Fietsen Mergellandroute, Zuid-Limburg, Nederland

De Mergellandroute is een aaneenschakeling van fietshoogtepunten. Het Vijlenerbos, de ­Keutenberg en de Eyserweg; ze zitten allemaal in deze klassieker. De route is 130 kilometer lang, maar je kunt hem ook ontspannen in twee dagen doen.

Het fietsgebied
Zuid-Limburg is Nederlands enige stukje ‘buitenland’. De sfeer die dit deel van Nederland uitademt is onmiskenbaar anders. De natuur is anders, de heuvels zijn anders, het eten is anders, de mensen zijn anders, de ‘taal’ is anders en ga zo maar door. Niet vreemd dat het tijdens zomerse weekenden wordt overspoeld door toeristen. In het gebied tussen Maastricht, Valkenburg, Gulpen, Vaals en Epen vind je volop restaurants en hotels. Gelukkig concentreert dit ‘massatoerisme’ zich vooral tot een aantal dorpen en is er buiten die centra nog voldoende rust te vinden.

De fietstocht
De Mergellandroute (er is ook een autovariant!) in Zuid-Limburg is een door de ANWB uitgezette fietsroute die door zijn zwaarte (steile heuvels) en lengte (ca. 130 km) eigenlijk alleen geschikt is voor sportieve fietsers met een degelijke sportfiets of, nog beter, een racefiets. De fietstocht gaat langs een groot aantal bekende stadjes en dorpen (Vijlen, Valkenburg, Bemelen, Slenaken, Klimmen, Schin op Geul…) en over evenzoveel bekende ‘bergen’. In die laatste categorie noemen o.a. we de Bemelerberg, Vijlenerbos, de Eyserbosweg en de beruchte Keutenberg. Vreemd genoeg is de eveneens bekende Cauberg bijvoorbeeld buiten de fietsroute gehouden en zijn ook andere bij racefietsers bekende klimmetjes niet opgenomen. Maar al met al heeft de Mergellandroute ook voor doorgewinterde fietsers meer dan voldoende te bieden.

Wat is het beste fietsseizoen?
Het voorjaar en de zomer is het beste moment om de Mergellandroute in Zui=Limburg te fietsen.

Vervoer naar Zuid-Limburg
Trein: De trein naar Maastricht ligt het meest voor de hand. Om bij het begin van de fietsroute te komen komt er dan nog wel 8 km extra bij wat de fietsroute dus bijna 140 km lang maakt. Een andere mogelijkheid is Valkenburg of Schin op Geul. In deze plaatsen is het eenvoudig om de fietstocht op te pikken. Vanuit Utrecht rijden er twee keer per uur intercity’s naar Maastricht, reisduur bijna 2 uur. Vanuit Maastricht kun je overstappen op een stoptrein naar Valkenburg en daarna naar Schin op Geul. Schin op Geul is ook vanuit Heerlen bereikbaar. De fiets meenemen in de trein kan, maar niet in de spits (maar wél weer in juli en augustus) en alleen op vertoon van een dagkaart van € 6,-. Auto: De afstand van Utrecht naar Maastricht bedraagt ca. 180 km

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
2679
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *