Wandelroute Oostvoorne, Zuid-Holland, Nederland

Oostvoorne ligt op Voorne-Putten, en dat hoort niet bij Zeeland maar bij Zuid-Holland. Vanaf Den Haag dus veel dichterbij dan we dachten. Wat we ook niet wisten: dat er zo dicht bij het industriële landschap van Europoort een fraai duingebied ligt. Tijd voor een wandelroute door Voornes Duin.

Het wandelgebied Oostvoorne
Voornes Duin is een fraai natuurgebied in Oostvoorne, dat in beheer is bij Natuurmonumenten. Voor 1200 was het hele gebied niet veel meer dan een wadachtige vlakte, doorsneden door de riviertjes de Strype en de Goote. Voornes Duin ligt onder de rook van de Europoort en het is een vreemde gewaarwording vanaf de toppen van de duinen zo dichtbij de rookpluimen over het land te zien trekken. Bebouwd hoogtepunt op de wandelroute is Brielle, een schitterend oud stadje vol gezellige cafées en leuke winkeltjes die zijn ondergebracht in fraaie panden.

De wandeltocht in Oostvoorne (+ alternatief)
Het Voornepad is een bewegwijzerde wandelroute van 70 km. De hoofdlus van 45 km is uitgezet tussen Hellevoetsluis, Oostvoorne en Brielle. Het officiële startpunt is in Brielle. De wandelroute is te verkorten of te verlengen via alternatieve verbindingen langs Tinte en Zwartewaal. Het mooiste is de wandelroute waar hij op de rand van land en water loopt, en met name in Voornes Duin. Het minst mooi is de doorsteek van Brielle/Zwartewaal naar Hellevoetsluis: veel asfalt en soms druk verkeer. Daarom kun je overwegen dag 2 niet het Voornepad te vervolgen maar in de duinen te blijven, waar vele wandelroutes liggen die je met behulp van de Natuurmonumentenkaart ‘Duinen van Voorne’ tot een langere wandelroute kunt koppelen.

GPS
De wandelroute is in 2 richtingen bewegwijzerd. De markering is rood-geel met de tekst Voornepad. De beschrijving staat in een folder die te koop is bij de VVV. Behalve de markering en routefolder is het aan te raden ook topokaarten mee te nemen.

Vervoer naar het Voornepad
Het handigst is dat met de auto, de afstand Utrecht – Hellevoetsluis is ca 90 km. Gratis parkeren kan op het terrein op 50 meter afstand van de VVV, zie Adressen. Openbaar vervoer: Met de trein ben je veel langer onderweg. Eerst vanaf Utrecht via Rotterdam naar Maassluis (5 kwartier reistijd), waar je met de pont kunt oversteken naar Rozenburg en dan door met de bus naar Hellevoetsluis (overstappen in Spijkenisse).

Meer informatie over de wandelroute Voornepad?
Download de PDF- en GPS-bestanden onderaan deze pagina.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
2602
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !