Bushcraft en survival in Schotland

Bushcraft en survival. Waar doe je dat nu precies? Eigenlijk overal in een natuurlijke omgeving, maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan onherbergzame gebieden. Liefst zo ver mogelijk van de bewoonde wereld waar ik zelfvoorzienend kan zijn. 

Gebieden

Drinkwater mag natuurlijk niet ontbreken. Ik begeef mij altijd bij zoetwater in de vorm van een meer, rivier of beek. Ook wil ik mezelf kunnen voeden met wat de natuur te bieden heeft.Veel gebieden zijn afhankelijk van een bepaald jaargetijde om veel voedsel af te geven zoals bij ons de herfst is, maar je kunt ervan uitgaan dat de kust ALTIJD voedsel tot zijn beschikking heeft.

Noordwestkust van Schotland

Daarom wil ik nu aandacht besteden aan een gebied waar men ongestoord kan wildkamperen, survivallen of bushcraften: de Noordwestkust van Schotland. Om nauwkeuriger te zijn; de kustlijn die van Durness tot Ullapool loopt. Een prachtig gevarieerd landschap waar ik graag verblijf. Waar naast de Atlantische Oceaan vele stranden, steile kliffen, bergen, veengrond, versnipperde stukken bos en zoetwatermeren het uitzicht bepalen. Natuurlijk is de mens hier, zij het niet in kleine getale, ook aanwezig, maar aan de hand van een stafkaart kan je makkelijk de afgelegen gebieden vinden.

Eten uit de zee

De oceaan is rijk aan zeevruchten en zeewieren. Op rotsen hechten mosselen, schaalhorens en slakken zich en deze liggen bij eb letterlijk voor het oprapen. Oesters vindt je bij laagtij en soms moet je daarvoor het water in. Op zandstranden kan je net onder het natte oppervlak kokkels uitgraven. Ook zeewieren laten zich makkelijk verzamelen. De zeewieren die ter hoogte van de zeespiegel groeien zijn eetbaar.

Vis ‘vangen’

Vis is in grote getale aanwezig, maar hoe vang je die? Met behulp van een vishengel of primitieve vistechnieken kan dit, maar soms is dat niet eens nodig. Bij laag water ontstaan op de rotskusten poelen zeewater waarin vis achterblijft. Zo vind ik geregeld kabeljauw- en haringachtigen, maar let op; in een kleine waterpoel vang je makkelijker vis dan in een grote poel. Een visnet of schepnetje is dan onmisbaar. Je kunt dan improviseren door bv van je hoofdnet of broek een schepnet te maken. Een visfuik levert altijd een cocktail aan zeevoedsel op. Denk hierbij aan krabben, kreeften en bodemvissen. Zo heb ik verleden jaar noordzeekrab gegeten en sindsdien ben ik hier verzot op. Je moet er uiteraard wel aas in doen en de fuik goed verankeren, want de deining is sterker dan je denkt.

Ander eten

Zo is er veel meer voedsel op te noemen zoals eetbare planten en paddenstoelen, maar alleen al met het bovenstaande kan je jezelf uitstekend voeden. Het is niet voor niets dat de eerste grote menselijke nederzettingen in de buurt van de grote wateren waren. Je kunt hier makkelijk overleven. Voedsel meenemen is dus niet eens nodig!

Tip

Laat je altijd goed informeren in het gebied zelf. Dit doe je bij een toeristeninformatiecentrum of bij de lokale bevolking. Misschien heb je iets over het hoofd gezien zoals een giftige alg die op dat moment alle schelpdieren oneetbaar maakt. Zo is westelijk van Durness in de maanden september en/of oktober een oefening van de NAVO waardoor het gebied niet toegankelijk is.

Fotobijschriften

Foto 1: zoetwater stroomt de oceaan in op een zandstrand
Foto 2: noordzeekrab en rode poon gevangen in een visfuik
Foto 3: makreelvangst
Foto 4: visbarbecue met vuur van drijfhout
Foto 5: visragout van pollak met cantharellen en kelp (zeewier)
Foto 6: schepnet gemaakt van een hoofdnetje
Foto 7: mossels, schaalhorens en diverse slakken op een rots
Foto 8: sprot gevonden in een zoutwaterpoel

Gerelateerd

Delen

Waardering
57215
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

  1. Beste heer,

    Wij zouden dit ook heel graag willen doen met zn 2e maar dan ook inderdaad niet met een groep tijdens een excursie. Helaas hebben wij geen idee waar wij precies moeten zijn en waar we kunnen slapen en een auto huren ect…

    Graag horen wij hoe wij de zelfde ervaring kunnen beleven op de zelfde locaties in schotland alleen dan wel een beetje gepland.

    mvg Pim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *