Wandelroute in de Altschlosfelsen, Vogezen, Frankrijk

Net als in Nederland hebben we dit jaar in de Vogezen een winter die vooralsnog tegenvalt. Maar voor een gebrek aan sneeuw, blijven mijn wandelmaat Joel Schuhler en ik niet thuis. We ontdekken zelfs een unieke plek!

We maken een wandeling vanaf het dorpje Roppeviller  (Pays de Bitche) naar de Altschlosfelsen. We gaan eerst via een gemarkeerde en beschreven route naar le Rocher de Diane. Met prehistorische afbeeldingen, maar met nèt iets te weinig in huis om echt te kunnen boeien. Daarna gaat het grootste deel van ons traject door het Duitse Pfälzerwald. Naar de Altschlosfelsen, een plek die veel wandelaars aan de Franse kant voorbij lopen, wellicht omdat de zandsteenrotsen van de Altschlosfelsen wat minder door de Franse toeristendiensten onder de aandacht worden gebracht.

Majestueuze rotsen
De Altschlosfelsen is de grootste en mooiste zandsteenformatie van de Vogezen en het aansluitende Pfälzerwald. Over een lengte van ruim 1500 meter, wandel je door een grillig rotsgebied, waarin allerlei tinten roze, rood en oranje het beeld bepalen. We hebben veel  ‘felsen’ in de Vogezen bezocht, maar deze majestueuze rotsen zijn  echt onze  topper. Je bladert in feite door een geologisch prentenboek, waarin alle varianten van het bekende ‘gres’ gesteente op één lokatie zijn te bekijken. Als we de wandelroute blijven volgen, wordt de Altschlosfelsen alleen maar ruiger en indrukwekkender. Het is eveneens een uitgelezen plek om zeldzame vogels te spotten: slechtvalken, raven en zwarte spechten. Ook de wilde kat, de das en een enkele lynx hebben hier hun habitat.

Tectonische opheffingen
De formaties van de Altschlosfelsen ontstonden 135 tot 60 miljoen jaar geleden in de krijtperiode, toen de Vogezen en het Duitse Zwarte Woud weer boven de zeespiegel stegen. Onder de druk van het Alpenmassief ontstond de zogenaamde ‘Bovenrijnslenk’  waar aan weerszijden tectonische opheffingen ontstonden. De Vogezen en de Pfälz zijn in geologisch opzicht dus eigenlijk geen gebergte. De huidige zandsteenrotsen zijn door erosie aan de oppervlakte gekomen.

Meer informatie
De Club Vosgien van het stadje Bitche beschrijft een netwerk van ruim 1000 km aan wandelpaden in de Noord Vogezen en het Duitse Pfälzerland. Je kunt kiezen uit 75 verschillende wandelingen, van elk niveau en lengte.

De voettochten staan beschreven in een zeer nuttig boekje, met goed bruikbare topografische kaarten op een schaal van 1:25.000.

Je kunt het gehele jaar door wandelen in omstandigheden die te vergelijken zijn met de Belgische Ardennen. Het vinden van accommodatie is doorgaans geen probleem. Er zijn een aantal leuke en eenvoudige campings, die echter alleen in de zomermaanden geopend zijn.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

De Noord Vogezen en het Pfälzerwald liggen op ongeveer een halve dag rijden vanuit Utrecht. Met het openbaar vervoer is het gebied te bereiken vanaf de treinstations van Sarreguemines en Haguenau.

Nuttige links:
* Regionaal Park van de Noord Vogezen (FR)
* Het Naturpark Pfälzerwald (D) 
* Club Vosgien van Bitche (FR)
* Office de Tourisme Pays de Bitche (FR)
* Altschlosfelsen (YouTube filmpje)

Gerelateerd

Delen

Waardering
52384
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *