Bushcraft: maak je eigen houten beker

 Als de Engelse term bushcraft letterlijk wordt vertaald komt het woord boskunst eruit. Die vertaling laat goed zien waar het bij bushcraft om gaat. Vrijer vertaald; het is de kunst van leven in, met en van de natuur. In deze blog besteed ik aandacht aan het maken van een beker.

Gloeiend houtskool

Niet met het gebruik van bijvoorbeeld een zogenaamd lepelmes, maar door middel van gloeiend houtskool uit vuur. Een eenvoudige en leuke activiteit voor jong en oud voor bij het kampvuur. Wat heb je hiervoor nodig? Een zaag, een goed gedroogd boomstammetje en uiteraard vuur. De bijgevoegde foto’s kunnen ter illustratie gebruikt worden.

Vuur

Zaag eerst een blokje van het stammetje van ruim vuistdikte af. Haal dan een gloeiend houtskooltje uit het vuur en leg deze op de gezaagde zijde van het houtblok. Druk aan met een dikke tak. Blaas vervolgens op het kooltje met de bedoeling dat je de hitte overbrengt op het houtblok. De hitte bouwt snel op en zowel het takje als het blokje hout gaan branden. Geen paniek, want één keer stevig blazen en de vlam gaat uit. Ga dan verder met het overbrengen van de hitte door wederom te blazen. Op een gegeven moment zal het houtblokje op de gewenste plek gaan gloeien. Heel goed! Nu heb je het gloeiende kooltje niet meer nodig en kan je direct op het gloeiende deel van het hout blazen. Schraap af en toe het verkoolde hout op het houtblokje weg zodat er een gat ontstaat. Pak dan weer een kooltje uit het kampvuur en begin met dit proces van voren af aan.

Blazen

Door met gevoel bezig te zijn kan bepaald worden hoe groot de diameter van het gat wordt. Brandt het te snel? Laat het kan even staan zodat het gloeiende gedeelte kan doven. Pak de volgende keer dan een kleiner kooltje of blaas minder hard. Gaat het te langzaam? Blaas dan harder of gebruik een groter gloeiend stuk houtskool. Maar kijk uit dat je niet te duizelig wordt van al dat blazen. Je voelt wel wanneer het tijd is om te rusten. Staat er wind? Dan kan je deze goed gebruiken door het gloeiende gedeelte in de wind te houden.

Tijd

Hoe dieper het gat, hoe moeilijker het wordt om te blazen. Kijk dan uit, want de vonken vliegen dan in en rond het gezicht. Hoe harder het hout, hoe sterker en duurzamer de beker, maar het duurt dan ook langer voordat het gewenste resultaat er is. Met zacht hout kan je in een uur tijd een simpele beker hebben.

Creatief

Natuurlijk kan je er ook andere doeleinden mee nastreven. Denk bijvoorbeeld aan een bloempotje, dobbelbeker, spaarpot etc. Met dezelfde techniek kan ook de holling uit een (pol)lepel of een grote kom worden gemaakt wat ook op de foto’s terug te zien is. Op deze creatieve wijze zal het woord bushcraft meer betekenis krijgen.

Fotobijschriften

Foto 1: gloeiend houtskool op een houtblokje
Foto 2: blazen op het gloeiende kooltje
Foto 3: het resultaat na ongeveer 15 minuten op een zachte houtsoort
Foto 4: het houtblokje gloeit nu zelf
Foto 5: met dezelfde techniek werd hier de holle vorm van een lepel gemaakt
Foto 6: de start van het uithollen van een groot houtblok
Foto 7: stapel houtblokken van fijnspar

Gerelateerd

Delen

Waardering
57037
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

  1. Graag zou ik willen weten, dat als iets verkoolt is geeft dit af, is er een middel die dit tegen gaat, en het hout sterk maakt?
    Met vriendelijke groet,
    Maarten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *