Test Care Plus Tick-test

Voordelen

  • Wachttijd tot eventuele behandeling met antibiotica wordt verkort

Nadelen

  • € 9,95 voor éénmalig, wellicht onnodig gebruik is prijzig
  • Ook onnodig huisartsbezoek zal toenemen

Met de Care Plus Tick-Test kun je zelf vaststellen of een teek besmet is met de borrelia-bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Het principe: een op de huid aangetroffen teek met een tekenpincet verwijderen, in het testkokertje fijnstampen en in testvloeistof onderdompelen.

De vloeistof wordt uitgelezen door een testcassette en kan drie uitkomsten geven: twee gekleurde lijnen betekent dat de teek ‘positief’ is (besmet); één gekleurde lijn zegt dat de teek geen borreliadrager is en geen lijnen geeft aan dat de test niet goed uitgevoerd is. De test duurt ongeveer 25 minuten. Met de set kan één test worden gedaan. De prijs is € 9,95 en wordt niet vergoed door de basisverzekering.

De gebruiksaanwijzing vermeldt dat je de teek binnen acht uur na de beet correct moet verwijderen met een tekentang. De gebruiksaanwijzing vermeldt niet dat binnen die acht uur de kans op besmetting relatief gering is. Maar het is natuurlijk niet altijd met zekerheid te zeggen dat je de teek binnen de tijd uur hebt ontdekt.

Een positieve test zegt dat de teek is besmet, maar niet of de besmetting ook is overgedragen. Daarvoor moet de teek namelijk in de meeste gevallen langer op je lichaam gezeten hebben of onzorgvuldig verwijderd zijn. De uitslag betekent dus niet per se dat een behandeling met antibiotica tegen Lyme noodzakelijk is, maar zal er wel voor zorgen dat de huisarts de zaak serieus neemt.

Groot voordeel van de test is dat de wachttijd tot behandeling met antibiotica wordt bekort. Overigens kunnen teken buiten Nederland ziektes overbrengen die met deze test niet worden onderkend: een negatieve test betekent slechts dat je niet bang hoeft te zijn voor Lyme, maar sluit niet uit dat er een andere besmetting is overgebracht.

Conclusie: de Tick-Test is een nuttige aanvulling op de huisapotheek en zal voorkomen dat de Ziekte van Lyme in een te laat stadium wordt onderkend. Neem bij een positieve testuitslag contact op met je huisarts, maar vertrouw bij de beslissing om op gebruik van antibiotica over te gaan op zijn deskundigheid.

Merk: Care Plus
Model: Tick-test
Prijs: € 9.95
Bedrijf: Tropenzorg
Website: www.tropicare.eu

Gerelateerd

Delen

Waardering
12355
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *