Wandelen op de Tour du Mont Blanc, Italië

Tour du Mont Blanc-wandelaars kennen het leuke infopunt La Casermetta onder de Col de la Seigne wel. Het staat op een kwartiertje afdalen onder de col, die de grens tussen Frankrijk en Italië vormt. Je kunt in La Casermetta schuilen als het slecht weer is. Maar dat is bijzaak.

Samenwerkingsverband
Het mooie stenen gebouwtje, dat volledig op hernieuwbare energie draait, is een bijzonder aangenaam én nuttig infopunt. Voor alle ins en outs van de Tour du Mont Blanc (TMB), voor natuurinfo en voor info over allerlei projecten die in gang worden gezet door Autour du Mont Blanc/Espace Mont Blanc. Espace MontBlanc is een samenwerkingsverband van de drie landen waarover het Massif du Mont Blanc zich uitstrekt: Frankrijk, Italië en Zwitserland. De eerste jaren was de samenwerking nog niet vlekkeloos en werd er weinig gerealiseerd, maar inmiddels is er een flink aantal resultaten. De belangrijkste voor de bergwandelaar is de handige website, een must voor elke Tour du Mont Blanc-wandelaar. Je kunt via die site alle accommodatie voor de Tour boeken. Je vindt er ook webcams en actuele info over de omstandigheden op de TMB-paden. Bovendien is de TMB sinds 2012 uniform gemarkeerd met een groen bord met in zwarte letters ‘TMB Tour du Mont Blanc’ erop.

Niet officiële TMB-varianten
Maar wedden dat de twee prachtige varianten via de Mont Joly en de Mont Chétif níet gemarkeerd zijn met TMB-stickers? Dat komt omdat ze niet onder de officiële TMB-varianten vallen. Toch kan ik elke TMB-wandelaar aanraden om deze varianten te lopen. Waarom? Het uitzicht op de Mont Blanc vanaf Chalet du Mont Joly (heerlijk slapen daar) is ongeëvenaard en de route over de graat van de Mont Joly is heel wat uitzichtrijker dan het officiële traject. De Mont Chétif is een hartstikke leuke berg die je in anderhalf uur beklimt. Bovenop staat een grote madonna, aan je voeten ligt Courmayeur en de overkant biedt onbelemmerd uitzicht op de wildste kant van de Mont Blanc. De varianten staan in de enige Nederlandstalige wandelgids Tour du Mont Blanc. Mont Joly: variant 2, p. 24. Mont Chétif: variant 7, p. 44.

Gids: Tour du Mont Blanc, De officiële route; 9-11 dagetappes; de varianten; de mooiste Tour, Noes Lautier, uitg. Robert Weijdert.

Gerelateerd

Delen

Waardering
50121
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *