Huttentocht Nationaal Park Velebit, Kroatië

Huttentocht door Nationaal Park Velebit, Kroatië. Bergwandelen, onverharde paden, uitzicht op zee.

Wandelgebied Nationaal Park Velebit
Natuurpark Sjeverni Velebit (Noord-Velebit). Onderdeel van ­Nationaal Park Velebit in Kroatië dat weer onderdeel is van de Dinarische Alpen die van Slovenie doorlopen tot in Albanie. Het gebergte bestaat grotendeels uit kalk- en karstgesteente. Om in het park te kunnen bergwandelen moet je een klein toegansbedrag betalen en melden wat je plannen zijn. In het Nationale Park is geen bebouwing toegestaan, wel zijn er berghutten.

Bergwandelen Kroatië
De tocht gaat over de Premužić Trail, een bewegwijzerde bergwandeling van 57 km tussen de Dom Zavižan en Baške Oštarije. Het pad wordt gewoonlijk in drie of vier dagen gelopen en er wordt overnacht in berghutten.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad wandelgebied Nationaal Park Velebit
Gemiddeld zwaar. Je hoeft niet veel te stijgen of te dalen maar de berghutten liggen relatief ver uit elkaar waardoor de dagetappe’s lang zijn. Met kinderen kan bagagetransport een goede optie zijn (zie www.oppad.nl voor mogelijkheden en kosten). Gids inhuren is mogelijk, niet noodzakelijk. Hulp van de parkrangers heb je echter nodig om je van het eindpunt terug te laten brengen naar het beginpunt, indien je daar je auto hebt achter gelaten. Het handigste is om je auto in krasno te laten staan en je daar na afloop ook weer naartoe terug te laten brengen.

Wat is de beste tijd voor een wandeling in Nationaal Park Velebit?
Bergwandelen kan in het voorjaar (vanaf eind april) en najaar (tot eind oktober). Geschikt dus voor voorjaarsvakantie en herfstvakantie. In de zomer kan ook,maar dan kan het erg warm zijn en water is schaars. De winter is meestal bar koud. Velebit mag dan een kustgebergte zijn, het heeft deels een totaal ander klimaat dan de kust zelf. In de bergen kan het tot eind april/begin mei winters zijn met sneeuw en kou. De noordelijke Velebit is eén van de koudste en natste plekken van Kroatie. Hoe zuidelijker je komt, hoe lieflijker en mediterraner. Wij liepen er in de meivakantie van 2011. op een paar plekken sneeuw na was het gebergte sneeuwvrij. We hebben mooie dagen gehad maar ook een dag dat de ijskoude en harde Bura waaide. Je moet dus echt op alles (!) voorbereid zijn, zeker met kinderen.

Overnachten in berghutten
In Krasno sliepen wij in een eenvoudig hotel (Pansion Jure) en daarna alleen in berghutten. Achtereenvolgens in de berghut Dom Zavizan, in berghut Planinarska kuca Alan, in berghut Planinarska Kugina kuca en in Vila Velebit, een groepsaccomodatie van de locale Alpenclub. Vlak bij zit ook een prima camping.

Overnachten in campings
Bekijk hier een overzicht van campings in Kroatië.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Reizen naar Velebit, Kroatië
Auto (1450 km vanaf Utrecht) of vliegtuig naar Zagreb (rechtstreeks) of Zadar (met tussenstop) en daar auto huren. Dan nog ca. 175 km naar beginpunt Krasno Polje.

Geardropper
Nieuw concept voor zorgeloos kamperen en rondreizen door Kroatië. Boek een fly-drive naar Kroatië en beschik over een volledige kampeeruitrusting ter plekke.

kroatie-kamperen

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
25152
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

5 reacties op “Huttentocht Nationaal Park Velebit, Kroatië

 1. Hoi, ik ben ook een trektocht over ” the Premužić trail” aan het voorbereiden
  Op welke kaart kunnen de hutten teruggevonden worden? En is reservatie noodzakelijk? En waar is de exacte plaats waar jullie gestopt zijn?

 2. Hoe veel bagage hebben jullie per persoon meegenomen en waar bestond deze uit?
  Ik heb een 36 liter tas en ben niet van plan te veel mee te nemen wanneer ik deze tocht ga lopen. Een deel van mijn bagage wil ik in de auto laten liggen of opslaan bij een hotel waar ik vooraf en daarna ga verblijven indien mogelijk

 3. Wij zijn de scout den 2 uit Antwerpen en wij zouden graag een soortgelijke tocht doen in velebit. Zouden jullie ons nuttige info over campings en slaapplaatsen kunnen doorsturen? Denkt u dat het eventueel mogelijk is om wild te kamperen?

  dank bij voorbaat

  1. Beste Mathias,
   Alle overnachtingsplekken worden genoemd in het infoblad, en dat zijn ook de enige overnachtingsplekken in dat deel van het park. alleen aan het eind van de tocht is er een iets ruimere keuze. Ik zal ze volgende week nog een keer aan je doormailen, voor de volledigheid. Eenmaal in het park kan je wild kamperen maar hou er rekening mee dat er nergens water verkrijgbaar is: dat zal je dus allemaal mee moeten slepen… Tot binnenkort,
   Tjeerd Visser

   1. Beste Mathias,
    Ik zie dat alle overnachtingsplekken duidelijk worden genoemd en beschreven in de PDF met de praktische informatie, die je kunt downloaden. Meer dan dat is er simpelweg niet.
    Vriendelijke groet,
    Tjeerd Visser
    Redacteur Op Pad / ANWB Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *