Wolven in de Vogezen

Dat de wolf terug zou keren in de enorme bossen rondom de Donon, het centrale deel van de Vogezen, heb ik in een vorig blog al eens laten vallen. Inmiddels staat het vast dat er op z’n minst één wolf in dit gebied zit. Medewerkers van het Office National de la Chasse et la Faune Sauvage (ONCFS) hebben eind januari, in de buurt van Walscheid, een wolf ‘gesnapt’ met een fotoval. Elders zijn ook pootafdrukken gevonden, maar het is altijd moeilijk om met zekerheid vast te stellen of het om een wolf of grote hond gaat.

Hond of wolf?
In de buurt van Saint Quirin en Abreschviller zouden al schapen zijn aangevallen door de wolf. Maar ook in zo’n situatie wordt er altijd een slag om de arm gehouden. Want het kan evengoed een loslopende hond zijn geweest. Dat de wolf in Frankrijk z’n territorium in noordelijke richting heeft uitgebreid, staat vast. De Nederlandse natuurfotografe Paula Sperber stuurde me recentelijk enkele foto’s toe van een (vermoedelijk) wolvenspoor in de sneeuw nabij Schirmeck.  

Speurtocht naar de wolf
Samen met twee vrienden, ga ik zelf eens op zoek naar eventuele sporen van een wolf. We kiezen voor de bergbossen bij Turquestein-Blancrupt, omdat we daar meer kans maken. Op een hele mooie zondag, met temperaturen die aan de lente doen denken. Géén sneeuw tijdens deze uitzonderlijk zachte winter. Dat werkt dus in je nadeel als je wildsporen gaat zoeken. Een medewerker van het ONCFS stuurde me onlangs enkele tips om een pootafdruk van een wolf en een grote hond te onderscheiden: 

– Maak meerdere foto’s van de afdruk, vanuit een verschillende hoek. In ieder geval met een referentie (meetlatje is ideaal).

– Maak ook foto’s van het sporenpatroon en meet de afstand tussen de sporen. Want dan kan aan de hand van het gedrag van het dier, mede worden bepaald of het om een wolf of hond gaat.

– Ook de verse sporen van vluchtende prooidieren (ree, zwijn) kunnen een indicatie zijn dat er een predator in de buurt is.

Machtige zandsteenformaties
We treffen echter geen enkel spoor van de wolf vandaag. We hebben, eerlijk gezegd méér oog voor de afwisselende natuur. Die is in dit deel van de Vogezen nog grotendeels ongerept.
We volgen enkele trajecten van de GR533 en GR534 en bezoeken zodoende de machtige zandsteenformaties van de Petit Rougimont en de Grand Rougimont. Die laatste biedt een prachtig 360° panorama over de omgeving. Sporen van andere dieren zien we echter volop! Ik durf gerust te stellen dat het gebied rondom de Donon, een geweldige plek is voor ‘game tracking’ in de Vogezen. Want één ding is inmiddels wel duidelijk: Nederlandse outdoorliefhebbers die graag op zoek gaan naar een spoor van de wolf, hoeven daarvoor steeds minder ver van huis. In oostelijke èn zuidelijke richting!

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Wilde kat, lynx en korhoen
Game tracking, het lokaliseren en waarnemen van wild, aan de hand van hun sporen (pootafdrukken, vraatresten, haren), wordt steeds populairder. De centrale Vogezen zijn dan een goede bestemming, omdat er veel wild zit. Het terrein is bovendien zeer gevarieerd. Naast algemeen voorkomende soorten zoals herten en zwijnen, kun mogelijk de wilde kat, lynx en korhoen traceren en … heel misschien de wolf. Zorg wel dat je een goede gids en topografische kaart bij de hand hebt!

Gerelateerd

Delen

Waardering
54676
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *