Wandelroute Drents-Friese Wold, Nederland

Meer dan 100.000 mensen hebben de film ‘De Nieuwe Wildernis’ gezien. Ik ben er een van. De film speelt zich af in de Oostvaardersplassen en dat gebied kon zich de afgelopen tijd verheugen op een forse toename van het aantal bezoekers. Voor sommige bezoekers kan het een beetje tegenvallen. De kans dat je zelf van dichtbij ziet hoe een vos in volle vaart achter jonge grauwe ganzen aanjaagt, is helaas niet zo heel groot. Toch denk ik dat je in Nederland op heel veel plekken kunt ervaren dat de natuur nog steeds meer is dan ‘een stukje bos, ter grootte van een krant’, zoals J.C. Bloem ooit dichtte.

Nederlandse wildernis
Een van die gebieden is het Drents-Friese Wold. Het is een uitgestrekt bos-, heide- en stuifzandlandschap op de grens van Drenthe en Friesland. Tussen het landschap door hebben zich een aantal prachtige beekdalen gewurmd. Ik kwam er voor eerst toen ik een jaar of tien was, maar nog steeds kan ik er verdwalen. Bijvoorbeeld als ik, volledig in beslag genomen, de sporen van een das of vos volg. Dan loop ik misschien wel door een stukje voormalig productiebos. Ik weet dat die das en vos daar lak aan hebben; voor hen is alles wildernis. Zelfs de buitenwijk van een grote stad om maar eens een dwarsstraat te noemen.

Kijken door dierenogen
Toen dat idee voor het eerst goed tot me doordrong, ben ik steeds meer door dierenogen naar het landschap te kijken. Voor zover dat kan natuurlijk. Hoe gebruiken ze het landschap? Wat hebben ze eigenlijk nodig? Hoe lopen ze en waarom? Wat deden ze daar eigenlijk? Helemaal wanneer er een dun laagje sneeuw ligt is dit werkelijk een verslavende bezigheid. Geregeld blijf ik op dat soort struintochtjes buiten tot het donker is.

Zonsondergang en nachtgeluiden
Totdat de raven roepen dat ze naar bed gaan. Merels en koperwieken houden nog een soort avondconcert. Ze zingen niet echt meer in deze tijd van het jaar, het is meer een soort druk getjilp. Minutenlang, alsof ze ontzettend geagiteerd zijn. Ik geniet van het moment dat de zon ondergaat. Wanneer er ineens een bries door het bos waait en daarna, met een beetje geluk, de nachtgeluiden beginnen. Een bosuil maakt zijn jongen op luide toon duidelijk dat ze nu een eigen territorium moeten zoeken. In de verte blaft een vos.

Voor mij is dat wildernis genoeg…

Tip
Zin om mee te gaan? Op zaterdag 19 en zaterdag 26 oktober houden we in het Drents-Friese Wold een zogenaamde WoldTrek. Meer informatie vindt je op de website van Staatsbosbeheer.

Foto 1: Open dennenbossen in het Drents-Friese Wold. Het is net Noorwegen. (Aaldrik Pot)
Foto 2: Het spoor van een das. (Aaldrik Pot)
Foto 3: Een raaf. Dat geluid… (Aaldrik Pot)

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
49964
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *