Wandelroute langs de Waddenkust, Friesland, Nederland

De Friese Zeedijk is geen harde grens tussen land en zee. Oh, nee. Voor wandelaars die de drab niet schuwen, gaat aan de zeekant van de dijk nog een héle wandelwereld schuil.

Het wandelgebied in Friesland
De Waddenkust is een levendig wandelgebied in Friesland. Sinds juni 2009 is het gebied UNESCO-werelderfgoed. Bijna iedereen kent de Waddenzee van de eilanden en het boottochtje daar naartoe. Maar er is meer. Vanaf de waddenzeedijk heb je een prachtig uitzicht over het gebied, voor de echte waddenzee-beleving stap je over de dijk en wandel je gelukzalig de drassige, Friese landerijen in.

De wandeltocht langs de Waddenkust
Wandelend van het Friese Lauwersoog, via Holwerd naar Zwarte Haan. Dag 1: Lauwersoog – Holwerd, 23 km; dag 2: Holwerd – Zwarte Haan, 26 km. De wandeltocht gaat over de dijk en door buitendijks gebied.

Navigatie van de wandelroute over de Friese zeedijk
Vanuit Lauwersoog gaat het westwaarts over de Friese zeedijk. De hele wandeling volg je de contouren van de Friese Waddenkust. Waar mogelijk verruil je het gebaande pad voor de zelden bewandelde Friese dijkjes of oude spoorweg-dijkjes. Er is geen markering, maar verdwalen is – bij goed weer – onmogelijk. Rechts is de zee, links de dijk. Het is de kunst om overzicht te houden en het volgende dijkje te spotten. Vergeet niet zo nu en dan een blik over de zeedijk te werpen. Daar vind je ideale markeringspunten, zoals de kerken van de Friese dorpjes.

Voervoer naar de zeedijk in Friesland
Er rijden bussen door vrijwel alle dorpen ‘achter de dijk’. Zo kun je de wandeling eenvoudig inkorten. Vanuit Leeuwarden kom je eenvoudig in de veerhavens van Lauwersoog (via Dokkum, lijn 50, ca 1 uur reistijd) en Holwerd (o.a. lijn 66, ca 50 min reistijd). Lauwersoog ligt een klein uur vanaf Groningen (lijn 163). Eindpunt Zwarte Haan is bereikbaar met belbus 273. Wil je je tocht combineren met een dagje Ameland? Neem dan de veerboot vanuit Holwerd. De overtocht duurt een uurtje. Vanaf de veerdam op Ameland is het een klein halfuur wandelen naar Natuurkampeerterrein Middelpôlle van Staatsbosbeheer (www.staatsbosbeheer.nl > Overnachten) – een schitterende camping met eigen boswachter.

Wilt u meer weten over wandelen langs de Waddenkust in Friesland?
Download hieronder het volledige artikel.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
2691
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *