Vogels in het Fochteloërveen, grens Friesland en Drenthe, Nederland

Het is een ‘keutelrondje’, maar wel een hele fijne. Vanuit mijn huis in Norg ben ik een dik uur onderweg en na afloop staat er iets van 25 kilometer op de teller. Een snelfietser ben ik inderdaad niet. Het ziet er waarschijnlijk ook wat koddig uit voor zo’n kippeneindje, die omgebouwde Cube-ATB met een stuurtas én een tas op de achterdrager. Maar waar laat ik anders mijn camera en verrekijker?

Elke dag bal
Ik kan het niet laten. Zelfs tijdens mijn wat sportievere uitstapjes in mijn vrije tijd zie ik overal om me heen planten en dieren die bekeken kunnen worden. Dat vaste rondje gaat ook nog eens door een van de mooiste natuurgebieden van Nederland, het Fochteloërveen. En helemaal in deze tijd van het jaar is het ‘elke dag bal’ aldus een vogelvriend van me.

Boomvalk aan de hartkeks
De afgelopen week waren de boomvalken ineens terug op het veen, althans ze waren weer zichtbaar. Waarschijnlijk zaten ze daarvoor te kniezen in de bosrand. Witsnuitlibellen, in deze tijd het favoriete voer van boomvalken, waren nog bezig uit hun schulp te kruipen. Twee weken later dan ‘normaal’. Boomvalken moeten dan, bij wijze van spreken, noodgedwongen aan de hartkeks.

Verschrikkelijk mooi
Maar de komende tijd kunnen ze hun buik rond eten voordat ze ergens gaan broeden. De appelvinken die ik het bos hoorde ‘tikken’, zijn daar al volop mee bezig. Jammer dat die vogels vooral in de boomkruinen actief zijn, want ze zijn zo verschrikkelijk mooi om te zien. Zij hoeven zich nooit om te kleden voor het bal.

Gerelateerd

Delen

Waardering
41773
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *