icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Moselsteig wandelroute
Routes

Wandelroute: de Moselsteig

  • 22 juni 2015
  • Door: Bas van Oort
  • Fotografie: Bas van Oort

Iedereen kent de Moezel voornamelijk van de wijn, schattige dorpjes vol vakwerkhuizen en voorbij dobberende rondvaartboten. Maar afgelopen jaar is langs de rivier een gloednieuwe wandelroute aangelegd: de Moselsteig. Op Pad verkende drie etappes.

In het kort

Over de Moselsteig

Gemaakte tocht: Drie van de 24 etappes van de Moselsteig. Wij liepen de etappe 13 (Traben-Trarbach – Reil, 15 km), etappe 20 (Treis-Karden – Moselkern, 13 km) en etappe 19 (Treis-Karden – Cochem, 24 km).
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. De ‘steig’ biedt betekent redelijk wat klimmen en dalen, met af en toe behoorlijk steile hellingen.
Navigeren: De route is gemarkeerd + wandelkaarten.
Beste tijd: Mei t/m september. In de zomervakantieperiode kans op drukte bij toeristische trekpleisters.
Vervoer naar het Moselland: Auto (Maastricht - Moselland is ca twee uur rijden) of trein (Utrecht Traben-Trarbach of Treis-Karden is ca 4,5 uur reistijd).
Overnachten: Hotels en pensions

Image
LR-Mosel_BasvanOortHR-40

Over Moezelland

Op een uur of twee rijden vanaf Maastricht ligt het Moezelgebied in Duitsland, een heuvelachtig gebied tussen de Hunsrück en de Eifel. De streek staat vooral bekend om de wijn die er vandaan komt, en dat zie je dan ook meteen terug in het landschap. De steile hellingen die meteen vanaf de oevers omhoog schieten, zijn beplakt met wijngaarden. De bekendste wijn uit deze streek is ongetwijfeld de Riesling. De dorpjes in de streek zijn typisch Duits. Vakwerkhuisjes met gepleisterde muren in pastelkleuren en een kerktoren die waakt over de daken er omheen. Schattig, is waarschijnlijk de benaming die als eerst naar boven komt bij het zien van dit tafereel.
Maar die steile heuvels zorgen ook voor uitstekende wandelmogelijkheden. En sinds een jaar zijn die mogelijkheden letterlijk in wat duidelijkere banen geleid met de Moselsteig. Een wandelroute die loopt van Perl tot aan Koblenz, met een totale afstand van 365 kilometer. Die afstand is verdeeld over 24 etappes. Sommige etappes zijn eenvoudig, maar er zitten ook behoorlijk pittige tussen. Alle etappes zijn prima los van elkaar te lopen, zeker in combinatie met de mogelijkheden die het openbaar vervoer biedt. Met name de trein rijdt langs alle dorpjes waar je ook langskomt als je de Moselsteig loopt. Zo kun je dus eenvoudig vanuit één standplaats meerdere etappes lopen.

Over de Moselsteig

De officiele Moselsteig is 365 km lang en bestaat uit 24 etappes, van Perl in het zuiden van Moezelland naar Koblenz in het noorden. Op de site van de Moselsteig staan de afstanden en hoogteprofielen per etappe en kun je de route downloaden. De etappes varieren van licht tot zwaar en voeren door bossen, over bergen met wijngaarden en door typische wijndorpen. Op Pad koos drie trajecten die een goede weergave bieden van de hele tocht.

Gelopen etappes

Wij liepen in totaal drie etappes, te weten etappe 13, etappe 19 en etappe 20.
Etappe 13 loopt van Traben-Trarbach naar Reil, en is met een lengte van 15 kilometer prima te doen. Het aantal stijgingsmeters op deze etappe is iets meer dan 500, en die zitten vooral in het begin bij de beklimming van burcht Grevenburg. Daarna loopt de rest van de route licht glooiend naar beneden. Elke etappe van de Moselsteig begint en eindigt op hetzelfde niveau, te weten de oever van de rivier.
Etappe 19, van Treis-Karden naar Cochem, is een stuk pittiger. Niet alleen is de lengte van deze etappe 24 kilometer, ook komt er hier af en toe serieus klauterwerk aan te pas. Eindpunt Cochem is een van de toeristische trekpleisters van de regio.
Etappe 20 loopt van Moselkern naar Treis-Karden en is met een afstand van 13 kilometer iets korter. Het niveau is echter vergelijkbaar met de eerste etappe die we liepen, met ongeveer 400 hoogtemeters. Het hoogtepunt op dit onderdeel van de route is Burg Eltz, een van de bekendste kastelen van Duitsland.
NB: alle beschreven etappes zijn in te korten door bijvoorbeeld met de trein een station eerder of later uit te stappen. 

Zwaarte van de Moselsteig

Laat je niet in slaap sussen door de schattige vakwerkhuisjes en Duitse wijndorpjes langs de meanderende Moezel. De wandelroute heet niet voor niest 'steig'. De zwaarte van de Moselsteig wisselt per etappe. De drie etappes die wij gelopen hebben, vormen een mooi gemiddelde van de hele route. Over de kortere etappes doe je gemiddeld tussen de 4 en 6 uur. Daarin hoef je fysiek absoluut niet tot het uiterste te gaan, hooguit worden je kuiten hier en daar wat getest op de klimmetjes onderweg.
De langere etappes zijn echter een ander verhaal. Soms ben je zo een uur of acht aan het wandelen, met serieus klim- en daalwerk.

Moeilijkheidsgraad

Nergens wordt de Moselsteig echt moeilijk. De uitdaging zit hem vooral in het wandelwerk zelf. Eén keer moesten we ons even goed concentreren op een rotsig stuk tussen Treis-Karden en Cochem. Maar de Moselsteig ligt in Duitsland, dus aan veiligheid is gedacht. Op de steile en rotsige stukken hangen touwen die je als hulpmiddel kunt gebruiken. Voor de rest is de steig over het algemeen ook zeer geschikt voor de beginnende en met name recreatieve wandelaar, mede dankzij de uitstekende bewegwijzering. Een kind kan de was doen.

Navigeren over de Moselsteig

Moselland Touristik heeft de 24 etappes van de Moselsteig verdeeld over drie zeer duidelijke wandelkaarten. Daarnaast is er een routeboekje met achtergrondinformatie en bezienswaardigheden onderweg. Te bestellen op www.mosellandtouristik.de. De route is duidelijk aangegeven.
Veel beter dan de gebiedsmarkering van de Moselsteig zul je het elders niet snel zien. Niet alleen zijn er uitgebreide en gedetailleerde wandelkaarten (de hele route is verdeeld over 3 verschillende routekaarten), ook vind je in aanvullende routeboekjes meer informatie over de verschillende etappes en achtergrondinfo over wat je onderweg allemaal aan bezienswaardigheden tegenkomt. Daarnaast is de route ook uitstekend gemarkeerd. Verdwalen is absoluut onmogelijk. Al is het ook maar omdat de Moezel als een natuurlijk kompas fungeert.

Image
De markering van de Moselsteig.
De markering van de Moselsteig.

Verhard / onverhard

Het grootste deel van de route loopt over zeer begaanbare wandelpaden. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van bestaande wegen en loop je afwisselend door bos en langs weilanden.

Beste tijd voor de Moselsteig

De lente en zomer zijn het meest geschikt voor wandeltochten. Het klimaat is vrijwel hetzelfde als bij ons in Nederland. Denk er daarbij wel aan dat het in de zomervakantie in plaatsen als Cochem en bij bijvoorbeeld Burg Eltz erg druk kan zijn met toeristen.

Image
Moselsteig kasteel

Naar de Moezelregio toe

Het Moselland ligt op zo’n twee uur rijden over de grens bij Maastricht. Geen auto? Met de trein ben je vanaf Utrecht zo’n 4,5 uur onderweg naar station Traben-Trarbach of Treis-Karden.

Eten, drinken, inkopen doen

Tijdens de Moselsteig bevind je je geen moment ver van de bewoonde wereld. In elk dorpje onderweg vind je een supermarkt, bakker, café en restaurant. Ook op de toeristische plekken onderweg, zoals burcht Grevenburg en Burg Eltz, zit horeca met in de zomer een fijn terras waar ze een koud biertje serveren.

Image
Moselsteig wandelroute
Image
Moselsteig wandel route

Cultuur van de Moezelregio

De Moezelregio kent verschillende toeristische trekpleisters en hoogtepunten. Burg Eltz, een kasteel van 850 jaar oud, is er een van. Daarnaast zijn Cochem en Trier (veel Romeinse geschiedenis) ook bekende toeristische bestemmingen.

Kaarten en gidsen

Moselland Touristik heeft de 24 etappes van de Moselsteig verdeeld over drie zeer duidelijke wandelkaarten. Daarnaast is er een routeboekje met achtergrondinformatie en bezienswaardigheden onderweg.