Wandelroutes Lauwersmeer, Sallandse Heuvelrug en Buurserzand, Nederland

Omdat de winter een pracht seizoen is om in Nederland te wandelen, hoef je nu niet langer na te denken wat je komend weekend gaat doen. Op Pad geeft drie kant en klare winterwandelroutes weg: Lauwersmeer, Sallandse Heuvelrug & Buurserzand.

Wandelroute het Lauwersmeer

Startpunt Dokkumer Nieuwe Zijlen
Lengte 8,5 of 13,5 km
Kenmerk Rietland, vlakten, waterpartijen

Land in wording. Hollandse ­wildernis. Stille, stoere wereld. De omschrijvingen van het Lauwersmeer liegen er niet om. Het is dan ook een plaatje zoals het er op een winterse dag bij ligt: open, oneindig en ruim. De zon in een strakblauwe hemel die ons goudgeel tegemoet straalt. Knisperend wandelen we over een berijpte grasdijk naar een uitkijkheuvel. Het Lauwersmeer strekt zich in volle glorie uit, rietpluimen dragen ijskristallen als poedersuiker. Raar idee dat hier – voor de afsluiting in 1969 – ooit roggen en haaien zwommen.

Nu overwinteren tussen het riet, in de moerassen en op de ­grazige weiden zeearenden, slechtvalken en roerdompen. Vanaf de ‘Sylkajút’ zijn in de ­halfbevroren waterpartijen smienten, eenden en ganzen te observeren en als we ons in de allervroegste ochtendschemer opstellen in de vogelkijkhut ­Ezumakeeg zien we een deken van ganzen over ons heen ­trekken. Eerst één gans, dan tien, dan honderd en al heel snel duizenden en duizenden.

Wandelroute de Sallandse Heuvelrug

Startpunt Haarle
Lengte 12, 17 of 22 km
Kenmerk Glooiende heide en bos

Wie de kaart openvouwt van de Sallandse Heuvelrug in Overijssel struikelt over de bergen: Noetselerberg, Nijverdalsche Berg, Holterberg, Koningsbelt, Rondebelt, Sprengenberg – ooit gelekt uit een zak met zand die een reus meesjouwde om de Zuiderzee te dempen. Anderen denken dat de voorlaatste ijstijd de veroorzaker is van de bergen en belten in de bodem.

Tussen de rimpels door slingeren zanderige wandelpaadjes bedekt met een laagje krakend ijs. Boompjes en struiken dragen pruiken van sneeuw, wandelaars blazen witte wolken in de lucht. Het landschap deint traag op en neer, een broze witte massa, omhoog en omlaag over de bolle vormen van een besneeuwde akker. Een eenzame boom pronkt met z’n takken vol rijp. Smalle, rechte wandelpaden leiden wandelaars steeds dieper het bos in.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Wanneer we wandelen en beginnen te snakken naar licht en ruimte, opent plotseling het bos zich. Er volgt een klim, stap voor stap door de sneeuw, en als we ons omdraaien op de top hebben we een uitzicht dat niet mooier omschreven kan worden dan een voorganger deed: ‘Vanuit het zuiden en het westen rollen de houtwallen en bossen als schuimende golven op de voet van de Sprengenberg aan.’

Wandelroute het Buurserzand

Startpunt Haaksbergen
Lengte 8,5, 12, 20 of 23,5 km
Kenmerk Bos en hei

Het prille ochtendlicht twinkelt op het bevroren mos en de varens. Koude, frisse bosgeur prikkelt de longen. Vandaag is Haaksbergen de koudste plek van Nederland. We wandelen een paar kilometer langs de Buurserbeek. Bevroren spinnenwebben bungelen tussen grassprieten.

Bij de Oostendorper Watermolen steken we de beek over. Hier en daar staat een sleedoorn, een van de weinige struiken die ‘s winters eetbare vruchten heeft. Er volgen landerijen en glooiende essen voordat we verder wandelen en uiteindelijk aankomen bij het Buurserzand. Het gras en de dopheide staan op kniehoogte. Geen zand te zien. Waar de heide overgaat in bos, doemt het bevroren Buursermeer op. Drijvend dood hout zit gevangen in het ijs en het stijve riet.

Kronkelend over de heide voert de wandelroute naar Bommelas, een oude eenzame boerderij, dan om nóg een veld hei, dan over de grens van akkerland en wilde natuur. Vanaf een uitkijkpunt zien we glasachtig grasland, de vennetjes en eikenbomen aan de horizon. Dan vervaagt het zonlicht tot een nevelig oranje schijnsel.

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
23861
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

6 reacties op “Wandelroutes Lauwersmeer, Sallandse Heuvelrug en Buurserzand, Nederland

  1. Jammer dat je alle drie de wandelingen moet printen als je er maar 1 wilt lopen. En waarom kan je niet alleen de plattegrond printen? Papier verspilling.

  2. Hallo iedereen. Het zou zo moeten werken: eerst eenmalig registreren door naam en e-mail in te vullen en op ‘Registreren’te klikken. Vervolgens kunnen de pdf’s gedownload worden. Als dit niet lukt graag even een e-mailtje naar oppad@anwb.nl met daarbij wat er niet lukt, met welke browser (explorer, safari, firefox, chrome) en of het een pc, apple, smartphone of tablet is.

  3. Goed initiatief van jullie om op deze wijze info over wandelingen te geven. Heb er een paar meer gedownload dan misschien nodig is maar elke info met kaart en beschrijving kan ik goed gebruiken.
    Vooral foto’s van het te lopen pad zijn voor ons van belang omdat mijn vrouw slecht ter been is zit zij in een niet gemotoriseerde rolstoel en mag ik haar voort stuwen. ‘sWinters wandelen is voor ons beter daar dan de grond wat harder is door de vorst, onze uitrusting is daar op aangepast.

  4. Ik kan de route van het buursezand niet tevoorschijn toveren.
    Waarom zo moeilijk vraag naar het nummer op de adresstikker en klaar is kees.

    1. @Olink, de route vindt u – samen met de andere twee routes – onder het kopje `Downloads` Extra Informatie: Routebeschrvingen met routekaarten. Ik wens u een fijne wandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *