Wandelroute Meijendel en het Groene Hart, Nederland

Wat hebben de goudblonde duinen bij Den Haag en de malsgroene polders rond Bergambacht met elkaar te maken? Ga wandelen door Meijendel in het Groene Hart en het raadsel is opgelost..

Drinkwater Meijendel!
Het wandelgebied Het Groene Hart ligt ingeklemd tussen Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Van deze en overige omliggende grote steden recreëren er ruim 6,5 miljoen in het Groene Hart. Een deel van de kuststrook tussen Den Haag en Wassenaar wordt gevormd door Meijendel, onderdeel van het uitgestrektere Hollands Duin. Bijzonder aan Meijendel is dat het behalve (deels beschermd) recreatiegebied ook het terrein is waar Duinwaterbedrijf Zuid-Holland (DZH) het drinkwater voor honderden huishoudens zuivert.

De wandelroutes
Meijendel garandeert wandelen op water en fietsen door het groen. De tocht combineert een wandeling van ca 15 km door de duinen van Meijendel bij Den Haag, met een fietstocht van Den Haag naar Bergambacht v.v. De routes zijn nieuw, en ontwikkeld door Duinwaterbedrijf Zuid-Holland. Het leuke van de wandel- en fietsroutes is dat je ‘wandelt op water’- de bodem waarover de wandeling op dag 1 voert vormt het zuiveringsgebied van het water waar 1,2 miljoen mensen – tussen Noordwijkerhout totaan Zevenhuizen-Moerkapelle – van drinken. De fietstocht de volgende dag leidt naar het punt waar dit drinkwater wordt voorgezuiverd, Bergambacht. De fietstocht bestaat uit een langgerekte lus van 110 km met Bergambacht als keerpunt. Je kunt de route inkorten tot 40 of 55 kilometer.

Start-/eindpunt: de routes beginnen en eindigen aan de Van Alkemadelaan (vlakbij de watertoren, Pompstationsweg) in Den Haag/Scheveningen, op steenworpafstand van hotelletjes en het openbaar vervoer. Vanaf Den Haag CS fiets je in ca 40 min naar het startpunt van de routes. De wandeltocht voert vanaf de Van Alkemadelaan naar het Bezoekerscentrum Meijendel, en loopt via een grote boog rond het (niet toegankelijke) militaire oefenterrein en een ommetje naar de Bourdonklok en het monument voor gevallenen in WO II weer terug naar de Van Alkemadelaan. Om terug te keren naar het startpunt moet je helaas ca 2 – 3 km over asfalt lopen (of de bus nemen).

De fietstocht loopt van Den Haag naar keerpunt Bergambacht , waar het voorzuiveringsstation van het drinkwater plaatsvindt, en via een ander traject weer terug naar Den Haag. De langgerekte lus is op verschillende plaatsen in te korten. Vanaf de Van Alkemadelaan voert de fietsroute door de duinen naar Bezoekerscentrum Meijendel (start gps track) en loopt via Benthuizen, de Rottemeren, Gouda, Haastrecht en de Vlist naar Bergambacht. Mooiste traject van deze Groene Harttocht is het (bij mooi weer overvolle) fietspad langs de Vlist: knotwilgen, schattige boerderijtjes, terrassen aan het water). HEt maakt het minder mooie traject langs de buitenwijken en industrie van Gouda dubbel en dwars goed.

Vervoer naar Meijendel
Trein/bus: Utrecht – Den Haag CS, ca 40 minuten met de trein. Vanaf CS ca verder met de fiets, 30 min. Ga je niet fietsen, dan kun je met bus 22 richting Noorderstrand (uitstappen halte Tapijtweg), dan is het nog ca 10 minuten lopen naar de ingang van het duingebied (richting hoge flats).
Auto: Er zijn verschillende mogelijkheden om de auto te parkeren: bij het Zwarte Pad (Scheveningen, betaald), langs de Meijendelseweg vanuit Wassenaar-De Kieviet (De Kuil, betaald) en nabij Boerderij Meijendel (tot op heden (mei 2008) gratis).

Download meer informatie en de GPS-bestanden onderaan deze pagina.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
2620
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *