Wandelroute Friese Kustpad & Waddenpad, Nederland

Wil je op verjaardagen kunnen opscheppen over het afleggen van twee lange-afstand-wandelpaden in een weekend? Reis naar Dokkum. Loop het Friese Kustpad en neem en passant het Friese Woudenpad even mee. Appeltsje-aaike.

Het wandelgebied
Het agrarische landschap ten noordoosten van het Dokkum is open en weids, zoals je dat verwacht van Friesland. Dokkum is een oude vestingstad en de grootste plaats in de regio, inclusief grachten (bekend van de Elfstedentocht) en met een gemoedelijke sfeer. Andere pittoreske, maar kleinere plaatsen zijn Holwerd en Ee. Het noordelijk deel van de wandelroute volgt het Friese Kustpad langs de oever van werelderfgoed Waddenzee. En als dat nog niet genoeg natuur is: bij Anjum wandel je door nationaal park Lauwersmeer.

Wandeltocht
Op de meest noordoostelijke punt van Friesland sluiten de LAW’s Friese Kustpad en het Friese Woudenpad op elkaar aan. En waar de laatste wandelpaden door Dokkum voeren, is het mogelijk om een variant te volgen in noordelijke richting, die weer verbinding maakt met het Friese Kustpad. Zo liepen wij in twee dagen een ‘rondje Dokkum’. Met twee lange etappes van elk 27,5 km. Een (korte) avondetappe inlassen op vrijdag waarmee je beide etappes in het weekend verkort, is misschien daarom niet zo’n gek idee. Wij startten (en eindigden) onze wandelroute in Brantgum en liepen de ronde met de klok mee.

Navigeren
De wandelroute is vanuit beide richtingen voorzien van de voor LAW’s typische rood-witte markering, ook het verbindingstraject. Toch is het aan te raden vooraf het gidsje ‘Friese Woudenpad’ van de stichting Wandelplatform LAW aan te schaffen (€ 16,90, www.wandelnet.nl) waarin het meest gecompliceerde deel van de wandelroute vanuit beide richtingen is beschreven en op topgrafische kaarten staat ingetekend. Het gidsje ‘Friese Kustpad’ behandelt het eenvoudige wandeltraject over de waddendijk en heb je voor navigatie niet nodig.

Wat is het beste wandelseizoen?
Gehele jaar door te wandelen, maar in het hoogseizoen en tijdens feestdagen zal de accommodatie lang van tevoren geboekt moeten worden. In het winterhalfjaar kunnen de onverharde gedeeltes van de Friese wandelroute modderig zijn. Bij laagwater in de Waddenzee is het landschap interessanter en foerageren er veel vogels (www.watersportalmanak.nl/getijdentabellen-2012).

Waar overnachten tijdens de wandelroute?
Wij logeerden in hotel-restaurant Wad Oars te Anjum (www.wadoars.nl). En hoe! Deze voormalige dorpskroeg is recentelijk omgetoverd tot een echt verwenadres. In de keuken wordt creatief met streekproducten gekookt en dat lieten wij ons zeer wel smaken. Een minpuntje: we moesten de volgende ochtend weer verder. Prijs voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt: € 100.

Vervoer naar Brantgum
Met de auto vanaf Utrecht is het 188 km naar Dokkum. Over de N356 is het dan nog zes kilometer naar Brantgum. Met de trein en bus is het drie uur reizen vanaf Utrecht-Centraal naar het busstation in Dokkum, tweemaal overstappen. Vanuit Dokkum brengt bus 60 je in 13 minuten naar Brantgum. Kosten enkele reis: € 26,90 p.p.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Voor meer informatie download de GPS- en PDF-bestanden onderaan deze pagina.

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
27246
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *