Winter zwerftocht met de NTKC

Al maanden heb ik het weekend ‘Winterzwerftocht met de NTKC’ in mijn agenda aangekruist. Dit weekend in december wil ik voor het eerst mee gaan op een tocht van de zwerfgroep van de Nederlandse Toeristen Kampeer Club. Een wandeltocht waarbij je via coördinaten je eigen weg moet uitstippelen en uiteindelijk bij een plek komt om te kamperen.

LR-PC122092

Puzzelen en kamperen in de winter lijkt me leuk om uit te proberen. Dus de agenda is vrijgehouden en voor Sinterklaas heb ik de benodigde kaart en kaarthoekmeter gevraagd. Nu ben ik aan het inpakken en slaat de twijfel toe. De weervoorspelling is niet echt aantrekkelijk (regen en 4 graden) en mijn verkoudheid gaat maar niet over… Maar mijn zoon Fosse wil er niks van weten. We gaan gewoon hoor mam!

Een oranje lint

En dus reizen we zaterdag per bus en trein naar het startpunt van de tocht met een rugzak vol kampeerspullen en eten voor onderweg. Thuis aan de keukentafel heb ik uitgevonden hoe de kaarthoekmeter werkt en nu denk ik te weten waar het startpunt is. Volgens de instructies moet er daar een oranje lint om een boom zijn gebonden met een nieuw coördinaat. Een heerlijk analoog gebeuren, waar geen smartphone aan te pas komt! Als we de bus uitstappen komen we meteen andere wandelaars met rugzakken tegen. We zitten goed! En bij het startpunt zien we Paula, Emma en Iris, dat is nog beter! Wat ik me voorstelde als een eenzame tocht tegen de elementen wordt een gezellige tocht met veel gekeuvel.

LR-PC122130

Dwars door het weiland

Via kleine modderpaadjes komen we bij een bruggetje met een nieuw oranje bandje. Met een beetje puzzelen en meten vinden we een nieuw punt. Even twijfelen hoe we daar heen moeten gaan. Dwars door het weiland langs een stroompje lijkt het meest logisch. En dus houden we om de beurt het prikkeldraad aan de kant zodat iedereen er langs kan en lopen we door zompige weides naar ons volgende punt.

LR-PC122101

Best knus

Bij deze boom staat ook een tentje op het oranje lint. Zo ontdekken we de plek waar we zullen slapen vannacht. Op het weiland van een boer staat al een hele rits tentjes. Langzaam begint de voorspelde regen gestager naar beneden te komen. Ook wij zoeken een plekje op het weiland en zetten snel de tent op. Fosse en ik kruipen samen de tent in. We installeren ons in de slaapzak, prutsen aan het zaklampje en liggen wat te lezen. Het is wel knus dat winterkamperen!

De lucht in..?

Koken en eten doen we onder een afdak van de boer. Het regent en waait steeds harder en al vroeg besluiten we maar te gaan slapen. De wind blaast om de tent en het tentzeil klappert oorverdovend. Nu en dan buigt de tentstok helemaal plat. Fosse denkt dat we elk moment met tent en al de lucht in kunnen vliegen. Ik ga er een paar keer uit om de scheerlijnen wat beter te verankeren. Vanwege gewichtbesparing hebben we niet zoveel haringen mee. Gelukkig blijken ook lepels heel goed als haring te werken. Het wordt een onrustige nacht, toch nog vechten met de elementen!

LR-PC132141

Ergens dáár!

De volgende ochtend komt de zon weer te voorschijn en kunnen we zelfs in heerlijk zonnetje koffiedrinken. We wandelen via dezelfde route terug. Nu hebben we geen coördinaten nodig, we weten de weg nog uit ons hoofd. Op het station vraagt een man waar we hebben gewandeld. Tsja, waar waren we nou precies? Ergens dáár!

Informatie NTKC Zwerfgroep

De zwerfgroep van de NTKC organiseert elke maand een zwerftocht. Klik hier voor meer informatie.

Gerelateerd

Delen

Waardering
71231
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *