Wintercitroentjes op Fochteloërveen, Drenthe

Op vrije dagen kun je echt meters maken. Een van onze vaste rondjes doen we meestal op de fiets, maar deze keer besluiten we te voet over het Fochteloërveen gaan. Ik zal dit seizoen vaker berichten uit dit prachtige hoogveengebied en de aangrenzende bossen van Veenhuizen. Deze rondjes dichtbij huis wissel ik af met uitstapjes in de rest van Nederland, waar ik op zoek ga naar andere bijzondere planten en dieren.

Bizarre temperaturen
Maar op zo’n vast rondje gaat het om andere, vaak heel gewone, dingen. Om het verschuiven van de seizoenen. Om de ‘eersten’, de bloei van de vroegeling, de eerste zingende tjiftjaf en de eerste adder  bijvoorbeeld. Maar met de bizar hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, zie je ook al volop vlinders vliegen. Gek is dat niet. Soorten die als vlinder (en niet als ei, rups of pop) overwinterd hebben, ontwaken bij deze hoge temperaturen uit hun winterslaap. En eenmaal ontwaakt is er geen weg terug.

Achteruit vliegen
Een van de allermooiste voorjaarsvlinders is wat mij betreft de citroenvlinder. De hele winter heeft hij ergens in het bladerdek of in lage struiken gewacht op warmere tijden. En nu vliegen ze in vol ornaat in het rond. De citroengele mannetjes proberen tijdens een baltsvlucht de wat blekere vrouwtjes te imponeren. Die vliegen tijdens die baltsvlucht achteruit, alsof ze niets van al die avances moeten hebben. Maar dat is schijn…

Fascinerend
Het vrouwtje van de citroenvlinder zet haar eitjes af op sporkenhout oftewel vuilboom. Gelukkig staat dat in overvloed in de meeste Drentse bossen. Het zal de goede waarnemer opvallen dat er vanaf half mei geen citroenvlinders meer zijn. De overwinterende generatie is gestorven. In de eerste week van juli verschijnen ze opeens weer. Dit is het nageslacht van de ‘wintercitroentjes’. Dit zijn de ‘zomercitroentjes’ die in het najaar in het bladerdek kruipen. Niemand die ze dat geleerd heeft. Dat weten ze gewoon. Fascinerend!

Foto’s

1. Citroenvlinder van de zomergeneratie, op distel.

2. Deze citroenvlinder is uit het bladerdek gekropen en warmt op in de zon.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
55243
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *