Wandelen in Ryfylke en Setesdal

Maak kennis met twee van de mooiste wandelgebieden aan de fjordenkust van Noorwegen. 

In Zuidwest-Noorwegen (ten noorden van Kristiansand en pal ten oosten van Stavanger) ligt een markant bergplateau vol contrasten: machtige fjorden naast kaalgeschuurde hoogvlaktes vol zwerfkeien, groene boerendalen naast steile rotsen. De hoogvlaktes bestaan hier uit kaalgeschuurd gneis en graniet op een hoogte tussen 600 en 1.200 meter (boven de boomgrens), bezaaid met heel veel grote en kleine meren. Die plateaus zijn doorsneden door van noordoost naar zuidwest lopende ‘scheuren’ die imposante dalen en fjorden vormen. In Ryfylke overheersen de fjorden, in Setesdal de bergplateaus.

Er zijn veel onbemande en zelfbedieningshutten. Deze zijn overwegend open (geen sleutel nodig). Het padennetwerk is hier uitgebreid. De paden zijn meestal duidelijk en niet al te lastig (op veen en stenen na) en niet overdreven druk belopen (met uitzondering van de Preekstoel-dagtocht). Omdat de hoogteverschillen redelijk binnen de perken blijven als je eenmaal op het plateau bent, wordt dit berggebied niet als zeer zwaar of moeilijk gekarakteriseerd.

ryfylke-setesdal-2
De Preikestolen, een granieten ‘preekstoel’ op 600 m hoogte boven het Lysefjord.

Standplaatsen

Ryfylke-Setesdalen is goed bereikbaar: op 20 km van Stavanger en op 100 km van Kristiansand (per bus naar Valle, Hovden of Haukeligrend, met de Setesdalsekspressen,  www.nor-way.no). Vanuit Oslo kun je met de bus in 5 uur in Haukeligrend zijn (www.haukeliekspressen.no).

Dagtochten

 • Preikestolen is een soort granieten preekstoel op 600 m hoogte boven het Lysefjord. Deze dagtocht behoort tot een van Noorwegens meest populaire, je bent dus beslist niet alleen daarboven op die platte uitzichtrijke rots. De nabijgelegen hut is een mooi vertrekpunt, www.preikestolenfjellstue.no. Reken op zeker 4 uur totaaltijd.
 • Kjeragbolten is minder bekend en zeker zo bijzonder: een ingeklemde, vrijhangende granietbol met fantastisch uitzicht. Het bezoekerscentrum Øygardstølen vormt het startpunt. Minstens 5 uur totale wandeltijd.

Meerdaagse tocht

 • Van het oostelijke Setesdal naar het westelijke Suldal in 5 dagen. Een eenvoudige trektocht met weinig hoogteverschillen door open landschap maar met een ruig karakter vanwege het kale gesteente. Zelfbedieningshutten onderweg. Startpunt vormt Hovden, www.hovdeninfo.com.

Benodigde kaarten

Dagtochten: Turkart Preikestolen 1:25.000 voor alleen de Preekstoel, maar wie ook de andere dagtocht wil doen, heeft meer aan Turkart Lysefjorden 1:50.000. Of Nordeca’s Stavanger kaart 1:50.000. Of Statens Kartverk kaartnummer 7 Stavanger-Jæren 1:50.000 (ook in kunststof verkrijgbaar).

Trektocht: 3xTurkart, namelijk Hovden nord + Hovden Sør + Suldalsheiane. Of 3x Nordeca kaarten, namelijk Haukeli + Bykle + Hjelmeland. Of twee kaarten van Statens Kartverk, namelijk nummer 19 Blåsjø en nummer 29, Haukeliseter. Allen 1:50.000.

Lees ook:

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
74133
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Wandelen in Ryfylke en Setesdal

 1. Hoi Jolanda,

  Ik lees zojuist Wandelen in Ryfylke en Setesdal
  Is het daar geschikt voor wandelingen met een gezin?
  Zijn er wandelingen per auto bereikbaar?

  Dank je wel voor je fotoś! Erg mooi. Heb er zin in

  1. Beste Jasper,

   De vraag ‘is het daar geschikt voor wandelingen met een gezin’ is eigenlijk niet te beantwoorden. Jolanda weet niet hoe oud jouw kinderen zijn en wat ze wel en niet kunnen. Sommige kinderen lopen fluitend een trektocht van een week, andere haken 100 meter boven de parkeerplaats al af. Daar is geen zinnig antwoord op te geven en alleen jij kunt inschatten wat je kinderen kunnen. Mijn persoonlijke antwoord is dat kinderen meer kunnen dan je denkt, zo lang je het maar interessant houdt en altijd de tijd en het weer in je tochtkeuze laat meewegen. Veel hangt af van je eigen ervaring!
   Jolanda heeft overigens een prachtige bergwandelgids geschreven waarin ook Ryfylke en Setesdal aan bod komen. Nu zou het natuurlijk heel makkelijk zijn om met knippen en plakken hier alle voor jouw benodigde informatie prijs te geven, maar ook bij Jolanda moet de schoorsteen roken. Ik raad je derhalve aan die gids gewoon aan te schaffen (zie ook de site van Jolanda zelf). Daarin vind je per tocht een waardering van de zwaarte van de wandelingen. Op basis daarvan kun je enigszins inschatten of de tochten ook voor jouw gezin geschikt zijn.
   En ja, sommige wandelingen zijn per auto bereikbaar. Ook die informatie kun je wel uit de gids halen, in combinatie met een goede wandelkaart, een bezoek aan het VVV en de kwaliteit van jouw auto. Fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *