Wandelen in de Franse Jura

Witte kalkrotsen, het canyonachtige landschap in het dal van de Doubs, wilde riviertjes, majestueuze sparrenbossen en niet eens zo heel veel toeristen. Rust, ruimte en uitdaging, zijn weer andere troeven van het middelgebergte van de Jura. En nóg een pluspunt: bijna in elke hut of gîte kun je genieten van een kaasfondue.

Over de Jura

De Jura is een minder bekend middelgebergte, waarvan de westelijke helft in Frankrijk ligt en de andere kant in Zwitserland. Je kunt er uitstekende, middelzware bergtochten maken. De beroemde Grande Traversée du Jura gaat helemaal over Frans gebied. Maar je kunt zowel in Frankrijk als Zwitserland van dit traject afwijken. Bovendien is er een dicht wandelnetwerk met andere gemarkeerde routes. De GR5 bijvoorbeeld, maar die volgt voor een groot deel de Grande Traversée!
Ongeveer 40% van de Jura bestaat uit bossen waarin lynxen, korhoenders en enkele wolven leven. Hoger in het gebergte leven gemzen. Slechtvalken leven vooral bij de kliffen van het Cirque d’Orvaz. Weidse uitzichten en een golvend groen landschap kun je verwachten op de hooggelegen ‘Chaumes’. Maar ook het beklemmende dal van de ‘Gorges du Doubs’ zal een onuitwisbare indruk op je maken.

Kliffen van
Kliffen van

De Grande Traversée du Jura

De ‘Grande Traversée du Jura’ – tussen Mandeure in het noorden en Culoz in het zuiden – geldt als de populairste wandelroute in de Jura. Over een afstand van ruim 400 kilometer (21 dagen) maak je kennis met de mooiste delen van dit gebergte. De oude smokkelaarsroute ‘Echelles de la Mort’ (de Trappen des Doods) bijvoorbeeld. Of de ‘Saut du Doubs’, een van de mooiste watervallen in dit gebied. Je bezoekt het op 930 m hoogte gelegen plaatsje Mouthe, dat bekend is als het ‘Siberië van Frankrijk’. De koudste plek van Frankrijk, waar minima tot -40°C zijn gemeten. De omgeving van Mouthe biedt met zijn hooggelegen turfgebieden (tourbières) weer een heel ander beeld van de Jura. De bovenloop van de Doubs kronkelt hier door een drassig gebied, met bijzondere flora en fauna. De route voert je ook langs de bron van de Doubs, net buiten dit dorpje. Een grotbeekje dat vanuit het niets uit een berg lijkt te komen.
Verder naar het zuiden gaat de Grande Traversée du Jura door het Regionale Natuurpark van de Haut Jura. Langs letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van het ‘Reserve Naturelle de la Haute-Châine du Jura’. Met een oppervlakte van bijna 11.000 hectare  is dat het derde grootste natuurreservaat van Frankrijk. Je vindt hier de hoogste toppen van de Monts Jura: le Cret de la Neige (1.720m), le Reculet (1.719m) en de Colomby de Gex (1.687m). Tenslotte wandel je over de Grand Colombier (1.530m) naar het eindpunt van de Grande Traversée du Jura, het plaatsje Culoz. Voordat je daar bent, heb je vanaf de Grand Colombier vast genoten van het prachtige uitzicht op de Mont Blanc. Wat je snel op zal vallen, is dat de klassieke GR5 ook een belangrijk deel van deze route volgt!

Lees ook:

Sneeuwwandeltochten in de jura

Met een sneeuwzekerheid die een stuk groter is dan in de Vogezen, met sneeuwrijke winters en met een minder grillig winterklimaat dan in het echte hooggebergte, is de Jura een uitstekende bestemming om op ski’s of sneeuwschoenen te verkennen. Je kunt er dagenlang je voetstappen in de sneeuw achterlaten en bijna niemand tegenkomen. Overnachten in een bemande hut of gaten of – voor de echte avonturiers – in een tent of iglo!  Er zijn veel lokale gemarkeerde en geprepareerde routes, maar vele winterliefhebbers volgen ook (delen van) het GR netwerk. Informeer in de winter wel of er geen grote risico’s zijn op je geplande route (lawinegevaar, extreem weer, terreinomstandigheden) en ga alleen goed voorbereid op pad! Huur anders een gids in.

Andere wandelingen in de Jura

Tour du Pays de Montbéliard

Er is een gemarkeerd wandelnetwerk van ruim 5.300 km in de Franse Jura. Wil je iets anders dan de populaire Grande Traversée du Jura, dan heb je genoeg opties om van dit populaire traject af te wijken. De Tour du Pays de Montbéliard bijvoorbeeld, is een wandelroute van ruim 130km door het departement Doubs. Ten zuiden van het stadje Montbéliard tref je deze GRP ten noordwesten van het Jura Massief. Dit traject mist misschien een beetje van de charmes en de uitdaging van de Grande Traversée. Maar het is wel lekker rustig wandelen. Weinig toppen pieken boven de 800 meter en toch zijn de hoogteverschillen een stuk groter dan je op het eerste gezicht zou verwachten. De route leidt je langs een aantal interessante plekken. De bron van het beekje la Doue, bij de Zwitserse grens, bijvoorbeeld. Waar het water vanuit een grot naar het oppervlak komt. De GRP de Montbéliard leidt je door de Montagnes du Lomont (Balcons) een klein heuvelgebied van oost naar west. Op zich goed wandelen, waar talrijke windmolens (aeoliens) aan de horizon, waken over het landschap.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

De GR 9

De GR 9 zou een geweldig alternatief kunnen zijn voor de Grande Traversée. Deze route, die bijna over z’n gehele lengte van 1.000 km door de bergen voert, begint in het plaatsje Saint-Amour. Een dwarsdoorsteek van het departement Jura, naar Mijoux, 123 km verderop. Wandel je eerst nog door een rustiek heuvelland, verder naar het oosten klim je richting Haut-Jura. Voordat je daar bent, kom je langs het 16km lange stuwmeer Lac de Vouglans en de Gorges de l’Aine. Met de mogelijkheid om rondom het meer te wandelen of nader kennis te maken met de Gorges de l’Aine, via lokale routes. Heb je nog voldoende tijd en voldoende kracht in je kuiten, dan kun je vanaf Mijoux de GR9 blijven volgen. Naar de Alpen, de Var en uiteindelijk naar de Middellandse zee bij Grimaud.

De GR 59

De GR59 wordt vaak gezien als een ‘corridor’ tussen het middelgebergte van de Vogezen en de Jura. Deze route begint bij de Ballon d’Alsace in de Vogezen. Dit is tegelijkertijd het hoogste punt van het traject, dat tot Lons-les-Saunier gaat. Eventueel van daaruit kun je verder via de GR59 en enkele varianten. Op zich is dit een relatief lichte en ook mooie route, ware het niet dat je de toppen van het Jura gebergte vooral in de verte aan de oostelijke horizon ziet.
Nog meer wandelingen vind je op de wandelwebsite van de Franse Jura.

Echappe-Jurasienne-1

 Klimaat en seizoen in de Jura

De Jura is een echt middelgebergte en kent lange en vaak strenge winters.  Het gebied is vooral bekend om zijn sneeuwrijke winters. In de zomermaanden is het relatief droger en kunnen de temperaturen oplopen tot boven 30°C. Het blijft echter een berggebied, dus het weer kan onverwacht snel omslaan en verslechteren in elke periode van het jaar! De beste tijd voor een wandeltocht is tussen begin mei en eind september. Kies je voor een wandeling over de Grande Traversée du Jura op sneeuwschoenen (want dat kan ook), dan is de periode tussen eind december en eind maart aan te bevelen.

Accommodatie in de Jura

Bijna overal is voldoende accommodatie te vinden: eenvoudige berghutten, luxere gîtes, hotelletjes en campings. Een aantal berghutten zijn recentelijk gesloten, zodat je mogelijk je dagafstanden incidenteel moet aanpassen. De meeste campings zijn buiten het zomerseizoen gesloten, maar bivakkeren op afgelegen plekken is een alternatief!

Vervoer naar en in de Jura

Er zijn mogelijkheden om met de trein naar de Jura te reizen. Grotere plaatsen hebben bijna altijd een SNCF treinstation en verbindingen met de rest van Frankrijk en Zwitserland. Er zijn enkele regionale TER verbindingen met kleinere plaatsen en busdiensten die door de Franse spoorwegen worden onderhouden.

Kaarten en gidsen

Voor de Grande Traversée du Jura, is de officiële topoguide van de Franse wandelvereniging FFRandonnée (referentie: 512) onmisbaar. Naast de Grande Traversée du Jura, die op topografische kaarten is ingetekend, vind je ook de beschrijving en topografie van diverse andere meerdaagse wandelingen in dit gebied.

Toeristenbureau van de Jura

Lees ook:

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Delen

Waardering
74734
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *