Winter op komst in de Pyreneeën, Frankrijk

Het is november. De herfst is in volle gang in de Pyreneeën. De kleurrijke bossen steken scherp af tegen de blauwe lucht en de kale, besneeuwde toppen. Ja, er ligt een beetje sneeuw in het hooggebergte van de Pyreneeën. De winter kondigt zich voorzichtig aan. We hebben er een tijdje op moeten wachten. September en oktober zijn prachtige maanden geweest. Droog, zeer zonnig en relatief warm. Ideale omstandigheden om er lekker op uit te trekken en mooie wandelingen te maken. De herfst wilde maar niet echt op gang komen en de uitgestrekte loofbossen bleven lang groen.

De eerste sneeuw
Maar nu de temperaturen naar beneden gaan, laat de herfst zich in al zijn pracht zien. Voor mij is dit de mooiste tijd van het jaar. Kraakheldere lucht, allerlei kleurschakeringen, de eerste sneeuw op de toppen, fijne temperaturen om te wandelen. Afgelopen zaterdag ben ik er nog eens op uit gegaan. Ik maakte een korte wandeling naar Etang du Garbet, een van de vele schitterende bergmeren in de Couserans. Het meer ligt op bescheiden hoogte (ongeveer 1700m), net boven de bossen en is omgeven door scherpe toppen. Een leuke wandeling door bos, over rotsig terrein soms, naar een prachtige plek om bij te komen van de inspanningen. Tegen het eind van de klim liep ik, voor het eerst deze herfst, door de sneeuw. De nacht ervoor was er een paar centimeter sneeuw gevallen. Een prachtige entourage. Maagdelijk wit.

De komende tijd zal veel sneeuw weer verdwijnen. Het zal op en neer gaan. Sneeuw valt, smelt, en valt weer. Het hoort bij november. Het is een overgangsmaand. De omstandigheden kunnen nog heel aangenaam zijn, maar voor het zelfde geld geeft de winter al een voorproefje van wat komen gaat. Ja, we gaan op weg naar de winter. Laat de sneeuw maar komen!

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
50705
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *