Wandelen in de Küre Mountains, Turkije

In Noord-Turkije, grenzend aan de Zwarte Zee, liggen de Küre Mountains, een middelgebergte met  groene wouden, fraaie canyons, honderden grotten, imposante kliffen en prachtige watervallen.  Het karstgebergte staat onder invloed van de zee (vochtig); de hoogste top is de Yaralıgöz Mountain, 2019 m.  Er komen waardevolle planten en dieren voor, maar helaas slinkt het aantal habitats zo drastisch, dat de Küre Mountains sinds 1998 zijn opgenomen in de lijst van ‘100 Forest Hot Spots in Europe’. Een hotspot is een term voor een beschermd natuurgebied waarmee verwezen wordt naar de hoge concentratie endemische planten en dieren en naar de snelle afname van hun habitats.

Met steun van allerlei organisatie, waaronder ook het Wereld Natuur Fonds en het Nederlandse Ministerie van Landbouw en Visserij (nu Landbouw, Natuur en Voedingskwaliteit), zijn beschermings- en natuurontwikkelingsprojecten gestart. Sinds 7 juli 2000 hebben een deel van de Küre Mountains de status van Nationaal Park. Op 8 oktober 2012 heeft het Wereld Natuur Fonds het nationaal park uitgeroepen tot Pan Park. Op Pad was er om het gebied te verkennen en maakte er onder leiding van verschillende gidsen een aantal wandelingen.

Korte feiten over het Küre Mountains Nationaal Park

Gebied: noord-Turkije, Küre Mountains National Park
Route: Drie wandelingen van 22, 14 en 12 km; pionieren in het gebied.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Gemiddeld zwaar; technisch niet lastig.
Beste seizoen: Mei – september.
Overnachten: Ekolodges, hotelletjes, familiepensions, in de toekomst ook campings.
Ernaartoe: Vliegen op Ankara of Istanbul, verder met bussen, minibusjes en taxi.

Bekijk de video: Wandelen in de Küre Mountains, Turkije

Gedetailleerde informatie over wandelen in het Küre Mountains Nationaal Park.

Küre Mountains National Park (KMNP), Noord-Turkije
Het park strekt zich uit over de provincies Bartin en Kastamonou. Het (Pan) Park is opgedeeld in 5 zones, naar de kern toe oplopend in mate van beschermde status: het hart van het park is alleen toegankelijk voor wetenschappers en onderwijzers; in de omringende zones mag gewandeld worden. In de wijdste ring, de bufferzone die alle overige zones omvat, liggen ruim 120 dorpen en gehuchten. De bewoners worden actief bij de ontwikkelingen van het Pan Park en bij het invullen van parkfuncties betrokken. Het nationale park meet 80 x 30-40 km en heeft een omvang van 37,753 ha; de bufferzone meet 134,366 ha, totaal 172,119 ha. De hoogste berg van het nationaal park is de 1443 m hoge Karakaya T; de hoogste berg van de Küre Mountains is Yaralıgöz Mountain, die meet 2019 meter.

Pan Park en Wereld Natuur Fonds
Het Wereld Natuur Fonds is een van de beschermende partijen van het Küre Mountains National Park. Behoud van wildernisgebieden en ontsluiten van die gebieden door duurzaam toerisme te stimuleren en omwoners bij deze ontwikkeling te betrekken is het doel. Sinds 8 oktober 2012 is het Küre Mountains National Park officieel een Pan Park (zie www.panpark.org), het 13e in Europa, het 1e in Turkije (na 8 jaar voorbereiding). Er gelden strikte beschermende maatregelen voor de natuur en tegelijkertijd worden aan de bewoners van de dorpen een rol toebedeeld. Ook aan wandelaars is gedacht. Er ligt een netwerk van honderden kilometers onverharde paadjes die kriskras door de bergen de dorpen verbinden. Een groot deel van die paden is al bewegwijzerd, en de toekomst moet een uitgebreid netwerk van paden opleveren waarover je in alle richtingen kunt wandelen. Eenvoudige dagtochten, maar ook meerdaagse trektochten.

Wandelen in Nationaal Park Küre Mountains
Door de Küre Mountains lopen honderden kilometers onverharde paadjes die kriskras door de bergen de dorpen verbinden. Volgens de berichten is in 2010 een uitgebreid netwerk van wandelpaden gemarkeerd, waaronder een langeafstandwandelpad van 482 km, aangevuld met 36 alternatieve trajecten wat totaal 762 km aan bewegwijzerde paden heeft opgeleverd voor wandelaars en 828 km voor mountainbikers.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Op http://cultureroutesinturkey.com/c/kure-mountains-trail vind je een overzicht van die paden. Ze overschrijden de grenzen van het nationaal park. In praktijk was het nog lastig die paden te vinden of te volgen, omdat hier en daar markering ontbrak of de paden overwoekerd waren.

Tip van onze kontaktpersonen in Turkije voor lange trekking: start op de Yenice Forest trails, dan dwars door het Küre Mountains National Park, eindigen op de Istiklal Route, in totaal een 500 kilometer lange trail. De routes zouden zijn gemarkeerd en zullen ook zichtbaar zijn op de binnenkort te verschijnen topokaarten (4 stuks).

Hieronder de tekst daarover op
http://cultureroutesinturkey.com/c/kure-mountains-trail/
The Directorate of Kure Mountains National Park began marking the trekking route as part of an ecotourism project, and the work was completed in 2010. The 482 kilometres long route contains 36 marked trails and, counting alternative trails, the total trail length stretches to 762 kilometres; mountain bike trails measure 828 kilometres. Walkers of varying ability and interests can enjoy short walks, day trips and longer, more arduous hikes. The longest routes require a week of walking and camping. Ambitious walkers can start on the adjoining Yenice Forest trails, hike the whole of Kure Mountains National Park, and finish on the Istiklal Route (connecting Inebolu to Ecevit Han in the town of Küre), a 500 kilometres long trail which takes a month.

Op Pad in Küre Mountains National Park
De 3 wandelingen die Op Pad maakte waren 22 km (gemarkeerd met roodwitte strepen), 14 km (zelfde markering) en 12 kilometer lang. Standplaatsen: Azdavay (start route, 22 km: Çatak Mah), Sümenler (start route, 14 km: Oruç Mah), en Çide (start route, 12 km: P Armutlu Meadow). De overige dagen hebben we per auto het gebied verkend.

Nog wat hobbels bij het wandelen door het Küre Mountains National Park
Wie nu al wil wandelen in Küre Mountains National Park stuit op een aantal problemen:
– de meest gedetailleerde kaart is schaal 1:100.000 > er zijn 4 topokaarten in de maak van KMNP, plús een wandelgidsje
– de wildernis is echte wildernis: zonder regelmatig open kappen overwoekeren de paden snel
– er ontbreken nog voorzieningen op de campings – de terreintjes of locaties zijn aangegeven, maar faciliteiten als stromend water en wc’s ontbreken
– paden worden nog niet onderhouden en raken overwoekerd
– het gebied is domein van beren, wolven en ander wild
– er zijn een aantal bezoekerscentra, maar bemanning, openingstijden, vulling, etc ontbreken

Zwaarte/moeilijkheidsgraad
Eenvoudig tot middelmatig zwaar. Hoogteverschil bij genoemde 3 tochten max 500 m per dag. Goed begaanbare, meest onverharde paden: gras, stenen, aarde. In de toekomst moet een bewegwijzerd netwerk gerealiseerd worden van eenvoudige, middelzware en zware wandelingen, van dagtochten tot lange meerdaagse trektochten.

Navigatie
De meeste paden zijn sinds 2010 bewegwijzerd zo melden de kontaktpersonen in Turkije. Er is een kaart 1:100.000 voor het overzicht, ter plekke verkrijgbaar, en van de vier geplande detailkaarten van het Pan Park (schaal onbekend) zijn er twee al beschikbaar – die van de districten Azdavay en Senpazar, ze zijn tegen een geringe vergoeding bij de burgemeester/het gemeentehuis van die steden (zie adressen hieronder). Die van de districten Pinarbaşı en Cide zijn nog in de maak.

Azdavay:
Mayor
(Osman Nuri Civelek)
T: 0366 7171235
E: baskan@azdavay.bel.tr
I: www.azdavay.bel.tr

Assistant of the Mayor
T: 0366 7172388
E: yaziisleri@azdavay.bel.tr

Governor Osman Dogramaci
T: 0366 717 10 09 of 717 19 19
E: azdavay@azdavay.gov.tr
I: www.azdavay.gov.tr

Şenpazar:
Mayor
(Suat SAYGIN)
T: (0366) 788 10 01- (0366) 788 10 69
E: bilgi@senpazar.bel.tr
I: www.senpazar.bel.tr

Governor (Levent YETGİN)
T: 0366 788 11 75
E: kaymakamlık@senpazar.gov.tr

Ernaartoe
Internationaal: vliegen op Istanbul of Ankara (4 uur vliegen vanaf Schiphol), ca € 300,- retourtje. Vanaf Istanbul Atatürk Airport kun je met Turkish Airlines door naar Kastamonu, dichtbij de Kure Mountains, zie http://www.turkishairlines.com/en-tr/ Verder met bussen, busjes en taxi’s. Bij douane (vliegveld) Turkije moet je een visum kopen, prijs € 15,-.

Nationaal: Vanaf Ankara en Istanbul verschillende reguliere bussen naar het gebied:
Vanaf Ankara:
– naar Kastamonou (duur: 4 uur). Vervolgens minibussen van Kastamonou naar Azdavay (1 uur), Pinarbasi (1,5 uur), Senpazar (2 uur) en Cide (3 uur).
– naar Karabuk en Safranbolu (duur 2,5 uur). Dan (mini)busjes naar Pinarbasi (1 uur), Ulus (1 uur) en Azdavay (1,5 uur).
– naar Bartin (duur 4 uur). (Mini)busjes naar Amasra (20 min), Ulus (30 min), Arit (30 min) en Kurucasile (1 uur).

Vanaf Istanbul:
– via Safranbolu in 6 uur naar Pinarbasi, 6,5 uur naar Azdavay.
– in 5 uur naar Bartin, 5,5 uur naar Amasra, 6 uur naar Kurucasile, 6,5 uur naar Cide. Ook minibusjes naar Ulus (30 min), en Arit (30 min) vanaf Bartin.

NB Vanaf vliegveld Ankara (Esenboga) moet je eerst naar Kastamonu. Mogelijk met veel verschillende busmaatschappijen. Ze vertrekken vanaf Ankara’s Inter City Bus Terminal (ASTI) naar Kastamonu, o.a. ULUSOY (de beste), KAMIL KOÇ, METRO, KASTAMONU Ticket ASTI > Kastamonou Bus Terminal (OTOGAR, 4 uur rijden) kost 30 lira pp, inclusief kopje thee. Vertrektijden tussen 7.30 ‘s ochtends tot middernacht.
Tussen vliegveld en ASTI rijdt airport-city transfer HAVAS (20 min, 10 Lira pp).
Te laat? Neem taxi, prijs ca 75-80 Lira (30-35€). Let erop dat taxichauffeur de meter aanzet.

Vanaf Kastamonu OTOGAR (bus terminal) vertrekken minibusjes naar Azdavay, de eerst rond 8 -9 uur in de ochtend. Duur 1,5 uur, ca 70 km rijden, prijs 10 Lira. Vanaf Azdavay met taxi (of Mustafa, eigenaar ekolodge) naar Basören Village of Asdavay, ca 20 min over erg slecht halfverharde weg.

Beste tijd
Mei t/m september. Gemiddelde temperatuur: 13,4 °C graden. De warmste maanden zijn juli (21,8 °C) en augustus (21,7 °C); de koudste zijn januari (6 °C) en februari (6,4 °C). Het kan er behoorlijk regen, zo’n 120 – 130 dagen per jaar, vooral in mei. Hogerop zijn de bergen ca 2 tot 3 maanden per jaar bedekt met sneeuw. Het gebied heeft een gematigd zeeklimaat. Mooiste herfstkleuren eind oktober, begin november, maar tegelijk kans op regen en mist. In september meer leven en volk in het gebied, omgeving nog groen.

Munteenheid
Munteenheid: 1 Turkse Lira (TL) = 100 kuruş (Kr)
Koers 1 euro = 2,45 Turkse Lira (juni 2013)

Overnachten
In ‘ekolodges’, bij mensen thuis, in hotels langs de rand van het natuurpark. In de toekomst ook op campings.

Kamperen
In het nationaal park zijn campingterreinen aangewezen. Ze staan ook aangegeven op de overzichtskaart. Faciliteiten zijn er hier (nog) niet, daar wordt aan gewerkt. Wildkamperen mag ook, maar niet in de kern van het park. Daar kun je alleen op de daartoe ingerichte camping kamperen. Kamperen houdt een risico in. Het park is domein van beren, wolven en ander wild.

Gastenkamers
In de bufferzone aan de rand van het nationaal park liggen ca 120 dorpjes en gehuchten. De meeste huizen hebben een gastenkamer (köy odasi) die de bewoners gratis voor je openstellen. In het hart en de drie omringende zones vind je geen huizen.

Hotels/pensions
Er zijn hotels en pensions in Azdavay, Pınarbaşı, Cide and Şenpazar langs de route. In dorpen als Zümrütköy en Nalbantoğlu vind je charmante accommodatie en familiepensions. Enkele suggesties van onze kontaktpersonen:

Azdavay
* Belediye (Municipality) Hotel: (0366) 7171187
* Yanık Ali Konağı/Mansion in Başören Village: (0366) 7171034, www.tetisekoturizm.com
* Zümrüt Village Ecotourism Center: (0366) 7174297

 Pinarbaşı
* Paşa Konağı/Mansion: (0366) 7713375 http://www.pasakonakotel.com/
* Hotel Pınaroba (Pınarbaşı): (0366) 7712313
* Park Ilıca (in Ilıca Village): (0366) 7712357, http://www.parkilica.com/
* Sarımeşe otel: (0366) 771 37 57, http://www.sarımeseotel.com/
* Kör Ali Pansiyon (Ali Subaşı), Sümenler Köyü, Pınarbaşı, (0543) 422 05 28.

Cide
* Hotel of the Vocational High School of Tourism: (0366) 8663525
* Cide Öğretmenevi/Teacher’s Lodge: (0366) 8662033
* Cide Resort Hotel: (0366) 8662052
* Hanbahçe (Uğur Gürsoy): 0532 303 60 65, http://www.hanbahce.com

Şenpazar
* Şenpazar Öğretmenevi/Teacher’s Lodge : (0366) 7881413
* Municipality (Belediye) Guesthouse : (0366) 7881001

Ulus
* Çalık Pansiyon (Nazmiye Çalık): 0378 416 18 24
* Mari Pansiyon (Maria Kır): 0531 031 80 62

Onze overnachtingsplekken
* Mustafa: Yanık Ali Konağı/Mansion in Başören Village, 10 km van Azdavay: (0366) 7171034, www.tetisekoturizm.com. In heuvels gelegen ekolodge van Mustafa. Hij spreekt Duits. Zijn vrolijke behulpzame dochter Müzeyyen helpt bij het reilen en zeilen van de ekologde. Je kunt er heerlijk eten en slapen in stijl: de traditionele lodge heeft hoge donker houten plafonds, 7 slaapkamers die uitkomen op een centrale plek gevuld met kussens en ouderwetse krulstoelen. Kamer warm gestookt met houtkachel. Er is geen warm water. Het geurt er heerlijk naar versgebakken  brood. Rondom huis zonnepanelen. Op erf twee geiten met wie Mustafa praat. Mustafa kan 32 personen te eten geven, in grote schuur er tegenover nog eens 60 – 70 man. Hij heeft dit sinds 3 jaar en praat met zijn geiten, Nazde!… Dochter Muzeyen helpt.

* Kör Ali in Sümenler: Kör Ali Pansiyon (Ali Subaşı), Sümenler Köyü, Pınarbaşı, (0543) 422 05 28. Rommelig erf rond vuurplaats met gebouw vol stapelbedden naast woonhuis Ali en Nurcan. Ze hebben drie kinderen, spreken geen woord Engels, maar zijn ontzettend aardig en behulpzaam. In gehucht in de heuvels, moestuin bij huis. WC buiten om, primitief, geen stromend water. Ali bracht ons in zijn gammele kar naar beginpunten route en haalde ons weer op.

* Uğur Gürsoy in Cide/Hanbahçe: 0532 303 60 65, http://www.hanbahce.com
Een sfeervol, traditioneel ingericht hotel, met veel hout, koperwerk, een houtkachel gebouwd om een sfeervolle binnenplaats vol bloemen. Vlakbij de Zwarte Zee. Eigenaar Ugur is een schat. Communiceren met behulp van vertaalprogramma op computer. De Küre Mountains zijn zijn leven. Graag gaat hij met je mee op stap, maar Bear Meadows bijvoorbeeld.

Eten en drinken
In de grote dorpen in de bufferzone kun je eten en drinken kopen. Het wordt afgeraden het water uit de kraan te drinken.

Met gids?
Het hart van het park is alleen toegankelijk met gids, zo luidt de informatie, maar onduidelijk is dat in de praktijk wordt nageleefd. Maar sowieso is een gids handig, het gebied is hier en daar wildernis, overwoekerd en met wilde dieren (beer, wolf) waar een gids je veilig doorheen kunt voeren. De organisatie heeft 65 lokale mensen opgeleid tot ‘certificated local guide for Küre Mountains National Park’. Omdat ze niet allemaal Engels spreken verloopt het contact via de redelijk Engels sprekende Ismail Mentes (T: 0542-2353146), onze kontaktpersoon ter plekke. Prijzen variëren van 50-100 TL/dag (20-40 €/dag) afhankelijk van de zwaarte en lengte van de route.

Hieronder een lijst met namen van gidsen en hun mobiele telefoons:
Pinarbaşi area:
Feyzullah Kaval (0544 932 57 00); Ali Subaşı ter plekke bekend als ‘Kör Ali’, (0543 422 05 28); Erol Sansar  (0544 577 37 37)
Azdavay area: Tahsin Şanlı  (0544 633 57 03);  Muzaffer Kurtcu (0542 801 58 27); Ibrahim Değirmenji (0542 715 80 88)
Cide area: Uğur Gürsoy (0532 303 60 65); Ahmet Ay (0534 591 21 93)
Şenpazar area: Yüksel Erdoğan (0536 657 86 03); Halil Özjan (0530 746 86 54)
Ulus area: Galip Arslan (0532 497 16 57); Turan Karaja (0545 410 74 74)
Kurucaşile area: Bünyamin Ajinal (0535 223 94 10)

Toegangspoorten nationaal park
Kurucaşile (Kapısuyu en Paşalılar), Center (Arıt/Çöme Boğazı), Ulus (Ulukaya en Aşağıçerçi), Pınarbaşı, Azdavay, Şenpazarı and Cide.

Bezoekerscentra
In Ulus (Ulukaya) en in Pinarbaşı.
Gesloten? Bel voor bezoekerscentrum Pınarbaşı: Feyzullah Kaval, the Head of Kure Mts Ecotourism Society, T: xx
En voor bezoekerscentrum in Ulus: Ahat Deliorman, the Director of National Park, T: 0541 368 57 78.

In beide bezoekerscentra zullen de 4 detailkaarten van het PAN Parks te koop zijn en de op handen zijnde wandelgids.

Hoogtepunten van het park
* Canyons: Valla, Çatak, Aydos en Ulukaya, Horma Canyon
* Dorp Ilica (met historical hamam (Turkish Bath, vlakbij de waterval
* Odalaryanı, beschermde Byzantijnse nederzetting op top van een berg. Historische paden leiden van Odalaryanı naar Arıt.
* Aşağıçamlı, dorp in de Ulus-Drahna Valley, met oude houten huizen en grot. Dorp  is startpunt van de Drahna-Kurucaşile handel- en wandelpaden.
* Gürdek Rock in Artık (paragliding, rotsklimmen, fotosafaris)

Handige adressen en kontaktpersonen
Ambassade van Republiek Turkije /
Turks Nationaal Verkeersbureau
Hofweg 1c
2511 AA Den Haag
T: 070-346 99 98 / 070-346 77 67
F: 070-364 44 68
I: http://www.welkominturkije.nl/

Nationaal Park Directorate van de KMNP
Bartin 1
Cevre Yolu Cd. Bartin Valiligi 3. Kat
Kemerköprü / Bartin
T 0378 227 18 44
I: www.dkmp.gov.tr

Kontaktpersonen
Sectie Kastamonu (oost):
Ismail Mentes, Deputy Head of the Küre Mts Ecotourism Society (Tel: 0542-2353146)

Sectie Bartın (west):
Ahat Deliorman, the Director of N. Park, Tel: 0541 368 57 78)

Cide-gebied (noord):
Uğur Gürsoy (0532 303 60 65)

Taxichauffeur tussen Kastamonu en Basören Village of Azdavay (voor het geval je alle bussen en busjes mist): Yüksel Kaval, 0536-6578603

Sites
* http://www.dkmp.gov.tr/default-en.asp > dé website over het nationaal park, de grenzen, de opzet van het park, management, foto’s, activiteiten, de gidsen
* http://cultureroutesinturkey.com/c/ surf naar kure-mountains-trail. Praktische site, met info en overzicht van de 482 km lange route door het gebied. Plus tips voor 7-daagse tocht, info vervoer, tientallen waypoints etc.
* http://www.kuredagları.ekoturizm.com/
* http://www.dogaegitimi.org/
* http://www.kekoop.org.tr/
* www.ked.org.tr
* www.eko-turizm.com
* www.panparks.org
* www.wwf.org.tr > Wereld Natuur Fonds, afdeling Turkije.

Landnummer Turkije
+90

Kaarten
* Kaart Küre Daglari Milli Parki, uitgave van WWF Turkey, m.m.v. o.a. het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (voorheen Landbouw en Visserij). Overzichtskaart met grove schaal. De verschillende zones zijn zichtbaar (Strict Protection zone, Recreation Zone, Rehabilitation Zone), plus dorpen, campingspots, uitkijkpunten, ondergrond wegen, accommodatie. Geen hoogtelijnen, etc. Achterzijde bedrukt met nuttige informatie (ook engelstalig). Ongeschikt om op te wandelen. Ter plekke verkrijgbaaqr.

* Küre Mountains National Park, uitgave Pan Parks, 1:100.000, http://www.kdmp.gov.tr/. Met ingetekende trails (easy, moderate, difficult). De meest gedetailleerde kaart die wij konden krijgen Veel (Pan Park-)info, nuttige kaart, maar nog steeds geen wandelkaart.

Wandelgids
Er wordt gewerkt aan een wandelgids. Die gaat verkocht worden in genoemde bezoekerscentra. Onduidelijk is of hij tzt ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn.

Route van dag tot dag
Wandeling 1: Çatak Mah > Çatak Canyon > Nalbantoğlu > Horma Canyon > Pinarbaşi

Vanaf standplaats Basören Village (ekolodge Yanik Ali Konagi van Mustafa) bij Azdavay: met auto naar Çatak Mah. Over prachtige bospaden stijgend naar rand Çatak Canyon (1186 m). Dan afdalend naaar 772 meter, waar we uitkomen bij een groen dal met wat boerderijtjes om een grassige binnenplaats. Onder hoge boom staat een picknickbank, op de achtergrond een decor van vuurrode en goudgele loofbomen. Dit gehucht van een handvol boerderijtjes heet Nalbantoğlu. Er stroomt kraakhelder bergwater. Door naar Horma Canyon, een fraaie canyon waar azuurblauw water in een uitgesleten grijsgranieten rotskom staat. Eindpunt Pinarbaşi. Terug naar af met taxi/lift.
Totaal: 22 km

Wandeling 2: Oruç Mah > Ilgarini Mağarasi (grot) > Oruç Mah
Vanaf onbekende plek in de berm, even voorbij waarschijnlijk het dorpje Oruç Mah, stappen we uit auto. Vandaar via een smal paadje de struiken in die overgaan in bossen, steeds maar omhoog, soms klimmen en klauteren over rotsen. Na 2,5 uur stijgen (600- 700 m) komen we bij hoogste punt van de klim: 1130 m hoog. Pad eindig bij een reusachtige ‘hal’ – een door een rots overkapte ruimte waarin je kunt afdalen naar de bodem van deze aardedonkere grot. Dit is grot Ilgarini Mağarasi, een van de beroemdste van de honderden grotten in Küre Mountains. Waarschijnlijk vanwege de resten van een kerkje (mare?) op de bodem van de grot. Koplamp mee want het is aarde donker in de grot. Terug zelfde pad. Doorsteek naar Hamitli is onmogelijk: het pad is volledig overwoekerd door bosjes. Terug in 1,5 uur.
Totaal: ca 12 km, 2,5 klimmen naar grot, 1,5 uur dalen

Wandeling 3: Parkeerplaats (grens bufferzone) bij Armutlu Çayiri > rondtocht

Vanaf Cide met auto naar P (grens bufferzone) bij Armutlu Çayiri, wat Pear (of Bear?) Meadows betekent, het hart van het nationaal park met Karakaya T (1443 m) de hoogste berg van het nationaal park. Vanaf P voert een breed pad naar een fraaie grasvlakte rondom begroeid met bomen en in de berm grote rotsige steenformaties. De rommelige rotsblokken zijn goede schuilplekken voor de dieren. Het pad voert omhoog, naar een uitzichtpunt waar de Küre Mountains erbij liggen als een zee van groen golvende toppen. Afdalen en om Armutlu Çayiri het brede stijgende karrenspoor terug naar P.
Totaal: ca 14 km

Gerelateerd

Delen

Waardering
43652
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *