Winterwandelen in Utah

In de winter is het heerlijk wandelen in Utah, want het is er veel minder druk dan in het hoogseizoen, de temperatuur is aangenaam en de uitzichten zijn weergaloos.

Iedereen kent wel het gebied van de ‘canyonlands’ in de Amerikaanse deelstaat Utah, met Bryce, Zion, Grand Canyon en Arches. Fantastische landschappen met adembenemende canyons, labyrinten van kloven, grillige rotsformaties met bogen en bruggen. En de trails liggen er voor het uitzoeken. De meeste reizigers bezoeken Utah in de periode van mei tot september en komen erachter dat het dan ontzettend druk en heet is. Die periode is prima voor een rondreis met wat kleine wandelingetjes op de koele momenten van de dag, maar niet geschikt om flinke dagtochten te maken. In de winter daarentegen is het overal heerlijk rustig op de paden, en ook in de hotels. Het is bovendien een stuk goedkoper, en de temperaturen – gemiddeld tussen 0 en 5 graden overdag – lenen zich voor een fikse wandeling. Extra leuk: in de hogere delen zoals Grand Canyon en Bryce is de kans op sneeuw groot. Kortom, als je echt gaat voor het wandelen, kun je het beste in de winter gaan. Dat vonden ook Rob Pater (56) en Trudy Burgerding (53). Afgelopen februari boekten ze een SNP-reis Utah (op maat voor hen samengesteld), en bezochten Arches, Bryce, Zion, Grand Canyon en Death Valley.

winterwandelen Utah

Rob: ‘Onze reis begon in Crested Butte, een western-achtig stadje in Colorado. Na zes dagen skiën hebben we een auto gehuurd en zijn van Colorado naar Arches gereden, een nationaal park bij Moab in het oosten van de staat Utah. In de winter is dit bijna verlaten…heel fijn om het te bezoeken en te kunnen fotograferen zonder hordes toeristen om je heen! Toen wij er waren was het zonovergoten, maar een pak sneeuw op die typische roodkleurige rotsformaties van bogen en bruggen schijnt ook hallucinerend mooi te zijn. We hoorden dat ook in de sneeuw de wandelpaden in het algemeen goed te belopen zijn, zelfs zonder sneeuwschoenen, hoog sluitende bergwandelschoenen voldoen. Wij deden Delicate Arch, Double Arch en een leuke wandeling naar Lanscape Arch. Balancing Rock is een prachtige rotsformatie en indrukwekkend om te zien bij zonsondergang. Dan verkleurt-ie adembenemend mooi van grijs naar rood.

winterwandelen Utah

De volgende ochtend reden we door een indrukwekkend landschap naar Capitol Reef National Park en vandaar naar Bryce Canyon. Dat was nogal een overgang in landschap, van zonnig, stoffig en droog naar zonnig en veel sneeuw. De ochtend dat we tussen de hoodoos – een soort pilaren die door de wind zijn afgesleten – afdaalden in de canyon was een overdosis aan prikkels voor de zintuigen: een stralend blauwe lucht, dikke pakken sneeuw, groene naaldbomen en roodoranje rotsformaties. We hebben drie loops gecombineerd tot een pittige, maar onvergetelijk mooie wandeling, waarbij we wel eens tot de knieën in de sneeuw zakten. Hooguit acht wandelaars zijn we tegengekomen. In de zomer zou je hier honderden hikers tellen.

Via Zion National Park zijn we de volgende dag naar Las Vegas gereden. Vlak voor de eerste tunnel in Zion is een pad naar Observation Point, dat een prachtig uitzicht over de canyon biedt. Hier werden we geobserveerd door een groep nieuwsgierige woestijn Bighorn-schapen..

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

winterwandelen Utah

Daarna door naar Las Vegas, een ‘once in a lifetime experience’ met veel entertainment en een aaneenschakeling van casino’s – voor één avond en een ochtend genoeg. We reden door naar Death Valley, een ontzettend indrukwekkend gebied, met veel zon en temperaturen tussen 15 en 20 C, wat heerlijk aangenaam is vergeleken bij de hitte die hier ‘s zomers heerst. Death Valley móet je wel in de winter bezoeken als je actief wilt zijn, in de zomer is dit woestijngebied daarvoor te heet. Ooit is er ‘s zomers zelfs 57 graden Celsius gemeten. Wij hebben bij Zabrisky Point een leuke wandeling kunnen maken door het gebied waar ooit borax werd gemijnd. Andere mooie plekken vonden we Dantes View, vanwege het prachtige uitzicht over de vallei, en Mesquite Flat Sand Dunes waar je goed kunt zien hoe gesegmenteerd het landschap in Death Valley is.

Na Death Valley liep de reis zo’n beetje op zijn eind. We reden via Mojave naar Los Angeles, waar we van Sante Monica naar Venice Beach wandelen. Dat was een prima slot van de vakantie na 2000 kilometer cruisen door vijf staten. Overal op dat strand hangt een heerlijk ontspannen sfeer, goed om de enorme hoeveelheid indrukken een beetje te laten bezinken. Al met al vonden we de reis echt een aanrader. Het was voor ons een eyeopener om in de wintertijd een streek te bezoeken waar iedereen alleen maar in de zomer naar toe gaat. Volgend jaar om dezelfde tijd gaan we terug, maar dan voor de andere parken.’

winterwandelen Utah

Gerelateerd

Delen

Waardering
84550
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *