Zomerskiën in Noorwegen

Als de winterskigebieden in Noorwegen gaan sluiten komt de andere sneeuw in zicht: die van de zomerskigebieden op grotere hoogten. In Noorwegen kun je op drie plaatsen terecht met de lange latten. Elk gebied is ook leuk combineerbaar met andere activiteiten. In de morgen skiën op de gletsjer en ’s middags lekker zwemmen in de fjord. En wie weet in de avond een lekkere bergwandeling. Het is toch lekker lang licht. Inmiddels is het eerste zomerskigebied al weer open.

Lekker de sneeuw in bij de fjorden

Dat Noren van sneeuw houden is wel duidelijk. Na een half jaar winter zijn ze in de paastijd en op de nationale feestdag graag te vinden op hoog niveau in de sneeuw. Maar de wens gaat verder, want als de zon steeds langer schijnt moeten de noren het toch echt hoger op zoeken. Gelukkig maar dat er begaanbare gletsjers zijn. Een van die gletsjers is de Folgefonna in het Hardangergebied, de fruittuin van Noorwegen. Langs de Hardangerfjord buigt bij Jondal een zijweggetje omhoog de bergen in. Op weg naar de eeuwige sneeuwvlakten. Deze gletsjer is gedeeltelijk toegankelijk en in gebruik als skipiste, opgedeeld in een hoger en lager deel. Op sommige plekken is het uitzicht volledig wit. Zonnebrand en zonnebril zijn dus wel nodig.

Nabij de hoogste berg

Een andere populaire plek om in de zomer van de sneeuw te genieten is Galdhøpiggen Sommerskisenter.Je bent hier op 1850 m.Deze skipiste ligt niet ver van de Galdhøppiggen, de hoogste berg van Noorwegen en daarmee van heel Scandinavië. Een dagje skiën zou mooi te combineren zijn met de beklimming van deze top de dag erna of zo. Voor overnachting is de berghut bij Juvasshyta zeer geschikt; je slaapt aan de voet van de berg.  En als je nog tijd over hebt: hier kun je ook een kijkje nemen in de gletsjer. Zo heb je een gletsjer nog nooit gezien en ervaren. Kleed je wel goed aan om af te dalen in het ijs.

Op hoog niveau

Het derde skigebied voor de zomer ligt ook nabij de fjorden, bij Stryn. Als je zo vanuit het binnenland aan komt rijden over de Strynefjell kun je je nog niet goed voorstellen hoe je hier goed zou kunnen skiën hartje zomer.  Je ziet hier en daar wat sneeuw, maar ook bergmeertjes met gesmolten ijs en vooral veel rots. Maar even met de stoeltjeslift omhoog wordt het witter en witter. We zitten op het goede niveau. Na een dagje skiën is het leuk om de omgeving van de fjorden te verkennen. We zitten hier vlak bij de Nordfjord. Misschien minder spectaculair dan de bekende toeristisch fjorden, maar voor de actievelingen onder ons is dat ook weer een voordeel. Dus lekker fietsen, wandelen of kajakken maar.

Meer weten?

Drie zomerskigebieden gecombineerd
Informatie over Folgefonna Skisenteret
Informatie over Galdhøpiggen Sommerskisenter
Informatie Stryn Sommerski

Foto’s
01 Op weg naar Stryn: onderweg zou je niet denken dat hier te skiën valt.
02 Omhoog met de stoeltjeslift wordt het witter en witter.
03 Op een doorsnee zomerdag is het lekker rustig op de piste.
04 Met zicht op de sneeuwloze omgeving in de diepte.
05 En hoever je gaan kan is wel duidelijk.
06 Kijk uit voor een plons in het bergmeer.
07 Op naar de afdaling in het gletsjerijs

 

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
56259
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *