheden.

 

Zonder dik pak sneeuw

Sneeuw is namelijk een zeer goede isolator en uitstekend bouwmateriaal. Heb je het echt koud in een sneeuwrijk gebied? Bouw dan een sneeuwonderkomen. Er zijn vele onderkomens die je kunt maken. Voor sommige heb je een dik pak sneeuw nodig, maar aangezien dit niet altijd aanwezig is, wil ik aandacht besteden aan een quinzhee dat met een relatief dunne sneeuwlaag gemaakt kan worden. Een quinzhee is een uitgeholde sneeuwhoop. De bouw hiervan gaat als volgt:

 • maak een grote berg van sneeuw. Dit kan je doen door te scheppen of door meerdere sneeuwballen te rollen (denk bij het laatste aan het maken van een sneeuwpop).
 • bepaal vooraf hoe groot je de quinzhee wilt maken
 • als je schept, stamp de sneeuw dan regelmatig aan zodat hdie comprimeert (doe dit vooral als je poedersneeuw hebt)

 

Is de sneeuwhoop af?

 • strijk hem dan glad
 • verzamel takjes van ongeveer 25 cm lang
 • steek deze rondom en gelijkmatig verdeeld in de sneeuwhoop met een onderlinge afstand van ongeveer 40 cm
 • laat de sneeuw nu 2 uur uitharden (de sneeuw zal zich aan elkaar hechten)

 

Na twee uur kan je de klus klaren.

 • maak een ingang waar je net doorheen kunt
 • hol de binnenkant voorzichtig uit en schep de sneeuw naar buiten
 • als je een twijgje tegenkomt, stop dan met graven, want op dat punt heb je nu een wanddikte van 25 cm bereikt
 • graaf nu voorzichtig zijwaarts totdat je bij het volgende twijgje uitkomt
 • enzovoorts

 

Koudeput

Het is aan te raden om een hoger gelegen plateau in de quinzhee te maken dat bedoeld is om op te zitten of te liggen. Het lagere gedeelte fungeert dan als koudeput. Koude lucht is namelijk zwaarder dan warme lucht en zal zich hierin verzamelen. Dit scheelt echt een paar graden!

Kaarsje aan

Maak ook een luchtgat zodat je altijd zuurstof in de ruimte hebt. Sluit de ingang af door een sneeuwblok of je rugzak ervoor te zetten. Steek een kaarsje aan. De kaars zal niet alleen warmte afgeven, maar is ook bedoeld om in de ruimte het zuurstofpeil te controleren. Gaat het kaarsje uit dan kan het luchtgat dichtgesneeuwd zijn. Maak het luchtgat direct open door het met een stok door te prikken. Dit is heel belangrijk, want anders kan je koolmonoxidevergiftiging oplopen met de dood tot gevolg.

Pas op de plaats

Pas ook op dat de temperatuur tijdens het uitgraven in de quinzhee niet te hoog wordt. Doordat je bezig bent, stijgt de temperatuur en kan het binnenin makkelijk een paar graden boven nul worden. Is dit erg? Jazeker, want als je met gesmolten sneeuw op je kleding of lichaam naar buiten stapt zal het bevriezen. En dat is simpelweg onverstandig. Pas op de plaats dus.

Deze theorie kan je ook toepassen bij andere sneeuwonderkomens. In Zweden heb ik een keer met -32° buiten geslapen terwijl het in de quinzhee maar -7° was. Dat lijkt koud, maar vergeleken met buiten voelde dit gewoon warm aan. Zo zie je maar dat sneeuw je vriend is, want het isoleert uitstekend!

Foto’s
Foto 1: zo ziet de sneeuwhoop eruit voordat je hem gaat uithollen
Foto 2: een doorsnede van een quinzhee waarbij de ingang, slaapplateau, koudeput en wanddikte met twijgjes zichtbaar is
Foto 3: het uithollen van een quinzhee
Foto 4: om de bouw te versnellen gebruikten we hier een picknicktafel met een zeil eroverheen.  Je kunt dit ook doen door bv te beginnen met een houtstapel of een stapel rugzakken.
Foto 5: binnenin is het erg sfeervol
Foto 6: een waxinelichtje met recht daarboven een luchtgat
Foto 7: het duurt even voordat een quinzhee klaar is, maar je zult er zeker plezier en profijt van hebben

 

Delen

Waardering
56006
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

 1. Drie jaar geleden was ik in Frankrijk met mijn Outdoor team. Tijdens de hevige sneeuwval hebben we een quinzhee gemaakt. Onder een boom weliswaar, om het proces te versnellen. Als tarp hebben we wat reflecterende tarp gebruikt. We hebben heerlijk warm geslapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *