Wintertocht in Laponia, Zweeds Lapland

De winter in Zweeds Lapland begint vroeg, en duurt tot ver in het voorjaar. Al weken zie ik mooie winterfoto’s van Lapland op Facebook. Samen met inspirerende foto’s van het noorderlicht. De kriebels om weer een tocht in de sneeuw te gaan maken werden de afgelopen tijd dan ook als maar sterker. Tijd voor een plan!

Noorderlicht in Abisko
Deze winter is er veel noorderlicht (aurora borealis) te bewonderen. Abisko staat bekend om de uitstekende mogelijkheden hiervoor. Het microklimaat in dit nationale park zorgt voor een ‘blue hole’: geringe bewolking zorgt vaak voor een onbelemmerd zicht op de nachtelijke lucht. In Aurora Sky Station is het kleurrijke verschijnsel fantastisch te observeren. Aangezien ik dit noorderlicht wil fotograferen is Abisko dus aantrekkelijk. Makkelijk is dat het fjällstation (berghotel) daar het hele jaar open is, en de hutten aan het Kungsleden vanaf midden februari tot begin mei geopend zijn. Onderweg voorraden kopen, schuilen of overnachten kan dus.

Verlaten wildernis
Voor een ruigere tocht door een rustiger gebied zit ik aan de wildernis van Laponia te denken. Dit bestaat onder andere uit de nationale parken Padjelanta, Sarek en Stora Sjöfallet. Perfect voor een pittige wintertocht. Het is absoluut uitdagender en niet zonder gevaar. Zeker in Sarek, waar bijvoorbeeld nauwelijks mobiel bereik is en geen gemarkeerde winterroutes of berghutten zijn. Terrein voor kampeerders met ruime ervaring in de sneeuw. Voor mij prima, maar hoe zit het met mijn vriendin die minder ervaring heeft? Iets om goed over na te denken terwijl ik praktische dingen regel.

Praktische zaken
In de fjällstations Abisko en Kebnekaise, of bij buitensportwinkels, zijn onder andere tourlanglaufskies te huur. Kampeerders moeten uiteraard meer materiaal goed op orde hebben. Naast warme kleding zijn een pulka (slee die je achter je aan trekt, verhuur bij intersport Kiruna), een 4-seizoenen tent en een winterslaapzak essentieel. Sneeuwschoenen kunnen handig zijn als back-up.

Zweeds Lapland is in het winterseizoen makkelijk bereikbaar met vluchten op Kiruna. Tussen 6 februari en 16 april 2014 rechtstreeks vanaf Kopenhagen op Kiruna. Met de nachttrein vanaf Stockholm of Upsala is ook een optie. Stockholm zelf is goed bereikbaar vanaf Schiphol. Onze tocht staat eind maart op de agenda en de voorpret is begonnen!

Meer informatie
De beste plekken om naar het Noorderlicht te kijken, www.sweden.se
Berghotel Abisko, www.svenskaturistforeningen.se

Foto’s
Foto 1: Eerste sneeuw in Sarek. (Sander van der Werf)
Foto 2: Samen en rendieren in Laponia. (Visit Sweden)
Foto 3: Het noorderlicht in Zweeds Lapland. (Visit Sweden)
Foto 4: Kamp in de sneeuw. (Sander van der Werf)

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
51404
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *