Wandelroutes in de Westfjorden, IJsland

In de maanden voor het het zomerseizoen losbarst maken we veel weekend trips naar de buitengebieden. We zijn net terug uit de Westfjorden, Strandir eigenlijk, het oostelijke deel. Een gebied waar het ware IJsland nog te ontdekken valt, tegenwoordig gemakkelijk te bereizen vanuit Reykjavik met gewone auto en de lijnbus.

We verblijven meestal bij de ouders van vrienden op de boerderij Svanshóll in Bjarnarfjörður, al beschreven in Njál´s Saga bijna 1000 jaar geleden. We wonen er dit weekend de traditionele kerkdienst bij waar de 14 jarige zoon Loí wordt aangenomen bij de Lutherse kerk, na afloop volgt een receptie met een enorme hoeveelheid taart en kado‘s. Loí is een fervent jager en visser en bij één kado moet hij tien kronen betalen. Hij pakt het uit en er ligt een pracht van een jachtmes voor hem, de traditie schrijft voor dat een mes nooit kado mag worden gedaan omdat het anders onheil zal brengen voor de eigenaar en zijn familie. Als je het koopt, zoals nu voor tien kronen, is het geen kado meer en wordt de vloek verbroken.
De volgende dag maken we een mooie wandeling naar Kaldbaksdalur, een prachtig dal met een bijzondere sfeer.

Er is recentelijk een prachtige zevendelige serie 1:100.000 kaarten uitgebracht die de gehele westfjorden beslaan met daarop een zeer uitgebreide selectie van wandelingen www.strandir.is/hikingmaps.

Gerelateerd

Delen

Waardering
43837
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *