Winterbeklimming van de Hohe Dachstein

In m´n vorige blogbericht beschreef ik de skitoertocht door het Edelgrieß tot aan de Scharte bovenaan dit brede keteldal. De verdere tocht naar de Hohe Dachstein, is weliswaar iets voor bergbeklimmers met ervaring, maar onder begeleiding van een berggids is deze klim voor iedereen die tredzeker is en een goede conditie heeft goed te doen en een unieke ervaring. Niets voor niets is deze berg als hoogste punt van twee Oostenrijkse deelstaten bij velen geliefd.

Een skitoertocht met alpien karakter

Op de Scharte komen de ski´s op de rugzak en stap je in een paar minuten naar de Rosmariestollen, een 30 meter lange gang door de rotsen. Dit pad is met touwen verzekerd en voor toerskiërs zonder hoogtevrees is het geen probleem. Als het pad ijzig is, dan alleen met stijgijzers en pickel! Aan de andere kant van de gang daal je over een 20 meter hoge ladder af en sta je op de Schladminger gletsjer. Hier kun je je ski´s weer aantrekken. Via het Gjaidsteinsattel gaat het naar de Hallstätter gletsjer en verder langs de Dachstein Dirndl´n naar de Hohe Dachstein.

dfkljdlkfjdkl;jflkjfl;
De Hallstätter gletsjer met de Hohe Dachstein.

Een winter-klettersteig op bijna 3.000 meter

Zo´n 100 meter onder de top blijven de ski´s achter en met stijgijzers, pickel en klettersteigset kan de klim beginnen. ´s Zomers is deze klettersteig relatief eenvoudig met moeilijkheidsgraad ‘B’ maar ´s winters is hij vaak lastiger aangezien de klettersteig gedeeltelijk door sneeuw wordt bedekt. Wel kun je een groot gedeelte van de klim door een steil sneeuwveld omhoog stappen. Het grandioze uitzicht op de top doet de vele hoogtemeters snel vergeten.

dfjdlfjd;kfjldkjfkl;dj
Bijna op de top.

Alternatief

Een alternatief voor de Hohe Dachstein is de Hohe Gjaidstein, die je via een brede en vlakke graat bereikt. Deze top wordt minder vaak beklommen dan de Dachstein maar heeft het voordeel dat hij niet alleen een stuk eenvoudiger is, maar ook een geweldig uitzicht biedt op de Hohe Dachstein. De afdaling is hetzelfde als de weg omhoog.

Foto’s slider

1. Het pad naar de Rosmariestollen is met touwen gezekerd.
2. De ladder naar beneden.
3. Na een heftige sneeuwstorm hangt het topkruis vol met ijssneeuw

 

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
63444
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *